Dönerin KDV'si

 

08.02.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Dönerin KDV'si

Veysi Seviğ - 08 Şubat 2006 Çarşamba - Dünya


Katma Değer Vergisi Yasası'nın 28'inci maddesi hükmü gereği olarak bu verginin oranı, "vergiye tabi her bir işlem için yüzde 10'dur. Bakanlar Kurulu bu oranı dört katına kadar artırmaya, yüzde 1'e kadar indirmeye, bu oranlar dahilinde muhtelif mal ve hizmetler ile bazı malların perakende safhası için farklı vergi oranları tespit etmeye yetkilidir.

Bakanlar Kurulu, "Mal teslimleri ile hizmet ifalarını uygulanacak katma değer vergisi oranları"nı iki ayrı listede belirlemiş, genel oranın ise yüzde 18 olmasını kararlaştırmıştır. Buna göre;

. Listelerde yer alanlar hariç olmak üzere, vergiye tabi işlemler için katma değer vergisi oranı yüzde 18,

. (I) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için yüzde 1,

. (II) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için yüzde 8,

olarak tespit edilmiştir.

Bir başka anlatımla 30.07.2002 gün ve 24831 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 17.02.2002 gün ve 2002/4480 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile mal ve hizmetlere uygulanacak katma değer vergisi oranları belirlenmiş olup, söz konusu karara göre, karar eki (I) sayılı listede yer alan mal ve hizmetler için yüzde 1, (II) sayılı listede yer alan mal ve hizmetler için yüzde 8, listede yer almayan vergiye tabi işlemler için yüzde 18 oranında katma değer vergisi uygulanması öngörülmüştür.

Diğer yandan karar eki (I) sayılı listenin sondan bir önceki paragrafında, bu listenin 2, 3 ve 6'ncı sıralarında yer alan ürünlerin perakende safhadaki teslimlerinde yüzde 18, 1 ve 4'üncü sıralarında yer alan ürünlerin perakende safhadaki teslimlerinde ise aynı maddenin (c) bendinde öngörülen vergi oranı olan (yüzde 8) uygulanacağı ifade edilmiştir.

Bu bağlamda yapılan tanımlamadan da anlaşılacağı üzere perakende safhadaki teslimden maksat; teslimi yapılan ürünlerin aynen veya işlendikten sonra satışını yapanlar ile işletmelerinde kullanacak olanlar dışındakilere satılmasıdır. Ürünlerin, aynen ya da işlendikten sonra satanlar ile işletmesinde kullanacak olanların gerçek usulde katma değer vergisi mükellefi olmaları halinde bunlara yapılan teslimler de perakende sayılmaktadır.

Yukarıdaki açıklamalar çerçevesinde "küçükbaş ve büyükbaş hayvanların etleri"nin toplam teslimleri (I) sayılı tablo kapsamında kabul edilerek yüzde 1 oranında, perakende teslimleri yüzde 8, kümes hayvanları ve balıkların etlerinin ise yüzde 8 oranında katma değer vergisine tabi tutulması öngörülmüştür.

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı 36 numaralı Katma Değer Vergisi Genel Tebliğ ile yapmış olduğu açıklamalar çerçevesinde belirli karışımlar içinde bekletildikten sonra herhangi bir ısıtma ve pişirme işlemine tabi tutulmadan ve taze etin karakteristik özelliklerinin yok olmasına ve iç hücre yapısının değişmesine neden olacak derecede işlemden geçirilmeden kullanıma sunulan;

. Küçük ve büyükbaş hayvanların etlerinden elde edilen çiğ dönerin karar eki (I) sayılı listenin dördüncü sırasına,

. Kümes hayvanları ve balıkların etlerinden elde edilen çiğ dönerin ise karar eki (II) sayılı listenin (A/1) sırasına,

göre değerlendirilmesi öngörülmüştür.

Buna göre;

. Küçük ve büyükbaş hayvanların etlerinden elde edilen çiğ dönerin (herhangi bir ısıtma ve pişirme işlemine tabi tutulan ve taze etin iç hücre yapısının değişmesine neden olacak derecede işlemden geçirilerek elde edilenler hariç olmak üzere) perakende teslimlerinde yüzde 8, toptan teslimlerinde yüzde 1 oranında,

. Kümes hayvanları ve balıkların etlerinden elde edilen çiğ döner (herhangi bir ısıtma ve pişirme işlemine tabi tutulan ve taze etin iç hücre yapısının değişmesine neden olacak derecede işlemden geçirilerek elde edilenler hariç) teslimleri yüzde 8 oranında,

. Küçük ve büyükbaş hayvanlar ile kümes hayvanları ve balıkların etinden elde edilen ve teslimleri genel oranda katma değer vergisine tabi olan et mamullerinden (sucuk ve benzeri) elde edilen dönerlerin tesliminde de genel oran (yüzde 18)

katma değer vergisine tabi tutulması öngörülmüş bulunmaktadır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 780

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Dönerin KDV'si