Hocam Ord.Prof.Dr. Reşat Kaynar

 

31.05.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Hocam Ord.Prof.Dr. Reşat Kaynar

Veysi Seviğ - 31 Mayıs 2006 Çarşamba - Dünya


Geçtiğimiz hafta Cumhuriyet tarihini ülkemizde en iyi bilen, Ulu Önder Atatürk'e gönülden bağlı, hukukçu, hocam Ordinaryüs Profesör Reşat Kaynar'ı kaybettik.

Bütün yaşamı boyunca insanları aydınlatmayı meslek edinmiş bir bilim adamı olarak hoca, ender rastlanan bir kişilik örneği idi. Öğrencilerine dahi belli bir saygı gösteren, disiplinli ve anlatımı ile kendisini dinleyenleri adeta büyüleyen bir ifade tarzına sahipti.

Reşat Kaynar Hoca'nın "Mustafa Reşit Paşa ve Tanzimat" adlı kitabı bizleri öğrenciliğimizde çok etkilemişti. Osmanlı İmparatorluğu'nda çağdaş devlet yönetimi anlayışına yönelik yapılan ilk atılım olarak karşımıza çıkan "Tanzimat Fermanı"nı bizlere anlatan ve sonra Ulusal Kurtuluş Savaşımızı öğreten Reşat Kaynar Hoca hiçbir öğrencisinin belleğinden silinemeyecek bir yurtsever olarak anılacaktır.

Reşat hoca son derece ciddi ve karşısındakine küçük büyük demeden saygı gösteren bir kişiliğe sahipti. Rahmetli hocamız ile olan iki ayrı anım benim belleğimde ilk günkü biçimiyle silinmeyecek bir şekilde yer almıştır.

1910 yılında Üsküdar'da doğan hocamız Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olup özellikle yenilikçi hareketlere olan tutkusu nedeniyle başlangıçta tarih üzerine çalışmalarını yoğunlaştırmıştır. Bir süre çeşitli eğitim kurumlarında özellikle devrim tarihi üzerinde dersler vermiştir.

Derin hukuk ve tarih bilgisi yanında Osmanlı İmparatorluğu'nda başlayan yenilikçi arayışlar çerçevesinde özellikle "Tanzimat" üzerine çalışmalarını yoğunlaştırmıştır.

Hocamız Reşat Kaynar üyesi olduğu Atatürk Dil ve Tarih Yüksek Kurumu tarafından düzenlenen "Doğumunun 125. yılında Mustafa Kemal Atatürk Uluslararası Sempozyumu'nda bir konuşma yapmak üzere 14 Mayıs 2006 tarihinde Ankara'ya gitmiş ve kaldığı otelde rahatsızlanarak tedavi görmek üzere kaldırıldığı Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde hayata veda etmiştir.

Uzmanlık alanı dışında "Borçlar Hukuku" dersini de veren Reşat Kaynar hoca bu alanda da öğrencilerine öğretici olmuştur.

Reşat Kaynar Hoca'yı üniversitenin ilk yıllarında üst sınıftaki arkadaşlarımın önerisi üzerine dinlerken etkilenerek, bilahare derslerine kesintisiz olarak devam ederek tanıdım.

Daha sonra da hoca, Borçlar Hukuku hocamızın yurt dışına gitmesi nedeniyle bir dönem "Borçlar Hukuku, dersimize gelerek bizlere borçlar hukukunun genel hükümlerinin bir bölümünü anlattı.

Hocamızın ders veriş tarzı farklı idi. O ders anlatırken bir anlamda olayları yaşar gibi bizlere aktarırdı. Bu anlatım tarzı tüm öğrencilerin ilgisini çekerdi.

Bizim üniversite eğitimimiz sırasında sözlü sınavlar vardı. Borçlar hukuku sözlüsüne girmek üzere sıramızı beklerken, öğle saatlerinde sınav odasının kapısı açıldı ve Reşat Hoca dışarı çıktı. Ben de sınava girecek diğer bir arkadaşımla elimizde borçlar hukuku kitabı ile birlikte hoca ile karşı karşıya kaldık. Reşat Hoca bizim hangi sınava gireceğimizi bilmiyormuşçasına siz hangi sınava giriyorsunuz diye sordu. Arkadaşım ve ben hocanın ciddi tavrı nedeniyle sorusuna cevap veremedik. Ancak ilerleyen saatlerde önce arkadaşım sınava girdi, içerde uzun bir süre kaldıktan sonra çıktığında hoca neredeyse tüm okuduklarımızı sözlü olarak sordu diye yakındı. Bilahare ben sınava girdiğimde şimdi hatırlamıyorum ama belki on-on iki adet sözlü soru sorarak uzun süre beni de sınava tabi tuttu. Sonuçta her ikimiz de borçlar hukukundan geçmiştik. Hocanın adeti kapı önünde bekleyenleri içerde daha çok terletirmiş, bunu bizzat yaşayarak öğrenmiştik.

Üniversite eğitimizi tamamlamıştık. Okula galiba, bir mesleki sınav için yanımda o vakit henüz evli olmadığım eşimle birlikte gitmiştik. Dış kapıdan içeri girmek üzere iken fötr şapkası başında olan hocamızla karşılaştık. Ben hemen hocama selam vererek elini öpmek istedim. O elini öptürmeden başındaki fötr şapkasını büyük zarafetle eline alarak önce yanımda bulunan henüz evliliğimiz gerçekleşmemiş olan eşimin elini sıktı, sonra da benimle tokalaşarak hal ve hatırımı sordu. Hocanın o günkü davranışını bu günkü gibi hatırlıyorum.

Hoca, ciddi bir bilim adamı olması yanında zarif ve çağdaş görüntüsü ile ülkemiz açısından her yönü ile örnek bir insandı. Hocaların hocası idi. Etrafına aydınlık saçardı. Yenilikçi, atılımcı ve heyecanlı idi. Heyecanını hiçbir vakit yitirmedi.

Reşat Hoca'nın yeri boş kaldı, O ebediyete göçtü.

Nur içinde yatsın.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 2131

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Hocam Ord.Prof.Dr. Reşat Kaynar