Çanakkale 18 Mart Üniversitesi ve 21. Maliye sempozyumu

 

16.05.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Çanakkale 18 Mart Üniversitesi ve 21. Maliye sempozyumu

Veysi Seviğ - 16 Mayıs 2006 Salı - Dünya


"Kamu maliyesinde güncel gelişmeler" konulu 21'inci Maliye sempozyumu 10-14 Mayıs 2006 tarihleri arasında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü'nün evsapliğinde gerçekleştirilmiştir.

Birbirinden ilginç 15 tebliğin sunulduğu ve yoğun bir ilgi ile izlenen sempozyumda tartışılan konuların ciddiyeti ve boyutu ülkemizin geleceği açısından dikkatle değerlendirilmesi gereken bir özellik taşımaktadır.

Sempozyumun birinci gününde;

* Kayıtdışı ekonomi ile mücadelede gelir idaresi ve vergi denetiminin yeniden organizasyonu,

* OECD ülkelerinin vergi idaresinin karşılaştırılmalı yapısı ve Türkiye'de gelir idaresinin yeniden yapılanmasının değerlendirilmesi,

* Gelir idarelerini reform; Bağımsızlık - yarı bağımsızlık tartışmaları Dünyada neler oluyor? Türkiye'ye yansımaları neler?

* Gelir idaresinin modernizasyonunda uluslararası alan; ulusal vergi yönetimleri arasındaki idari işbirliği,

* Japon merkezi yönetim gelir idaresinin mevcut yapısı ve değerlendirilmesi, ile ilgili sunum ve tartışmalar yapılmıştır.

İkinci günde;

* Küresel kamusal malların üretim ve yönetim dinamikleri bağlamında tasnif edilmesi konusu Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi İİBF Dekanı Prof.Dr. Ali Akdemir ve Maliye Bölüm Başkanı Yrd.Doç.Dr. Mehmet Şahin tarafından sunulan tebliğlerle tartışmaya açılmıştır.

* Küresel kamu mallarının yönetiminde uluslararası kurumsal oluşumların önemi, konusu ise Dokuz Eylül Üniversitesi İİBF öğretim üyelerinden Yrd.Doç.Dr. Metin Meriç tarafından tartışmaya açılmıştır.

* İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi öğretim üyesi Prof.Dr. Hülya Kirmanoğlu'nun sunumunu yaptığı "Maliye Teorisinin Çıkmazı; küresel kamusal mallar" konusu değişik yönleri ile işlenmiş ve değerlendirilmiştir. Çalışmayı aynı öğretim kurumundan Yrd.Doç.Dr. Binhan Elif Yılmaz ve araştırma görevlisi Dr. Nazan Susam birlikte gerçekleştirmişlerdir.

* Marmara Üniversitesi İİBF öğretim üyesi Prof.Dr. Ayşegül Mutlu ise "Küresel kamusal mallar bağlamında sağlık hizmetleri ve çevre kirlenmesi; üretim, finansman ve yönetim sorunlarını" değişik açılardan incelemiştir.

Sempozyumun ikinci günü sunulan tebliğler ve yapılan tartışmalar bir anlamda ülkemizin geleceği üzerinde yönlendirici ve uyarıcı niteliktedir.

Sempozyumun üçüncü gününde ise;

* Clemson Üniversitesi'nden Dr. İbrahim Demir "Küresel ve bölgesel savunma hizmetlerinin politik ekonomisi" konulu bildirisi ile yapmakta olduğu bir çalışmayı ana hatları ile katılımcılara aktarmıştır.

* Adnan Menderes Üniversitesi İİBF öğretim üyelerinden Yrd.Doç.Dr. Sacit Hadi Akdede'nin sunmuş bulunduğu "Kültürel çeşitlilik, global politik şiddet ve kamu harcamaları" konulu çalışma ise katılımcılar tarafından ilgi ile izlenmiştir.

