Zayi olan belgelerin sorumluluğu

 

24.05.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Zayi olan belgelerin sorumluluğu

Veysi Seviğ - 24 Mayıs 2006 Çarşamba - Dünya


Katma Değer Vergisi Yasası'nın 29'uncu maddesin birinci fıkrasının (a) bendine göre mükellefler "kendilerine yapılan teslim ve hizmetler dolayısıyla hesaplanarak düzenlenen fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen katma değer vergisini" hesaplanan katma değer vergisinden indirim konusu yapabilirler.

Söz konusu yasanın 34/1'inci maddesinde de "Yurtiçinde sağlanan veya ithal olunan mal hizmetlere ait katma değer vergisinin alış faturası veya benzeri vesikalar ve gümrük makbuzu üzerinde ayrıca gösterilmek ve bu vesikalar kanuni defterlere kaydedilmek" suretiyle indirim konusu yapılabileceği hususu ayrıca hükme bağlanmış bulunmaktadır.

Fatura ve benzeri vesikalar ile gümrük makbuzu bir malın edinildiğini gösteren belgelerdir. Dolayısıyla ticrai işlerde bu belgelerin düzenlenmesi ile birlikte malın kimden kime satıldığı anlaşılır.

Bilindiği üzere Vergi Usul Yasası'nın üçüncü maddesinin (b) bendinde de ifade edildiği üzere "Vergiyi doğuran olay ve bu olaya ilişkin muamelelerin gerçek mahiyetinin saptanması" zorunlu olmaktadır. Yapılan vergi incelemeleri sırasında da inceleme elemanlarının görevi "...ödenmesi gereken vergilerin doğruluğunu araştırmak, tespit etmek ve sağlamaktır."

Diğer yandan ticari işletme sahibi özellikle mal ve hizmet alımları ile mal ve hizmet satışlarını belgelendirmek suretiyle kayıtlarına nakletmek zorundadır.

Gerçekte Katma Değer Vergisi Yasası'nın 29'uncu maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde, yükümlülerin yaptıkları vergiye tabi işlemleri üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden, yasada aksine hüküm olmadıkça faaliyetlerine ilişkin olarak kendilerine yapılan teslim ve hizmetler dolayısıyla hesaplanarak düzenlenen fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen katma değer vergisinden indirebilmelerinde, aynı yasanın 34'üncü maddesinin birinci bendinde de yurtiçinde sağlanan veya ithal olunan mal ve hizmetlere ait katma değer vergisinin alış faturası veya benzeri vesikalar ve gümrük makbuzu üzerinde ayrıca gösterilmek ve bu vesikalar yasal defterlere kaydedilmek şartıyla indirileceğinin belirtilmesinde temel amaç vergilendirmede belge düzeninin yerleştirilmesini sağlamaktır.

Ancak bazı hallerde defter ve belgelerin çalındığı, kaybolduğu savı ile bu belgelerin incelemeye yetkili elemanlara sunulmadığı gözlenmektedir. Bu bağlamda yargı kararıyla çalındığı saptanmış olan defter ve belgelerin incelemeye ibraz edilememesi, yükümlüyü, katma değer vergisi indirimine ilişkin koşullardan ikincisi olan "indirim konusu yapılan verginin alış belgelerinde ayrıca gösterilmiş olması"nı kanıtlama sorumluluğundan kurtarmamaktadır.

Ticari icaplara göre kendilerine mal ve hizmet sunan kişi ve kuruluşları bilmek durumundaki alıcının, gerekli girişimlerde bulunarak emtia alışına ilişkin belgelerin varlığını ispat olanağına sahip olduğunun kabulü gerekmektedir.

Bir başka anlatımla, ticari faaliyette bulunanlar kendilerine mal ve hizmet satanları büyük bir olasılıkla bilmekte ve hatırlayabilmektedirler. Bu nedenle herhangi bir nedenle kaybolan bir belgenin ikinci örneğini almak veya bulmak her vakit mümkündür.

Diğer yandan Danıştay ile vergi mahkemeleri, bakmakta oldukları davalara ait her çeşit incelemeleri kendiliğinden yaparlar. "Mahkemeler belirlenen süre içinde lüzum gördükleri evrakın gönderilmesini ve her türlü bilgilerin verilmesini taraflardan ve ilgili diğer yerlerden isteyebilirler" (İdari Yargılama Usulü Yasası Madde: 20).

Bu bağlamda yapılan incelemeler sonucunda kanıtlanamayan işlemlere yönelik belgelerin yargı aşamasında edinilmesi durumunda bu belgelerden vergi dairesi haberdar edilerek, gerçek mal teslimi ve hizmet alımına ilişkin olup olmadıklarının araştırılması istenir.

Yükümlü bu açıdan özellikle alış belgeleri konusunda söz konusu belgeyi düzenleyenlerle ilişki kurmak suretiyle yasal haklarının varlığını kanıtlayabilir.

Dolayısıyla "Ticari icaplara göre tüccarın mal ve hizmet satın aldığı kişi ve kuruluşları bilmek zorunda olduğunu kabullenmek gerekir." (Danıştay Vergi Dava Daireleri Genel Kurulu E.No: 2004/145, K.No: 2004/204)

Uygulamada çok sık rastlanan belge zayii nedeniyle ortaya çıkan uyuşmazlıkların temel nedeni yükümlülerin belge kullanımı konusundaki sorumluluklarını yeterince özümleyememeleridir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 975

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Zayi olan belgelerin sorumluluğu