Dava ve icra takibine değmeyecek alacaklarda karşılık

 

25.05.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Dava ve icra takibine değmeyecek alacaklarda karşılık

Veysi Seviğ - 25 Mayıs 2006 Perşembe - Dünya

Vergi Usul Yasası'nın 323'üncü maddesi uyarınca ticari ve zirai kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi ile ilgili olarak;

. Dava ve icra safhasında bulunan alacaklar;

. Yapılan protestoya veya yazı ile bir defadan fazla istenilmesine rağmen borçlu tarafından ödenmemiş bulunan dava ve icra takibine değmeyecek derecede küçük alacaklar; şüpheli alacak sayılır.

Yasa maddesinde yer alan "dava ve icra takibine değmeyecek derecede küçük alacaklar" ifadesinin kapsamı konusunda kesin bir ölçü bulunmamaktadır. Bir başka anlatımla kısaca "küçük alacaklar" olarak tanımlanan bu tür alacakların boyutlarını belirlemek uygulamada sorun yaratmaktadır.

Ancak hangi tutardaki alacakların dava ve icra takibine değmeyecek derecede küçük alacak olduğunu belirlememiz için elimizde objektif bir ölçü yoktur. (Beyanname Düzenleme Kılavuzu 2006 HUD Yayını Sf: 961) Bu bakımdan her olayı kendi içersinde değerlendirmek gerekmektedir.

Dava ve icra takibine değmeyecek derecede küçük alacaklara karşılık ayrılabilmesi için borçlunun protesto edilmiş veya alacağın yazı ile bir defadan fazla istenmiş olması hususunun kanıtlanması gerekmektedir. Protesto, Türk Ticaret Yasası'nın 626'ncı maddesi hükmü uyarınca ödemeden imtina (kaçınma) hallerinde noterlerce düzenlenen bir belgedir. Bu bağlamda muayyen bir günde ödenmesi gereken bir senedin, ödeme gününü izliyen iki gün içinde ödememe protestosunun düzenlenmesi gerekir.

Buna karşılık yazı ile isteme hali herhangi bir şekle tabi tutulmamıştır. Bununla birlikte bir alacak yazı ile istenmiş ise bu takdirde durumun belgelendirilmesi yani kanıtlanması gerekmektedir. Bir başka anlatımla yazı ile istenme hali "kanaat verici belgelerle üçüncü şahıslara ispat edilebilmelidir." (Özyer, M. Ali "Vergi Usul Kanunu Uygulaması" 3. Baskı Sf: 688)

Genel ilke olarak yapılan protestoya veya yazı ile bir defadan fazla istenilmiş olmasına rağmen borçlu tarafından ödenmemiş bulunan dava ve icra takibine değmeyecek derecede küçük alacaklarda miktarın belirlenmesinde bu alacaklar için yapılacak davaya icra masrafının kriter olarak göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Bu konuda avukata ödenecek ücret, noter veya mahkeme masrafı ve benzeri giderler tahmini olarak hesaplanarak alacakla kıyaslanır. Söz konusu giderlerin alacak tutarına yakın veya fazla olması ve diğer koşulların da gerçekleşmesi halinde karşılık ayrılması mümkün olabilmektedir.

Yapılacak takip giderlerinden çok fazla olan bir alacağın ödenmemiş olması halinde bu haktan yararlanmak söz konusu değildir. Bir başka anlatımla küçük alacak özelliğini taşımayan alacağa yönelik karşılık ayrılabilmesi için dava ve icra yolunun tercih edilmesi gerekmektedir...

Konuya ilişkin olarak Maliye Bakanlığı tarafından verilen bir özelgeden de anlaşılacağı üzere "Yapılan protestoya veya yazı ile bir defadan fazla istenilmiş olmasına rağmen borçlu tarafından ödenmemiş bulunan dava veya icra takibine değmeyecek derecede küçük alacaklarda miktarın belirlenmesinde bu alacaklar için yapılacak dava ve icra masrafının kriter olarak göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Bir başka ifade ile avukat ücreti, noter veya mahkeme masrafı vs. tahmini olarak hesaplanarak alacakla kıyaslanacaktır. Söz konusu masrafın alacak tutarına yakın veya fazla olması ve diğer şartların da gerçekleşmesi halinde karşılık ayrılması mümkün bulunmaktadır. (Maliye Bakanlığı 04.02.1999 gün ve 29/2923-323-151/3439, Bu mukteza için bakınız: Terzi, Ali "Şüpheli Alacak Karşılığı" Vergi Dünyası Sayı: 292 Aralık 2005 Sf: 202)

Tahsil edilemeyen bir alacak için karşılık ancak söz konusu alacağın teminatsız olması halinde ayrılabilmektedir. Alacak herhangi bir şekilde teminata bağlanmış bulunuyorsa, bu tür alacak için karşılık ayrılamaz.

Teminatın birden çok alacağın karşılanmasına yönelik olarak verilmiş olması halinde bu tür teminatlarda ödenmeyen alacak için söz konusu teminatın geçerli olmadığı hususunun kanıtlanması gerekir.

Örneğin ticari nitelikteki işlemlerde doğacak borç-alacak ilişkisine yönelik olarak teminat mektubunun verilmiş olması halinde ödenmeyen bir borç için söz konusu teminat mektubunun geçerli olmadığı hususunun alacaklı tarafından kanıtlanması halinde teminatsız kalan alacak için karşılık ayrılması mümkündür.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 1650

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Dava ve icra takibine değmeyecek alacaklarda karşılık