61 yılın onuru; Maliye hesap uzmanları

 

29.05.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

61 yılın onuru; Maliye hesap uzmanları

Veysi Seviğ - 29 Mayıs 2006 Pazartesi - Dünya


1929 dünya ekonomik buhranı ile birlikte "Maliye Bilimi" giderek önem kazanmaya başlamıştır. Piyasalarda ortaya çıkan sorunların kaynağı olarak görülen ekonomik etkenlerin uygulanacak maliye politikaları ile kontrol altında tutulması düşüncesi bu bilim dalına dinamik bir görüntü kazandırmıştır.

Kamusal hizmetlerin artışına yönelik olarak kamu gelirlerini artırma girişimleri sırasında yapılan düzenlemelerin piyasada belli bir denetim sağlayacak şekilde planlanması düşüncesi maliye politikalarına yeni bir bakış açısı kazandırmıştır.

Genç Türkiye Cumhuriyeti bu bağlamda başlangıçta dağınık ve etkin olmayan vergi kaynaklarına yönelmiş, ancak 1930'lu yılların sonlarına doğru yeni gelişmelere paralel olarak vergilendirmek de değişim yapmayı düşünmüştür.

Gerçekte kamu harcamaları ya da kamusal mal ve hizmetlerin finansmanı, genellikle kamu gelirleriyle karşılanır. Bu gerçek karşısında kamu gelirlerinin verimli kaynaklar esas alınarak sağlanması ayrı bir özellik arz etmektedlr.

1940'lı yıllarda Avrupa'da yaşanan İkinci Dünya Savaşı sırasında ülkemize gelen ve daha doğrusu savaşın yarattığı korku ve dehşetten kaçan bazı bilim adamları ülkemiz ekonomisi ve maliyesi ile ilgili önemli hizmetler sunmuşlar ve yenilikler getirmişlerdir.

Ülkemizde çağdaş bir vergi sisteminin oluşumu ile ilgili çalışmalar 1945'li yıllarda başlamıştır. Bu çalışmanın başlangıcında özel bir yasa ile Maliye Hesap Uzmanları Kurulu'nun oluşumu sağlanmıştır.

Yeni vergi yasalarının hazırlanışı, ülkemizin vergilendirme açısından gelir kaynaklarının belirlenmesi, bu kaynaklar üzerine etkili ve sosyal adalet ilkelerine uygun çağdaş bir vergilendirme sisteminin oturtulması, bugün artık aramızda olmayan Profesör Dr. F. Neumark ile büyük vergi alimi olarak kabul edilen Ali Alaybek'in üstün çalışma ve beraberlikleri ile sağlanabilmiştir.

Maliye Bakanlığı bünyesinde idari açıdan "Maliye Bakanı"na bağlı olarak oluşumu sağlanan ve sadece vergi incelemesi ile uygun görülecek araştırma ve etütleri yapmak üzere kurulan "Maliye Hesap Uzmanları Kurulu" başlangıçta eleman seçimindeki titizliği ve seçilerek kurula katılma şansına sahip olanların gerek eğitimi ve gerekse mesleki davranış ahlakına erişimi için göstermiş bulunduğu beceriyi yıllarca sürdürmek suretiyle 61 yılı geride bırakarak bugüne kadar gelmiştir.

Maliye Hesap Uzmanları ülkemizde belli bir zaman aralığında ayrı bir kurum kültürü oluşturmuştur. Bu oluşum bir yandan Türk bürokratik yaşamına yenilik getirirken, diğer yandan özel sektörün üst kademe yönetim kadrolarının oluşumuna da ortam hazırlamıştır.

Maliye Hesap Uzmanları Kurulu zaman içersinde Maliye Bakanlığı bünyesinde özellikle vergi denetimi ağırlıklı çalışan, mesleki araştırma ve çalışmalar yapan, dünya üzerindeki gelişmeleri izleyerek yeni vergi politikalarına yönelik görüş üreten bir kuruluş haline gelmiştir.

1945 yılından bugüne kadar yetiştirmiş bulunduğu uzmanları ile gerek kamu kesiminde ve gerekse özel kesimde onur kazanımına neden olmuştur.

Hesap uzmanları; oluşturdukları dernek ve vakıf aracılığı ile yapmış oldukları yayınlar ve topluma sağladığı değişik nitelikteki kültürel katkılar sonucunda da geniş bir kesime hizmet sunma becerisini göstermişlerdir.

Böyle bir aileye yıllar öncesinde sınavla katılmanın asla unutulmayacak anısı yanında bizleri yetiştiren ve bugün çoğu hayatta olmayan hesap uzmanlarının haklarını belleğimizden çıkarmak da mümkün değildir.

Hesap uzmanları bugün 61'inci kuruluş yıldönümünü çeşitli etkinliklerle kutlamaktadır. Bu kutlamalar her yıl daha etkin ve görkemli olmaktadır. Hesap uzmanlarının günümüze kadar yapmış olduğu çalışmalar gelecek kuşaklar için refarans mahiyetindedir. Başarının temel nedenleri bilgi düzeyi, mesleki disiplin ve saygı ila yapılan işe verilen önem ve değerlerdir.

Çağımız dünyasında her konuda yaşanan yenilikler, şüphesiz maliye bilimi ve vergilendirme teknikleri içinde geçerli olmaktadır. Bu bağlamda kurul üyeleri çalışmalarını daha artırmak suretiyle bu değişime uyum sağlama becerisini başarıyla göstermektedirler.

Hesap Uzmanları Kurulu'nun 61 yıl gibi uzun bir süreyi geride bırakması, bu kurula katılma şansını bulmuş her üyesi için ayrı bir onur kaynağıdır. Kurulun bugünkü düzeyine erişmesine emek verenlerin bir bölümü artık aramızda yoktur. Aramızda olmayan ve ebediyete intikal eden üstat ve arkadaşlarımıza bu bağlamda Tanrı'dan rahmet dilerken, bugünleri gören bizlere bu onuru kazandıranların tümüne minnet ve şükranlarımızı sunma arzularımız, duygularımızı aktarmada şüphesiz yetersiz kalacaktır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 804

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

61 yılın onuru; Maliye hesap uzmanları