Zayi olan ticari mal mağdurları

 

18.05.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Zayi olan ticari mal mağdurları

Veysi Seviğ - 18 Mayıs 2006 Perşembe - Dünya


Ülkemizde özellikle büyük kent merkezlerinde işyerlerinde yaşanan hırsızlık ve soygun olayları gün geçtikçe artmaktadır. Bu bağlamda işyerlerine konan kameralar vasıtasıyla hırsızlık veya soygun yapanların yakalanmasına yönelik olarak alınan önlemler yapılan soygunun hiçbir vakit maliyetini azaltacak bir sonuç vermemektedir.

Bu konuda soygunu yaşayanlar, sadece soygunun sonucu olan parasal yüke katlanmakla kalmamakta, bir de soyguna konu olan malların katma değer vergisini de üstlenmek zorunda kalmaktadırlar.

Vitrini kırarak işyerine girenler, kepenkleri elektronik makinelerle keserek soygunu gerçekleştirenlerin yakalanmasına yönelik olarak yapılan çalışmaların büyük bir bölümünde çalınan malların bulunması mümkün olamamaktadır.

Diğer yandan terörist eylemler çerçevesinde atılan bombalarla parçalanan, satılamaz hale gelen ticari nitelikteki malların ortaya çıkardığı zarar bir yana bu malların katma değer vergisi eğer o işyeri sahibince elde edilen KDV'den daha önce indirilmiş ise söz konusu eylemden sonra daha önce indirim konusu katma değer vergisinin bu sefer ilgili vergi dairesine ödenmesi gerekmektedir.

İşyerleri eğer bu tür felaketlere karşı ticari nitelikteki mallarını sigortalatmış iseler, eylem sonucu ortaya çıkan zararları kendilerine katma değer vergisi hariç ödenebilmektedir.

Katma Değer Vergisi Yasası'nın 30. maddesinin (c) bendi bu bağlamda mağdur olanlara karşı bir anlamda vergi zulmü aracı olarak kullanılır olmuştur. Söz konusu yasa maddesine göre "Deprem, sel felaketi ve Maliye Bakanlığı'nın yangın sebebiyle mücbir sebep ilan ettiği yerlerdeki yangın sonucu zayi olanlar hariç olmak üzere, zayi olan mallara ait katma değer vergisi, mükellefin vergiye tabi işlemleri nedeniyle hesaplanan katma değer vergisinden indirim konusu yapılamamaktadır.

Eğer söz konusu mallara ait katma değer vergisi daha önce indirim konusu yapılmış bulunuyorsa bu takdirde indirim konusu yapılan katma değer vergisinin yaşanan felaket dönemi ile ilgili katma değer vergisi beyannamesinde gösterilmek suretiyle ödenmesi gerekmektedir.

Ülkemizde özellikle büyük kent merkezlerinde artık akla hayale gelmeyecek yöntemlerle işyerleri soyulmakta, hırsızlık olayları herkesin gözü önünde gerçekleştirilmekte ve hatta yine son zamanlarda işyerleri yağmalanmaktadır. Bu durumda geçimini işyerinden sağlayanların bir yandan ticari kazanca esas olan malları yok olurken, diğer yandan bu fiil nedeniyle bir de vergi borçlusu konumuna gelmektedirler.

Bu konuda mali idareye yapılan yazılı başvurulara çoğunlukla Katma Değer Vergisi Yasası'nın 30/c maddesindeki hüküm dayanak gösterilmek suretiyle olumsuz yanıt verilmekte, zaman zamanda zayi olan mallarla ilgili katma değer vergisinin indirim konusu yapılması halinde tekrar ödenmesini önleyici nitelikte özelgeler verilebilmektedir.

Yasa maddesinin uygulanış biçimi mağdur durumda olanları daha da mağdur hale getirebilecek şekildedir. Bu konuda son aylarda köşemize intikal eden yakınmalar gerçekten zaten mağdur duruma düşmüş olanların bir de vergi idaresine karşı aciz hale düşmelerine neden olan birçok dramatik olayı içermektedir.

Kanımızca yaşadığı soygun, terörist eylem veya yangın ve benzeri nitelikteki bir olay nedeniyle zaten telafisi mümkün bulunmayan bir zararla karşılaşmış olanların daha önce ödedikleri katma değer vergisini söz konusu nedenlerle tekrar ödenmesini önleyici bir düzenleme yapılması gerekmektedir.

Zayi olan mallarla ilgili olarak Katma Değer Vergisi Yasası'nın 30'uncu maddesinin (c) bendindeki olaylar giderek çeşitlenmektedir. Bu tür olayların gerçekleşmesinden sonra işyeri sahiplerinin mağduriyetini giderici nitelikte yaptırılan sigortalama işlemleri nedeniyle sağlanan tazminatlar özellikle ortaya çıkan vergi borçlarını karşılamada yetersiz kalmaktadır.

Elinde olmayan nedenlerle iradesi dışında gelişen olaylar sonucunda ticari varlıklarını yitirenlere karşı mevcut vergi yasaları ile acımasız davranmak kanımızca vergilendirmenin amacı ile de örtüşmemektedir.

Bu konuda ortaya çıkan sorunlar nedeniyle birçok vergi mükellefi çözümü yargıda aramaktadır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 820

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Zayi olan ticari mal mağdurları