Gayrimenkulde maliyet unsurları

 

26.05.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Gayrimenkulde maliyet unsurları

Veysi Seviğ - 26 Mayıs 2006 Cuma - Dünya


Vergi Usul Yasası'nın 270'inci maddesi hükmü gereği olarak gayrimenkullerde maliyet bedeline, satın alma bedelinden başka, aşağıda yazılı giderler girmektedir.

. Makine ve tesisatta gümrük vergileri, nakliye ve montaj giderleri.

. Mevcut bir binanın satın alınarak yıkılmasından ve arsasının tesviyesinden doğan giderler.

Yasal düzenleme gereği olarak "Noter, mahkeme, kıymet takdiri, komisyon ve tellaliye giderleri ile tapu harcı ve özel tüketim vergilerini maliyet bedeline ithal etmekte veya genel giderler arasında göstermekte mükellefler serbestir.

Yasa maddesinde yer almakta olan Emlak Alım Vergisi yürürlükten kaldırılmış olduğundan bu deyimin yerine `tapu harcı'nın dikkate alınması gerekmektedir.

Uygulamada özellikle gayrimenkuller için kullandırılan banka kredilerinin değerleme aşamasında nasıl dikkate alınacağı hususu duraksama yaratmaktadır.

Maliye Bakanlığı tarafından yapılan yönlendirmelerden de anlaşılacağı üzere gayrimenkul alımında kullanılan kredilerle ilgili faiz ve kur farklarından, gayrimenkulün aktifleştirildiği hesap dönemi sonuna kadar olanların gayrimenkul maliyetine eklenmesi, aktifleştirildiği dönemden sonraki dönemlere ait olanların ise ilgili bulundukları yıllarda doğrudan gider yazılması veya maliyete eklenmesi mümkündür. (Bakınız Vergi Usul Yasası Genel Tebliğleri; 163 ve 187)

Gayrimenkulün kredi ile alınması halinde değerlemenin yapıldığı güne kadar işlemiş olan faizlerin dikkate alınması gerekmektedir. Burada üzerinde durulması gereken en önemli konu ödenmiş faizin değil, işlemiş faizin dikkate alınması gereğidir. Diğer bir anlatım tarzıyla "krediyle gayrimenkul alımında mükellefler, ödemiş oldukları faiz tutarını değil, değerleme gününe kadar işleyen faiz tutarını maliyet bedeline dahil etmeleri gerekmektedir. Ödenmiş faiz ile değerleme gününe kadar işleyen faiz arasında çoğu zaman fark olacağından, ikisinin arasındaki fark ise kredi sözleşmesine bağlı bir borçtan kaynaklandığı için bu dönem maliyetine dahil edilmesi gerekecektir. "Beyanname Düzenleme Kılavuzu, 2006 Sf: 839)

Gerçekte amortismana tabi iktisadi kıymetlerin iktisabında kullanılan krediler nedeniyle ödenen faizlerin iktisadi kıymetin maliyet bedeline eklenecek kısmı ile doğrudan gider yazılacak kısmının belirlenmesi konusu değerleme aşamasında devamlı bir biçimde duraksama konusu olmaktadır. Bunun nedeni faizlerin ne zamana kadar maliyete eklenmesi gerektiği konusunda var olan yasal boşluktur. Konuya ilişkin olarak Vergi Usul Yasası'nda açık bir hüküm bulunmamaktadır.

Bu konuda vergi idaresi maliyet bedeline eklenmesi zorunlu olan kısmın belirlenmesinde, iktisadi kıymetin edinim (iktisap) tarihinden yatırımlarda aktife alındıkları tarihten hesap dönemi sonuna kadar yeni bilanço gününe kadar geçen süreyi esas almaktadır. (Özyer M. Ali "Vergi Usul Kanunu Yorum ve Açıklamaları" Sf: 440)

Diğer yandan gayrimenkullerin işletme tarafından inşa edilmesi durumunda bunlar için yapılan inşa ve imalat giderleri satın alma bedeli yerine geçmektedir.

Vergi Usul Yasası'nın 271'inci maddesi hükmü uyarınca "İnşa edilen binalarda ve gemilerde, imal edilen makine ve tesisatta, bunların inşa ve imal giderleri, satın alma bedeli yerine geçer."

Satın alınan bir binanın veyahut da arsanın değerini artırıcı bir biçimde yapılan harcamaların da maliyete eklenmesi gerekmektedir. Bu bağlamda satın alınmak suretiyle edinilen ve üzerinde bir bina bulunan arsadan daha iyi yararlanabilmek için yıkılan binanın yıkım giderleri söz konusu gayrimenkulün maliyetine eklenmesi yasal düzenleme gereği zorunlu olmaktadır.

Yasal tanımı ile gayrimenkulün değerini artırıcı nitelikte yapılan her türlü harcamanın maliyete eklenmesi gerekmektedir.

Ülkemizde geçerli olan yasal düzenlemeler nedeniyle gerçekte gayrimenkullerin bilanço üzerinde oluşan değerlerinin gerçeği yansıttığını söylemek çok zordur. Oysa bilançoların gerçekçi olabilmesi için gerçek değerleri içermesi ve doğru değerlendirme yapmaya açık olması gerekir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 8061

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Gayrimenkulde maliyet unsurları