Türkiye muhasebe standartları

 

01.05.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Türkiye muhasebe standartları

Veysi Seviğ - 01 Mayıs 2006 Pazartesi - Dünya


Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu "Denetlenmiş finansal tabloların sunumunda; finansal tabloların ihtiyaca uygun, gerçek, güvenilir, dengeli, karşılaştırılabilir ve anlaşılabilir nitelikte olmaları için ulusal muhasebe ilkelerinin gelişmesi ve benimsenmesini sağlayacak ve kamu yararı için uygulanacak ulusal muhasebe standartlarını saptamak ve yayınlamak üzere, kamu tüzel kişiliğini haiz, idari ve mali özerkliğe sahip bir kuruluş olarak yasal düzenleme ile yetkilendirilmiştir.

Bir başka anlatımla ülkemizdeki muhasebe ve finansal raporlamaya ilişkin çok başlı uygulamaya son vermek amacıyla 4487 sayılı yasa ile muhasebe standartlarını oluşturmak ve yayımlamak üzere idari ve mali özerkliğe sahip, kamu tüzel kişiliğini haiz Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu (TMSK) kurulmuştur.

Kurul, bu yetkisini kullanırken çağdaş dünya uygulamalarına entegre olabilmek ve Avrupa Birliği (AB) mevzuatıyla da uyum sağlamak amacıyla uluslararası muhasebe standartlarını (IAS), yeni adıyla "Uluslar Arası Finansal Raporlama Standartları'nı (IFRS) benimseme kararı almıştır.

Türkiye Muhasebe Standartlarının (TMS), uluslararası alanda geçerlilik kazanması, yani IFRS'ye uyumlu olduğunun kabul edilmesi ancak, IFRS setindeki standartların tamamının uygulanması ile mümkün olabilmektedir. TMSK ile "Uluslararası Muhasebe Standartları Komitesi Vakfı" (IASCF) arasında yapılan telif ve lisans anlaşmasında, TMSK tarafından resmi bir Türkçe çevirinin yapılması ve bunun Türk mevzuatı içinde yer alması öngörülmüştür.

Bu öngörüye paralel olarak büyük bir özveri ile çeviri çalışmalarına başlanmıştır. Çalışmalar IFRS konusunda çalışmaları olan akademisyenler, bağımsız denetim şirketi denetçileri ile banka ve büyük şirketlerde IFRS'ye göre finansal tablo hazırlayan uzmanlardan oluşan çalışma komisyonları marifetiyle yürütülmüştür. Yapılan çeviriler çapraz kontrole tabi tutulduktan sonra bir taraftan ilgili kurum ve kuruluşların görüşüne sunulurken, diğer taraftan Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu'nun internet sitesinde kamuoyunun görüşlerine açılmış ve alınan tüm görüş ve öneriler kurul tarafından değerlendirilmek suretiyle TMS'ye son şekli verilmiştir.

Muhasebe standartlarında çokça yapılan yollamaların kolaylıkla izlenebilmesi ve IFRS ile paralelliğin sağlanması amacıyla Türkçe çevirilerde orjinal metinlerdeki paragraf numaraları ile kodları aynen kullanılmıştır.

Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu bu güne kadar yayımlanmış olan kavramsal çerçeve de dahil olmak üzere 6 TFRS ile 39 TMS ve 2 TMS taslağını 1162 sayfalık bir kitap halinde yayımlamış bulunmaktadır.

TMS/TFRS seti olarak ifade edilen, muhasebe standartları, gerekçeleri, yorumları, uygulama rehberi, açıklayıcı örnekleri ve eklerinden oluşmaktadır. Bunlardan sadece muhasebe standartları ile zorunlu ekleri Resmi Gazete'de değişik tarihlerde yayımlanmış bulunmaktadır.

Ülkemizde 2005 yılı başından itibaren bankalar ve halka açık şirketler finansal tablolarını uluslararası finansal raporlama standartlarına uyumlu olarak düzenlenmektedir. 01.01.2006 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yayımlanan Türkiye muhasebe standartları bu sektörler için güncel bir mevzuat oluşturmaktadır.

Bilindiği üzere 2007 yılında yürürlüğe girmesi öngörülen yeni Türk Ticaret Yasası halka açık olsun olmasın ülkedeki tüm işletmelere muhasebe ve finansal raporlama konularında TMSK tarafından yayımlanan uluslararası muhasebe standartlarına uyumlu Türkiye muhasebe standartlarına uymaları zorunluluğu getirmektedir. TMSK tarafından küçük ve orta ölçekli işletmeler için ise ayrıca sadeleştirilmiş bir muhasebe standardı oluşturularak yayımlanacaktır.

Ülkemizde çok kısa bir süre içersinde yapmış olduğu yoğun çalışma sonucunda böylesine kapsamlı bir değişimin yazılı metin haline dönüştürülmesi, erişilmesi çok zor olan bir başarının varlığını bize göstermiş bulunmaktadır.

TMS ülkemizde güvenilir ve anlaşılabilir mali tabloların üretilmesine neden olacak ve kanımızca yılların ihmalkarlığını bu gelişme sayesinde unutturacaktır.

Diğer yandan standartların meslek mensuplarınca öğrenilebilmesi ve özümlenmesi kanımızca eğitime dayalı, zaman alıcı bir konudur.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 1175

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Türkiye muhasebe standartları