Eurobond faizleri

 

19.05.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Eurobond faizleri

Veysi Seviğ - 19 Mayıs 2006 Cuma - Dünya


Gelir Vergisi Yasası'nın 75'inci maddesi hükmü gereği olarak "Sahibinin ticari, zirai veya mesleki faaliyeti dışında nakdi sermaye veya para ile temsil edilen değerlerden müteşekkil sermaye dolayısıyla elde edilen kâr payı, faiz, kira ve benzeri iratlar menkul sermaye iradıdır.

Söz konusu yasal düzenleme gereği "Her nevi tahvil ve Hazine bonosu faizleri menkul sermaye iradı" olarak kabul edilmektedir.

Vergi uygulamaları açısından, Hazine tarafından yurt dışından ihraç edilen menkul kıymetlerde (Eurobond) devlet tahvili ve Hazine bonosu gibi değerlendirilmektedir.

Bu bağlamda, Eurobond'lardan elde edilen faiz gelirleri Gelir Vergisi Yasası'nın 94'üncü maddesinin 7/a bendine göre sıfır oranında tevkifata tabi tutulmakta olup, vergi uygulamalarında tevkifat oranı sıfır olarak belirlenmiş kazançlar tevkifata tabi tutulmuş olarak kabul edilmektedir.

Gelir Vergisi Yasası'nın geçici 59'uncu maddesi uyarınca 31.12.2007 tarihine kadar uygulanmak üzere, 26.07.2001-31.12.2005 tarihleri arasında ihraç edilen devlet tahvilleri ve Hazine bonolarının faiz gelirleri ve elden çıkarılmasından sağlanan kazançlar toplamının 2005 yılında 174.033.88 YTL'si. 2006 yılında ise 191.089.20 YTL'si 2007 yılında ise bu tutarın her yıl belirlenen yeniden değerleme oranında artırılması suretiyle bulunacak tutar gelir vergisinden istisna edilmiştir. İstisna kapsamına giren kazançlar için yıllık beyanname verilmeyeceği gibi, diğer gelirler dolayısıyla verilecek beyannameye de bu kazançlar dahil edilmeyecektir.

Diğer yandan tam yükümlü gerçek kişiler tarafından elde edilen faiz gelirinin 26.07.2001 tarihinden önce ihraç edilen Eurobond'lardan sağlanması halinde bu gelirlere Gelir Vergisi Yasası'nın geçici 59'uncu maddesinde yer alan istisna hükmü uygulanmayacaktır. Bu durumda 2006 yılında böyle bir gelirin elde edilmesi halinde söz konusu gelirin 18.000.-YTL'yi aşması halinde tamamının yıllık beyannameye dahil edilmesi gerekmektedir.

31.12.2007 tarihine kadar uygulanmak üzere 26.07.2001-31.12.2005 tarihleri arasında ihraç edilen Eurobond'lardan faiz geliri elde edilmesi halinde ise Gelir Vergisi Yasası'nın geçici 59'uncu maddesine göre ilgili yıl için belirlenmiş bulunan istisna tutarı düşülecek olup, kalan tutarın beyan sınırını aşması halinde bu tutarın tamamı beyan edilecektir.

Tam yükümlü gerçek kişiler tarafından elde edilen faiz gelirlerinin 01.01.2006 tarihinden sonra ihraç edilen Eurobond'lardan elde edilmiş olması halinde, bu gelirlere Gelir Vergisi Yasası'nın 59'uncu maddesinde yer alan istisna uygulanmayacak, beyan sınırının aşılması halinde tamamı beyan edilecektir.

Eurobond'ların döviz cinsinden ihraç edilmiş olması nedeniyle, bu kıymetlerin itfası sırasında oluşan değer artışları irat sayılmadığı için, elde edilen gelirlere indirim oranı uygulanması da söz konusu olmayacaktır. Bu bağlamda da Eurobond'ların ihraç tarihinin herhangi bir önemi bulunmamaktadır.

Gelir Vergisi Yasası'nın 6'ncı maddesi gereği olarak Türkiye'de yerleşmiş olmayan gerçek kişiler dar yükümlü olarak kabul edilmekte olup, bu kişiler sadece Türkiye içinde elde ettikleri kazanç ve iratlar üzerinden vergilendirilmektedirler...

Ayrıca Gelir Vergisi Yasası'nın 86'ncı maddesinin 2 numaralı fıkrası uyarınca dar yükümlü gerçek kişiler tarafından elde edilen ve tamamı Türkiye'de tevkif yoluyla vergilendirilmiş olan menkul sermaye iratları için yıllık beyanname verilmemektedir.

Dar yükümlü gerçek kişiler tarafından Eurobond'lardan elde edilen faiz gelirleri, Türkiye'de tevkif suretiyle vergilendirilmiş kabul edildiğinden, bu gelirler için elde edilen faiz gelirlerinin tutarı ne olursa olsun beyanname verilmeyecektir.

Dar yükümlülerin diğer gelirleri için gelir vergisi beyannamesi vermeleri halinde dahi bu tür Eurobond faizi elde etmeleri nedeniyle bu gelirlerini gelir vergisi beyannamesine dahil etmeyeceklerdir.

Not: Bu gün Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Milli Mücadele'ye başlamak üzere Samsun'a çıktığı gündür. Türk ulusunun kaderi 19 Mayıs 1919'da değişmiştir. 19 Mayıs tarihi bir ulusun şartlar ne olursa olsun bağımsızlığını dünyaya kabul ettirebilmek için başkaldırmasının başlangıç tarihidir. Bu nedenle "Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı" olarak Türk ulusuna armağan edilmiştir. Sonsuza kadar bu gün kutlanacak ve yaşanacaktır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 1054

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Eurobond faizleri