Yıllık beyanname eklerinin noksan olması hali

 

15.05.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Yıllık beyanname eklerinin noksan olması hali

Veysi Seviğ - 15 Mayıs 206 Pazartesi - Dünya


Gelir Vergisi Yasası'nın 91'inci maddesi uyarınca "yıllık beyannamelerin şekil, muhteva ve ekleri Maliye Bakanlığı'nca tayin ve tespit olunur. Mükellefler beyanlarını bu beyanname ile yapmaya veya bu beyannamelerde yazılı belgelere mütenazır olarak bildirmeye mecburdurlar."

Kurumlar Vergisi Yasası'nın 23'üncü maddesinde yer alan düzenleme uyarınca da "beyannamelerin şekil, muhteva ve ekleri Maliye Bakanlığı'nca tayin ve tespit olunur. Mükellefler beyanlarını bu beyanname ile" yapmak veya bu beyannamelerde yazılı bilgilere uygun olarak bildirmek zorundadırlar.

Mükellefler tarafından verilecek olan yıllık beyannameler ekinde verilmesi öngörülen bildirim ve belgeler beyanname üzerinde "Beyannameye eklenen bildirim ve belgeler" bölümünde sayılmak suretiyle belirtilmiş bulunmaktadır. Bu bildirim ve belgeler:

* Ayrıntılı bilanço ve ayrıntılı gelir tablosu,

* Bilanço esasına göre defter tutan mükelleflere ait ticari kârdan mali kâra ulaşmak için yapılan hesaplamayı gösteren bildirim,

* Zirai kazançlara ait bildirim,

* Basit usulde hesap özeti,

* Kesinti yoluyla ödenen vergilere ilişkin belgeler,

* Yabancı ülkelerde ödenen vergilere ilişkin belgeler,

* 4325 sayılı yasa kapsamındaki Gelir Vergisi İndirimine İlişkin Bildirim'dir.

4325 sayılı Olağanüstü Hal Bölgesinde ve Kalkınmada Öncelikli Yörelerde İstihdam Yaratılması ve Yatırımların Teşvik Edilmesi ile Gelir Vergisi Yasasında Değişiklik Yapılması Hakkındaki Yasa'da yer alan koşulları taşıyan mükelleflere 31.12.2007 tarihine kadar uygulanmak üzere belli oranlarda vergi indirimi sağlandığı için bu bildirim istenmektedir.

Diğer yandan Kurumlar Vergisi beyannamesine eklenmesi öngörülen bildirim ve belgeler ise şunlardır:

* Ayrıntılı bilanço ve ayrıntılı gelir tablosu ve işletme hesabı özeti,

* Kesinti yoluyla ödenen vergilere ilişkin belgeler,

* Yabancı ülkelerde ödenen vergilere ilişkin belgeler,

* Ortakları arasında dar mükellef ortağı bulunan kurumların bu ortaklarının adları, ünvanları ve ikamet adreslerine ait bildirim,

* Bilanço esasına göre defter tutan mükelleflere ait ticari kârdan mali kâra ulaşmak için yapılan hesaplamayı gösteren bildirim (ticari kârı ile mali kârı farklı olanlar tarafından doldurulması öngörülmüştür.)

* Muhasebe sistemi genel tebliğleri uyarınca temel mali tabloların yanı sıra diğer mali tabloları düzenlemek mecburiyetinde olan mükelleflerce düzenlenen nakit akım tablosu, kâr dağıtım tablosu ve satılan malın maliyeti tablosu,

* Beyannamelerdeki tabloların yetersizliği nedeniyle düzenlenen liste ve diğer ekler,

* Kurum ortaklarına ve yönetim kurulu üyelerine ilişkin bildirim.

Beyanname ekinde verilmesi öngörülen bildirim ve belgelerden gelir tablosunu, ticari kârdan mali kâra ulaşmak için yapılan hesaplamayı gösteren bildirim, muhasebe sistemi genel tebliği uyarınca temel mali tabloların yanı sıra diğer mali tabloları da düzenlemek zorunda olanların bu tablolardan her herhangi birini beyannamelerine eklememeleri halinde kendileri hakkında uygulamada Vergi Usul Yasası'nın 353/6'ncı maddesi uyarınca özel usulsüzlük cezası kesilmektedir.

Vergi Usul Yasası'nın 353/6'ncı maddesi uyarınca söz konusu yasa hükümlerine göre, belirlenen muhasebe standartlarına, tek düzen hesap planına ve mali tablolara ilişkin usul ve esaslar ile muhasebeye yönelik bilgisayar programlarının üretilmesine ve kullanılmasına ilişkin kural ve standartlara uymayanlara 2006 yılında 2.900.-YTL özel usulsüzlük cezası uygulanmaktadır. Bu bağlamda 2005 yılına ilişkin olarak düzenlenen ve 2006 yılında verilen beyannameler için de aynı miktarda özel usulsüzlük cezası kesilmektedir.

(1) sayılı Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği'nde yapılan tanımlamaya göre de bilanço ve gelir tablosu dipnotları ve ekleri ile birlikte temel mali tabloları oluşturmaktadır. Bu nedenle söz konusu bilgilerin yetersiz kalması ve/veya Maliye Bakanlığı tarafından beyannameye eklenmesi öngörülen ve yukarıda saymak suretiyle ayrıca belirttiğimiz bildirim ve belgelerin beyanname ekinde bulunmaması halinde, eksik bildirim ve belge veren mükellefler hakkında idarece özel usulsüzlük cezası uygulanmaktadır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 1185

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Yıllık beyanname eklerinin noksan olması hali