Vergi danışmanınız (1)

 

20.05.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

SORU VE CEVAP

Vergi danışmanınız

Veysi Seviğ - 20 Mayıs 2006 Cumartesi - Dünya


SORU: Bizim büyük bir zorlukla üretmekte olduğumuz malların satışında karşılaştığımız zorlukları size aktarmayı uygun gördük. Bizim iş kolumuzda nakit satış pek olmamaktadır. Ancak mallarımızı satarken çoğu kez alıcılar bize vadeli çek vermektedirler. Buna karşılık bizden nakit tahsilat makbuzu istemektedirler.

Örneğin biz bir müşterimize 5.000 YTL'lik bir mal satarsak, bize vadeli müşteri çeki verilmektedir. Buna karşılık bizden 5.000 YTL nakit tahsilat yapıldığını gösteren makbuz istenmektedir. Biz almış bulunduğumuz bu çekleri nakde çevirdikten sonra kendi firma kasasına koymaktayız. Bu durumda bizim kasamızda defter kayıtlarımızın altında para bulunmaktadır.

Bizden mal satın alanların bu davranışı bizi riske sokmaktadır. Bu durum bizi rahatsız etmektedir.

Bu durum birçok sektörde geçerlidir. Çünkü bize verilen çekler kayıtdışı işlemlerden kaynaklanmaktadır.

Biz bu oyuna zorla katılmaktayız ve ortak olmaktayız.

YANIT: Uygulamada çok rastlanılan bu durum ülkemizde ticari yaşamın belli bir baskı altında kaldığını, bazı sektörlerin gerçek işlemleri gizleyici işlemlere zorlandığını göstermektedir.

Sizin kasanıza girmeyen bir para için tahsilat makbuzu düzenleyerek vermeniz nedeniyle kasa mevcudunuz kaydi olarak olması gerekenden fazla gözükecektir. Bu durum fiili envanter yapılması halinde sorun yaratacaktır.

SORU: İşletmekte bulunduğum süpermarket için yine sahibi bulunduğum dükkanı kullanmaktayım. Bilanço esasına göre defter tutuyorum. Bilanço usulüne göre defter tutmaya iki yıl önce ciromun büyüklüğü nedeniyle geçtim.

Şubat ayında yapılan vergi incelemesinde dükkanımı envantere dahil etmediğim için sorgulandım.

Bu nedenle yeni sahibi bulunduğum şehir dışındaki arazi üzerine yaptırmış bulunduğum prefabrik bir yeri depo olarak kullandığım için bu yerin de envantere dahil edilmesi gerektiği ifade edildi.

Ben işletme hesabı esasından bilanço esasına geçtiğim için daha önce söz konusu yerleri dahil etmemem nedeniyle cezalandırılabilir miyim? Bu konuda herkesin yaptığı bir iş nedeniyle bana böyle davrandılar.

YANIT: Vergi Usul Yasası'nın 187'nci maddesi gereği olarak "Ferdi teşebüslerde mükellefin sahip olduğu bina ve arazi hakkında aşağıda yazılı esaslar cari olur.

. Fabrika, ambar, atölye, dükkan, mağaza ve arazi işletmede ister kısmen ister tamamen kullanılsınlar, değerlerinin tamamı üzerinden envantere alınır.

. Ticaret hanları gibi oda oda veya kısım kısım kullanılan binalarla evlerin ve apartmanların yarısından fazlası işletmede kullanıldığı takdirde envanterlere ithal edilir.

. Envantere alınan gayrimenkullerin kullanış tarzlarında sonradan vaki olacak değişiklikler, hesap yılı içinde nazara alınmaz."

Yukarıda aynen yer alan yasa maddesinden de anlaşılacağı üzere sahibi olduğunuz dükkanı ticari faaliyetinizde kullanıyorsanız, bu gayrimenkulü envantere almanız gerekmektedir.

Aynı şekilde sahibi olduğunuz arazi üzerinde prefabrik olarak yaptığınız yeri yeni ticari amacınız için kullanıyorsanız envantere almakla yükümlü olmaktasınız.

Dolayısıyla yapılan incelemeler sırasında denetim elemanının yapmış olduğu tespitte mevcut mevzuata aykırı bir işlem yoktur. Bu durum diğer yandan vergi ziyaına neden olan bir davranış olarak da değerlendirilemez. Usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarına konu edilebilir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 787

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Vergi danışmanınız (1)