İndirimli orana tabi KDV işlemlerinde mahsup

 

01.06.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

İndirimli orana tabi KDV işlemlerinde mahsup

Veysi Seviğ - 01 Haziran 2006 Perşembe - Dünya


Katma Değer Vergisi Yasası'nın 29/2'nci maddesi uyarınca "Bir vergilendirme döneminde indirilecek katma değer vergisi toplamı, mükellefin vergiye tabi işlemleri dolayısıyla hesaplanan katma değer vergisi toplamından fazla olduğu takdirde, aradaki fark sonraki dönemlere devrolunur ve iade edilmez."

Ancak; Bakanlar Kurulu tarafından vergi nispeti indirilen teslim ve hizmetlerle ilgili olup teslim ve hizmetin gerçekleştiği vergilendirme döneminde indirilemiyen ve tutarı Bakanlar Kurulu'nca tespit edilecek sınırı aşan vergi, bu mükelleflerin vergi ve sosyal sigorta prim borçları ile genel ve katma bütçeli idareler ve belediyelere olan borçlarına ya da döner sermayeli kuruluşlar ile sermayesinin yüzde 51'i veya daha fazlası kamuya ait olan veya özelleştirme kapsamında bulunan işletmelerden temin ettikleri mal ve hizmet bedellerine ilişkin borçlarına mahsuben ödenir. Yılı içinde mabsuben iade edilemiyen vergi nakden iade edilir.

Yasal düzenleme gereği Maliye Bakanlığı konuya ilişkin uygulamaya yönelik usul ve esasları belirleme yetkisine sahip bulunmaktadır.

Bakanlar Kurulu Katma Değer Vergisi Yasası'nın 29/2 maddesine yönelik olarak 2006/10379 sayılı kararname ile indirimli vergi oranına tabi olup yüzde 1 ve yüzde 8 oranında vergiye tabi mal ve hizmet teslimlerine ait olup iade uygulaması ile ilgili sınırı 2006 ve izleyen yıllarda gerçekleşecek işlemler için geçerli olmak üzere 10.000 YTL olarak belirlenmiş bulunmaktadır. Bu miktar 2007 ve izliyen yıllarda yeniden değerleme oranında artırılmak suretiyle uygulancaktır.

Maliye Bakanlığı tarafından öngörüldüğü üzere indirimli orana tabi işlemlerden doğan katma değer vergisi alacakları, mükelleflerin kendilerine ait vergi borçları ile sosyal sigorta prim borçlarına mahsup edilecektir. Ancak bu tür alacakların ithalat sırasında uygulanan vergilere mahsup edilmesi mümkün değildir.

Yılı içinde mahsuben iade edilecek katma değer vergisi tutarlarının hesaplanmasına ilgili yılın ocak döneminden itibaren başlanacaktır.

Maliye Bakanlığı tarafından yapılan yönlendirme uyarınca mahsup istemleri bir dilekçe ile yapılacaktır. Dilekçeye aşağıdaki belgelerin eklenmesi öngörülmektedir.

. Takvim yılı başından mahsup hakkının doğduğu döneme kadar yapılan alışlarla ilgili fatura ve benzeri belgeler ile aynı dönemde yapılan indirimli orana tabi satışlara ilişkin fatura ve benzeri belgelerin listesi,

Bu listede fatura düzenleme haddinin altında kalan tutarlar ile aynı mükelleften yapılan alımların toplamı tek tutar olarak belirtilebilecektir.

. Takvim yılı başından mahsup hakkının doğduğu döneme kadar iade edilecek vergi tutarının hesaplanmasına ilişkin olarak dönemler itibariyle hazırlanacak tablo.

. Mahsup hakkının doğduğu dönemden itibaren sadece mahsup talep edilen vergilendirme dönemine ait olmak üzere; indirilecek katma değer vergisi listesi, indirimli orana tabi işlemlere ait satış faturaları ve yüklenilen katma değer vergisi tablosu,

Vergilendirme dönemleri itibariyle 4.000.-YTL'yi aşmayan mahsup istemleri inceleme raporu ve teminat aranmaksızın yerine getirilecek, istem belgelerin tamamlandığı tarih itibariyle geçerli olacaktır.

Bu bağlamda 4.000.-YTL ve üstündeki mahsup iştemleri vergi inceleme veya YMM tasdik raporu karşılığında yerine getirilecektir. İstem tutarı kadar teminat gösterilmesi halinde belgelerin tamamlanıp teminatın verildiği tarih itibariyle mahsup istemleri geçerlilik kazanacak, teminat vergi inceleme veya YMM tasdik raporu ile çözülebilecektir.

Yapılan başvurularda YMM tasdik raporlarında ihracat istisnasından doğan katma değer vergisi alacaklarının iadesi ile ilgili limitler uygulanacaktır.

Maliye Bakanlığı indirimli oranlı katma değer vergisi uygulamasından kaynaklanan vergi iade ve mahsuplarını kolaylaştırabilmek için gerekli yönlendirmeyi yapmak üzere konuyu ayrı bir tebliğ ile açıklamayı uygun görmüş bulunmaktadır.

Geçmişte yaşanan uygulama sorunlarının giderilmesine yönelik yapılması öngörülen yeni yönlendirme ile bu bağlamda ortaya çıkan tıkanmaların giderilmesi beklenmektedir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 907

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

İndirimli orana tabi KDV işlemlerinde mahsup