Güvenlik hizmeti veren kuruluşlara yapılan ödemelerde KDV

 

12.05.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Güvenlik hizmeti veren kuruluşlara yapılan ödemelerde KDV

Veysi Seviğ - 12 Mayıs 2006 Cuma Dünya

Katma Değer Vergisi 96 seri numaralı Genel Tebliğ ile yapılan açıklamalardan anlaşılacağı üzere "katma değer vergisi mükellefi bazı işletmeler, mal veya hizmet üretimlerine ilişkin olarak ihtiyaç duydukları işgücünü kendilerine hizmet akdi ile bağlı ücretli statüsünde hizmet erbabı çalıştırarak temin etmek yerine, alt işverenlerden veya bu alanda faaliyette bulunan diğer bir kurum, kuruluş veya organizasyonlardan satın almaktadırlar."

Maliye Bakanlığı, Katma Değer Vergisi Yasası'nın 9'uncu maddesinde verdiği yetkiye dayanarak 01.11.2005 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere katma değer vergisi mükelleflerinin alt işverenlerden veya bu konuda faaliyette bulunan diğer işletmelerden temin ettikleri işgücü hizmetlerine ait katma değer vergisinin yüzde 90'ının tevkifata tabi tutulmasını ve bunlar tarafından sorumlu sıfatıyla beyan edilmesini öngörmüş bulunmaktadır.

Bilahere konuya ilişkin olarak 97 seri numaralı Katma Değer Vergisi Genel Tebliğ uyarınca da "Sözü edilen düzenleme, eleman temini şeklindeki hizmetleri kapsamaktadır. Eleman temini hizmeti dışındaki hizmet ifaları tevkifat uygulaması kapsamında değerlendirilmiyecektir."

Örneğin imalatla uğraşan bir firmanın, üretim faaliyetinde çalıştırmak üzere bir başka firmadan eleman tedarik etmesi halinde bu tür eleman tedariki işgücü hizmet alımı mahiyetinde olduğundan yapılacak ödeme katma değer vergisi tevkifatına tabi tutulacaktır.

Bir başka örneğe göre de ürünlerini pazarlamak üzere faaliyet gösteren bir firmanın, bir başka firmadan pazarlama ve tanıtım işlerinde kullanmak üzere eleman temin etmesi halinde, bu elemanı kendi kadrosunda bulunduran firmaya yapacağı ödemelerde katma değer vergisi tevkifatı yapması gerekmektedir.

Ancak, bu bağlamda uygulamada bazı firmaların değişik amaçlarla güvenlik hizmetlerini başka firmalara yaptırttıkları, bu iş için hizmet sunan firmalara yapılan ödemelerin tevkifat kapsamında olup olmayacağı konusu duraksama yaratmıştır.

Konuya ilişkin olarak İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından verilen bir özelgeden de anlaşılacağı üzere güvenlik hizmeti veren şirketlerin vermekte olduğu hizmetlerin işgücü hizmeti kapsamında değerlendirilemiyeceği, bu nedenle yüzde 90 oranında tevkifata tabi tutulamayacağı ifade edilmiştir. Özelgeye göre güvenlik hizmetleri konuya ilişkin olarak yayımlanan katma değer vergisi genel tebliğlerinde özellikleri belirtilen iş gücü hizmeti değildir. Ancak buna karşılık güvenlik hizmetleri katma değer vergisi 91 ve 95 seri numaralı genel tebliğlerinde sayılmak suretiyle belirlenmiş bulunan kurum ve kuruluşlara verilmiş olması halinde 1/2 oranında tevkifata tabi tutulması gerekmektedir.

Bilindiği üzere 91 ve 95 seri numaralı katma değer vergisi genel tebliğleri ile aşağıdaki kurum ve kuruluşlar katma değer vergisi tevkifatı yapmakla görevli kılınmışlardır.

* Genel bütçeye dahil daireler, katma bütçeli idareler, il özel idareleri, belediyeler ve bunların teşkil ettikleri birlikler,

* Döner sermayeli kuruluşlar,

* Kanunla kurulmuş bulunan kamu kurum ve kuruluşları,

* Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları,

* Vakıf üniversiteleri hariç olmak üzere üniversiteler,

* Kanunla kurulan veya tüzel kişiliğe haiz emekli ve yardım sandıkları,

* Bankalar,

* Kamu iktisadi teşebbüsleri,

* Özelleştirme kapsamındaki kuruluşlar,

* Organize sanayi bölgeleri ile menkul kıymetler, vadeli işlemler borsaları dahil bütün borsalar.

İşgücü hizmet alımında üzerinde durulması gereken en önemli özellik, başka bir kuruluş bünyesinde bordrolu bulunan elemanların bir başka kuruluş nezdinde o kuruluşun hizmet veya mal üretimi faaliyetlerinde çalıştırılmasıdır. Bu nedenle 96 seri numaralı Katma Değer Vergisi Genel Tebliği'nde de vurgulandığı üzere işgücü hizmeti "...ihtiyaç duydukları işgücünü.... bu alanda faaliyette bulunan diğer kurum, kuruluş veya organizasyonlardan satın almaktır."

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 1317

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Güvenlik hizmeti veren kuruluşlara yapılan ödemelerde KDV