* Akdeniz Üniversitesi İİBF öğretim üyelerinden Yrd.Doç.Dr. Süleyman Ulutürk ile Gazi Üniversitesi araştırma görevlisi Servet Akyol'un birlikte gerçekleştirdikleri "küresel kamu malı, hegemonya ve istikrarın küresel ekonomi politiği" başlıklı müşterek çalışma ile Gazi Üniversitesi İİBF araştırma görevlileri Hilmi Ünsal ile Eren Çaşkurlu'nun yine birlikte gerçekleştirdikleri "Global kamu malı perspektifinden finansal istikrarın sağlanması ve IMF'in rolü" konulu çalışma Türk bilim camiasının dünya üzerindeki ekonomik ve politik gelişmelere duyarlılığını kanıtlayan bir görüntü sergilemiştir.

14 Mayıs Pazar günü "Türkiye'de maliye eğitimi ve maliye sempozyumları"nı değerlendirmeye yönelik bir panel ile sonuçlanan 21'inci maliye sempozyumu kamu maliyesinde dünya üzerinde yaşanan güncel gelişmeleri ayrıntıları ile gözden geçirilmesine ortam hazırlamış ve özellikle küresel kamusal mallar kullanıma yönelik ortaya çıkan sorun ve çıkar davranışlarına yönelik görüşlerin değerlendirilmesine neden olmuştur.

Oturumlara başkanlık eden;

* Maliye Bakanlığı Müsteşarı Hasan Basri Aktan,

* Prof.Dr. Selahattin Tuncer,

* Prof.Dr. Yılmaz Büyükerşen,

* Doç.Dr. Erdoğan Öner,

* Prof.Dr. Engin Ataç,

* Prof.Dr. Kenan Bulutoğlu,

* Prof.Dr. Sadık Kırbaş,

yaklaşık 60 yıllık bir dönemi yaşayan bir tablonun temsilcileri olarak ayrı bir özellik arzetmektedir. Prof.Dr. Selahattin Tuncer İstanbul İktisat Fakültesi'nden doktor unvanını üçüncü kişi olarak almış varlık vergisi uygulamasını yaşamış, Maliye Hesap Uzmanları Kurulu'nun ilk üyelerinden olup, okurlarımızın yakından tanıdığı bir "üstad"dır.

Türkiye maliye sempozyumunun bir başka özelliği Maliye Bakanlığı ile Maliye bakanlarının göstermiş olduğu ilgidir. Bu yılki sempozyuma Maliye Bakanı Sayın Kemal Unakıtan ilk gününden itibaren katılmış özellikle "Gelir İdaresi ve vergi denetiminin yeniden organizasyonu"na yöneltilen eleştirileri dikkatle izlemiştir.

Sempozyuma sunulan tebliğler 420 sayfa civarındadır. Sempozyumun iki resmi tatil gününü kapsayacak şekilde yapılmış olması ise ayrı bir özelliktir.

Yakın bir gelecekte kitaplaştırılması beklenen 21'inci maliye sempozyumu fikir üretimi ve yapılan çalışmalar açısından ülkemiz için büyük bir duyarlılık göstergesi olarak kabul edilmelidir.

Sempozyumun ve sahipliğini üstlenen Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi başta Rektör Ramazan Aydın olmak üzere Biga İİBF Dekanı Prof.Dr. Ali Akdemir, Maliye Bölüm Başkanı Yrd.Doç.Dr. Mehmet Şahin ve öğretim elemanları ile böylesine canlı ve konuları itibariyle özellik arzeden bir organizasyonu kusursuz olarak gerçekleştirmek suretiyle sempozyumun amacına uygun ve verimli geçmesine ortam hazırlamışlardır. Her yıl maliye politikalarındaki gelişmeleri belli konularda tartışmaya ve değerlendirmeye yönelik olarak düzenlenen maliye sempozyumları artık bilimsel açıdan ulusal duyarlılığımızı kanıtlayan organizasyonlar haline dönüşmüş bulunmaktadır. Bu oluşum; Türk bilim camiasının mesleki disiplin içersindeki çalışma gücünün ve üretkenliğinin önemli bir göstergesidir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 2959

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Çanakkale 18 Mart Üniversitesi ve 21. Maliye sempozyumu