Yeni TTK Tasarısı'nın kayıtdışılığı önleme özelliği

 

02.05.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Yeni TTK Tasarısı'nın kayıtdışılığı önleme özelliği

Veysi Seviğ - 02 Mayıs 2006 Salı - Dünya


Ülkemizin ekonomik açıdan yaşamakta olduğu en önemli sorunlardan birisi de kayıtdışılığın özellikle kamu hesapları üzerindeki etkisidir. Bu bağlamda kayıtdışılık ile ilgili mücadelenin çok yönlü yapılması kaçınılmaz olmaktadır.

Bu bağlamda önümüzdeki yıl başından itibaren yürürlüğe girmesi beklenen yeni "Türk Ticaret Kanunu" Tasarısı'nın "Ticari İşletme" konusunu düzenleyen birinci kitabında yer alması öngörülen bazı düzenlemeler "kayıtdışılık" olgusunun denetim altına alınması açısından ayrı bir önem arzetmektedir.

Tasarının 66'ncı maddesi uyarınca "Her tacir, ticari işletmesinin açılışında, taşınmazlarını, alacaklarını, borçlarını, nakit parasının tutarını ve diğer varlıklarını eksiksiz ve doğru bir şekilde gösteren ve varlıkları ile borçlarının değerlerini teker teker belirten bir envanter" çıkartmakla yükümlü kılınmıştır.

Günümüzde özellikle bireysel faaliyetlerde böyle bir zorunluluk söz konusu değildir. Ayrıca Vergi Usul Kanunu hükümleri çerçevesinde özellikle bireysel nitelikteki faaliyetlerde işe başlayanlar bilanço esasına göre defter tutmak zorunda olmadıklarından işe başlarken ticari işletmelerine tahsis ettikleri varlıklarını kayda alma ihtiyacını duymamaktadırlar.

Kaldı ki Vergi Usul Kanunu'nun 187'nci maddesinde yer alan ve bireysel nitelikteki faaliyetlerde envantere alınması öngörülen iktisadi kıymetlerin de uygulamada envantere alınması zorunluluğuna uyanların yok denecek kadar az olduğu bilinen bir gerçektir.

Vergi Usul Kanunu'nun 187'nci maddesi uyarınca "Ferdi (bireysel) teşebbüslerde (girişimlerde), mükellefin sahip olduğu bina ve arazi hakkında aşağıda yazılı esaslar cari olur:"

. Fabrika, ambar, atölye, dükkan, mağaza ve arazi işletmede ister kısmen ister tamamen kullanılsınlar değerlerinin tamamı üzerinden envantere alınır.

. Ticaret hanları gibi oda oda veya kısım kısım kullanılabilen binalarla evlerin ve apartmanların yarısından fazlası işletmede kullanıldığı takdirde envantere ithal edilir.

. Envantere alınan gayrimenkullerin kullanış tarzlarında sonradan vaki olacak değişiklikler, hesap yılı içinde nazara alınmaz.

Türk Ticaret Kanunu Tasarısı'nın 66'ncı maddesi ile yapılması öngörülen düzenleme uyarınca bundan böyle tacir işe başlarken envanter düzenleyerek ticari faaliyetinin başlangıcında varlıklarını belirlemek ve bir anlamda açılış bilançosu şeklinde beyan etmek zorundadır.

Türk Ticaret Kanunu Tasarısı'nın gerekçesinde de ifade edildiği üzere "Envanter belli bir zamanda, bir işletmenin aktifleri ve pasifleri ve bunların kanunen öngörülen ölçütlere göre yapılmış değerleme bağlamında - nesi var, nesi yok - anlamına gelen teknik bir terimdir. Envanter kısaca işletmenin aktif ve pasifini değerleriyle gösteren bir liste demektir. Tamlık ve doğruluk ilkeleri amaç yönünden envanteri tanımlar. Envanter tam ve doğru değilse, işletmenin hesapları ve sonuçları doğru çıkmaz.

