Zayi olan malların mağdurlarına vergi işkencesi ve bir öneri

 

17.05.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Zayi olan malların mağdurlarına vergi işkencesi ve bir öneri

Veysi Seviğ - 17 Mayıs 2006 Çarşamba - Dünya


Katma Değer Vergisi Yasası'nın 30/c maddesi hükmü uyarınca "Deprem, sel felaketi ve Maliye Bakanlığı'nın yangın sebebiyle mücbir sebep ilan ettiği yerlerdeki yangın sonucu zayi olanlar hariç olmak üzere, zayi olan mallara ait katma değer vergisi" vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan katma değer vergisinin bu sefer zayi olduğu ayla ilgili katma değer vergisi beyannamesi ile beyan edilerek ödenmesi gerekmektedir.

Yasa maddesinde yer alan "deprem, sel felaketi ve Maliye Bakanlığı'nın yangın sebebiyle mücbir sebep ilan ettiği yerlerdeki yangın sonucu zayi olan mallara ait katma değer vergisi" indirim konusu yapılabilmektedir. Böyle bir durumun varlığı halinde Maliye Bakanlığı mücbir sebep ilan etmekte ve dolayısıyla da özellikle daha önce indirim konusu yapılan mallarla ilgili olarak indirim konusu yapılan katma değer vergisinin yaşanan felaket sonrası ödenmesi mecburiyeti gündeme gelmemektedir. Konuya ilişkin olarak köşemize ulaşan bir mektubu aşağıya aktararak konunun yarattığı sorunu bir defa daha yetkililerin dikkatine sunmayı düşündük.

Söz konusu mektubun ilgili bölümleri aynen aşağıya alınmış bulunmaktadır. Şöyle ki;

"Zayi kelimesi sözlük anlamı itibariyle kaybolma, yitirme, çalınma gibi anlamlar ifade etmektedir.

Ancak KDV Kanunu'nun 30'uncu maddesinin (c) bendi malların çürümesi, bozulması, miadlı malların imhası, işyerlerinde meydana gelen yangın sonucu malların yanması, terör nedeniyle işyerindeki malların zarar görmesi gibi aklınıza ne gelirse zayi olarak değerlendirmektedir.

Vergilendirmede emniyeti sağlamak ve malların zayi olduğu gerekçesi ile yaratılacak vergi kaybını önlemek amacıyla düzenlenmiş bu bent amacını fazlaca aşmış gözükmekte ve işyeri yangını, su baskını gibi felaket geçirmiş mağdurlar meydana getirmektedir. Bunlara terör nedeniyle işyeri talan edilmiş mükellefleri de dahil edebiliriz.

Diyelim ki işyerinizde yangın çıktı, makineleriniz yandı, hasar gördü, iplikleriniz yandı, tükendi; kumaşlarınız vardı büyük kısmı yandı, yangın söndürme sırasında doğal olarak ıslandı neticede deforme oldu, bir kenara ayırdınız acaba değerlendirebilir miyiz diye...

İtfaiye raporları, polis tutanakları, geçmiş olsun dilekleri derken iş geliyor muhasebe yönüne, işyerinde ölçümler, sayımlar, tartmalar derken zarar rakamları ortaya çıkıyor, bunları muhasebeye kayıtlara intikal ettirmek için takdir komisyonundan bir nevi onay alıyorsunuz ve zararı sineye çekip yaşam ve çalışmalar devam ediyor deyip işinize dört elle sarılıyorsunuz.

İçiniz yandığı için örnek olarak ipliği aldık, daha önce ödediğimiz KDV'yi eğer satışlardan aldığımız KDV'den indirim yapmış isek, şimdi devlete ödememiz gerekiyor. Çünkü kanun böyle.

Peki vergi emniyetini sağlıyorum derken böyle bir felaket karşısında ikinci bir KDV alınmıyor mu?

Suiistimallerin olmaması için gerekli düzenlemeler yapılsın. Hatta suiistimalin olması halinde ceza kat kat artırılsın.

Sizlere yangında zarar gören mükellefin feryadı olarak sesleniyoruz.

Yazımızın konusunu teşkil eden 30/c maddesine ekleme yapıldı. Bu nedir? Maliye Bakanlığı'nca mücbir sebep ilan ettiği yerlerdeki yangın sonucu yanmış olacak.

Yani o ilçe mi yansın, o il mi yansın?

Başına gelen iyi bilir ki özellikle işyeri yangınlarında olsun mesken yangınlarında olsun komşuya geçmemesi için azami gayret gösterilir. Bir yer zaten yanıyor ise tabii ki onu söndürme çalışması devam eder, ancak önemli bir bölümü de etrafa sıçramasını önlemek için itfaiye teşkilatı cansiperane çalışır.

Oysa bizim yasamızdaki değişiklik ne diyor; o il veya ilçe yanacak Maliye Bakanlığı da o yerde mücbir sebep ilan edecek.

Acaba KDV Kanunu'nun 30/c maddesi aşağıdaki şekilde düzenlenemez mi?

Deprem, sel felaketi, yangın ve terör nedeniyle zayi olanlar (Takdir Komisyonu kararı ile) çürüme, bozulma veya kullanım süresinin geçmesi (Takdir Komisyonu veya YMM huzurunda) gibi nedenlerle imha edilenler hariç olmak üzere; irade dahilinde oluşan nedenlerle zayi olanlar ve çalınan mallara ait katma değer vergisi indirim konusu yapılamaz.

Böyle bir düzenleme uygulamada birçok sorunun çözülmesine yardımcı olacaktır.

Yukarıya aktarmış olduğumuz konu birçok felaketzedenin konusudur. Ancak bu konuda ortaya çıkan duraksamaların bazı hallerde mukteza (özelge) yolu ile giderilmesi sağlanmaktadır. Ancak konunun özelliği dikkate alınarak özellikle yaşanan münferit su baskını, yangın veya terör nedeniyle zayi olan malların katma değer vergisini mağdur durumda olanlara ikinci defa ödeten yasa maddesinin değiştirilmesinde kanımızca da yarar vardır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 868

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Zayi olan malların mağdurlarına vergi işkencesi ve bir öneri