Yurtdışında ifa edilen serbest meslek faaliyeti kazancı

 

12.06.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Yurtdışında ifa edilen serbest meslek faaliyeti kazancı

Veysi Seviğ - 12 Haziran 2006 Pazartesi - Dünya

Gelir Vergisi Yasası'nın 65'inci maddesinde "Serbest meslek kazancının tarifi" yapılmıştır. Bu tarife göre "Her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançlar, serbest meslek kazancıdır. Serbest meslek faaliyeti; sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmayan işlerin işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılmasıdır."

Diğer yandan söz konusu yasanın 66'ncı maddesine göre de "Serbest meslek faaliyetini mutad meslek halinde ifa edenler, serbest meslek erbabıdır."

Serbest meslek faaliyetinde ana unsur, faaliyetin sermayeden çok kişisel çalışmaya, ilmi ya da mesleki bilgi ve ihtisasa dayanmasıdır. Gerek ücret ve gerekse serbest meslek kazancı, bedeni veya zihni emek karşılığında elde edilmektedir. Ücretle serbest meslek faaliyeti arasındaki ayırım işin yani faaliyetin bağımsız bir organizasyon içinde yapılıp yapılmadığına veya çalışmanın işverenin talimat ve denetimi altında sürdürülüp sürdürülmediğine göre yapılabilir.

Ücretle serbest meslek faaliyeti arasındaki ayırımda dikkate alınması gereken önemli ölçüt, işyerine bağlılık ve işverene tabiliktir. İşverene bağlılıktan anlaşılması gereken ise bir başka organizasyon içersinde yer alan işyerinde çalışılması anlaşılmalıdır.

Oysa bir kimsenin serbest meslek erbabı olabilmesi için hem serbest meslek faaliyetinde bulunması hem de bu faaliyeti mutad meslek halinde sürdürmesi gerekmektedir.

Bazı hallerde serbest meslek faaliyetinde bulunanlar bazı yerlere belli bir ücret karşılığında devamlı hizmet verebilmektedirler. Bu gibi hallerde kendi uzmanlık alanlarında işverene mesai ile bağlı olmaksızın sadece danışmanlık niteliğinde hizmet verenlerin bu durumu serbest meslek faaliyetinin çoğu kez sürdürülmesi niteliğindedir.

Gerçekte; "serbest meslek faaliyetleri" terimi, özellikle bağımsız olarak yürütülen bilimsel, edebi, artistik, eğitici ve öğretici faaliyetleri, bunun yanı sıra doktorların, avukatların, mühendislerin, mimarların ve muhasebecilerin bağımsız faaliyetlerini kapsamına almaktadır.

Serbest meslek faaliyetinde bulunanlar mesleki faaliyetleri ile ilgili her türlü tahsilatlarını serbest meslek makbuzu düzenleyerek tahsil etmekle yükümlüdürler. (Vergi Usul Yasası Madde: 236)

Ayrıca Gelir Vergisi Yasası'nın 94'üncü maddesi uyarınca kamu idare ve müesseseleri, iktisadi kamu müesseseleri, sair kurumlar, ticaret şirketleri, iş ortaklıkları, dernekler, vakıflar, dernek ve vakıfların iktisadi işletmeleri, kooperatifler, yatırım fonu yönetenler, gerçek gelirlerini beyan etmek zorunda olan ticaret ve serbest meslek erbabı, zirai kazançlarını bilanço esasına veya zirai işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçiler serbest meslek erbabına yaptıkları ödemelerden yüzde 22 oranında gelir vergisi tevkifatı yapmakla yükümlü kılınmışlardır. (Gelir Vergisi Yasası Madde: 94/2-b)

Söz konusu vergi kesintisi sadece yukarıda sayılan yükümlüler tarafından yapılan ödemelerle ilgili olup, herhangi bir kişinin serbest meslek erbabına yapacağı ödemede bu tür bir kesinti yapılmamaktadır.

Bazı hallerde serbest meslek erbabı yabancı ülkelerde bulunan kuruluşlara da hizmet sunabilmektedir. Örneğin yurtdışında bulunan bir kuruma, yurtdışında sunulan serbest meslek faaliyetine yönelik hizmet karşılığı havale edilen veya yapılan ödemeleri bu bağlamda değerlendirdiğimizde Gelir Vergisi Yasası'nın 94/2-b maddesi uyarınca tevkifatın nasıl yapılacağı veyahut da bu tür ödemelerin tevkifat konusu olup olmayacağı uygulamada duraksama yaratmaktadır.

İstanbul Gelir İdaresi Başkanlığı'nın vermiş olduğu bir özelgeden de anlaşılacağı üzere "...yurtdışında verilen bağımsız danışmanlık hizmeti karşılığında...yapılacak olan serbest meslek ödemelerinden Gelir Vergisi Yasası'nın 94'üncü maddesi uyarınca, gelir vergisi kesintisi yapılmayacaktır." Bu tür faaliyetler nedeniyle elde edilen kazançlar yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilerek vergilendirilecektir. (İstanbul Gelir İdaresi Başkanlığı; B.07.1.GİB.4.34.16.01/GVK-65-12404)

Buna göre: Türkiye'de mukim bir serbest meslek erbabının yurtdışında vermiş olduğu danışmanlık hizmeti nedeniyle kendisine nakden veya hesaben yapılan ödemeler, Gelir Vergisi Yasası'nın 94'üncü maddesinde belirtilen kurum, kuruluş ve kişilerce yapılmadığından tevkifat kapsamı dışında kalmaktadır

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 1284

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Yurtdışında ifa edilen serbest meslek faaliyeti kazancı