Başlangıçta, daha işe başlarken ticari işletmelerin dolayısıyla tacirlerin "kayıtdışı işlem" cazibesinden uzak tutulabilmesi için işletmesine tahsis ettiği varlıklarının gerçek durumunu belirlemek kaçınılmaz olmaktadır. Bu bağlamda da "ilk envanter gerçek/doğru değilse işletmenin hesapları ve sonuçları doğru çıkmaz. İlk envanter gerçek/doğru değilse bu düzeltilemez. Onun için ilk envanterin, tacirin -şirketin- taşınmazlarının eksiksiz ve doğru bir şekilde gösterilmesine yönelik düzenlenmesi öngörülmektedir.

Bir başka anlatımla gerekçede ifade edildiği üzere gerçeği yansıtmayan bilanço envanterden başlar, tamlık ve doğruluk ilkeleri envantere, dolayısıyla ilk envantere egemendir.

Türk Ticaret Kanunu'nu tasarısının 82/d maddesi uyarınca her tacir ticari işletmesinin açılışında envanterinde yer alan varlık kayıtlarına da dayanak teşkil eden belgeleri saklamak ve ibraz etmek zorundadır.

Bu bağlamda açılış ve ara bilançolar, finansal tablolar Türkiye muhasebe standartlarına uygun olmak koşuluyla görüntü veya veri taşıyıcılarda saklanabilecektir.

Yapılması öngörülen düzenleme gereği açılış bilançolarında yer alan ve ticari faaliyete tahsis edilen iktisadi kıymetlerin ayrıca belgeye bağlanması zorunlu olmaktadır. Kanımızca bu bağlamda da açılış bilançolarının meslek mensuplarının onayından da geçmesi gerekmektedir.

Söz konusu kanun maddesinin aynen TBMM'den geçmesi halinde ticari işletmelerin bilançoları güvenilir hale gelecektir.

Türk Ticaret Kanunu Tasarısı'nın 562/e. maddesi uyarınca söz konusu kanunun 66'ncı maddesinde öngörülen başlangıç envanterinin hileli düzenlenmesi hali ikiyüz güne kadar adli para cezasının uygulanmasına neden olacaktır.

Türk Ticaret Kanunu Tasarısı'nda yer alan başlangıç envanteri çıkartılmasına yönelik düzenleme bir anlamda ticari faaliyetinin başında tacir sıfatına sahip olacakların yapacakları "varlık bildirimi" olarak kabul edilebilir. Bu düzenleme gereği olarak açılış bilançosunda yer alması öngörülen unsurlar bu görüşü teyit eder yani doğrular niteliktedir. Çünkü Türk Ticaret Kanunu Tasarısı'nın 66'ncı maddesinde envantere dahil edilmesi öngörülmüş değerler arasında nakit para, diğer varlıklar ve borçlar dahil bulunmaktadır. Bu bağlamda söz konusu iktisadi varlıkların tespitinde ve belgelendirilmesinde de Türkiye muhasebe standartlarında öngörülen ilkeler dikkate alınmak zorundadır.

Türk Ticaret Kanunu'nun 66'ncı maddesi ile her tacirin bundan böyle kayıtlarını bilanço esasına göre tutması öngörülmektedir. Bu açıdan "Tacir ticari faaliyetlerinin başında ve her faaliyet döneminin sonunda varlık ve borçlarının tutarlarının ilişkisini gösteren finansal tabloyu (açılış bilançosu yıl sonu bilançosu) çıkarmak zorundadır. Tacir ayrıca gelir tablosunu hazırlamakla yükümlüdür.

Bu belgelerin (bilanço ile gelir tablosu) hazırlanmasında Türkiye muhasebe standartlarına uygun davranılması gerekmektedir. Bilanço ile gelir tablosu yıl sonu finansal tablolarını oluşturacaktır.

Yukarıdaki açıklamalardan da anlaşılacağı üzere tacir olmanın yükümlülüğü ve sorumluluğu ticari faaliyete başlamadan önce yapacağı envanter ile başlamaktadır. Bu zorunluluk ülkemizde güvenilir mali tabloların üretilmesine ortam hazırlayacak, fiktif işlem olgusunu ortadan kaldıracak, dolayısıyla kayıt dışı işlemlerin azalmasına neden olabilecektir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 1027

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Yeni TTK Tasarısı'nın kayıtdışılığı önleme özelliği