Limited şirket ortaklarının vergisel sorumluluğu ve uygulama

 

14.06.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Limited şirket ortaklarının vergisel sorumluluğu ve uygulama

Veysi Seviğ - 14 Haziran 2006 Çarşamba - Dünya


Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında'ki Yasa'nın 35'inci maddesi gereği olarak "Limited şirket ortakları, şirketin tahsil imkanı bulunmayan amme alacağından sermaye hisseleri oranında doğrudan doğruya sorumlu olurlar."

Yasal düzenleme gereği olarak limited şirket ortakları hakkında takibe geçilebilmesi için cebri tahsil ve takip yollarına başvurulmuş fakat sonuç alınmamış olması gerekmektedir. Bu bağlamda;

. Şirketin haczedilen mal varlığının söz konusu yasa hükümlerine göre yapılan değerlemesi sonucunda, tespit edilen toplam değerin amme alacağını karşılamaması veya satış yapılmasına rağmen amme alacağının tamamen tahsil edilememiş olması,

. Şirketin haczi kabil herhangi bir mal varlığının bulunmaması,

. Şirketin iflasının istenmiş veya iflasının açılmış olması hallerinde amme alacağının iflas yoluyla takip sonucunda da tahsil edilemeyeceği kanaatinin oluşması,

. Borçlu şirketin yapılan araştırmalara rağmen bulunamaması gibi alacaklı tahsil dairesinin takdir ve tespitine dayalı hallerin varlığı,

gerekmektedir.

Yukarıda sayılan hallerde limited şirketten tahsil imkanı bulunmayan amme alacaklarını ödemek mecburiyetinde olan hakiki veya hükmi şahıs ortaklar amme borçlusu olarak kabul edilir.

Gerçekte; yapılan açıklamalardan da anlaşılacağı üzere limited şirket ortaklarına şirket vergi borçlarından dolayı başvurabilmek için öncelikle şirket hakkında gereken işlemlerin yapılması, vergi ihbarnamesinin ve ödeme emrinin tebliğ edilmesi, buna rağmen şirketin mevcut borçları ödeme olanağının bulunmadağı hususunun tespiti gerekmektedir.

Ancak bu aşamada da "Kanuna karşı hile yapıldığı kanıtlanmadıkça, hissesini devreden limited şirket ortağının devir tarihinden önceki şirket borçlarından sorumlu tutulması mümkün değildir." (Danıştay 3. Dairesi E.No: 1992/718, K.No: 1992/3379)

Danıştay Vergi Dava Daireleri Genel Kurulu'nun E.No: 1995/250, K.No: 1996/14 sayılı kararı uyarınca da "hissesini devreden ortak, limited şirket borcundan dolayı takip edilemez."

Diğer yandan "...limited şirket ortağının mal varlığına ihtiyati haciz uygulanabilmesi için alacaklı amme idaresinin mahalli en büyük memurunun kararı bulunması koşuluna bağlı olduğundan, adına alınmış bir ihtiyati haciz kararı bulunmaksızın limited şirket ortağının mal varlığına ihtiyati haciz uygulanmasına olanak bulunmamaktadır." (Danıştay 3'üncü Dairesi E.No: 2001/2074. K.No: 2004/318)

Başlangıçta da belirttiğimiz gibi limited şirkete ait vergi borçları nedeniyle ortaklara başvurulabilmesi için şirket üzerinde işlem yapılması ve yapılan işlemlerden sonuç alınmaması, bundan sonra ortaklara başvurularak alacağın tahsiline yönelik işlemlerin gerçekleştirilmesi gerekir. Bu bağlamda da limited şirket ortağı adına şirket borçları nedeniyle düzenlenen ödeme emrinde takibin hangi kanun maddesine göre yapıldığının belirtilmesi gerekmektedir. (Danıştay 4'üncü Dairesi E.No: 2002/4463. K.No: 2004/682)

Ancak limited şirketin ödenmeyen ve ödenmesi olanağı bulunmayan vergi borcu nedeniyle ortağa gidilebilmesi için "...limited şirketin vergi borcundan dolayı öncelikle hisse oranında hissedara düşen payın tebliği gerekmektedir." Buna rağmen hissedar "...ödemede bulunmamış ise usulüne uygun bir şekilde ödeme emri ile istenmesi, bilahere de haciz uygulaması gerekmektedir."

Uygulamada çoğu kez idarenin vergi borçlusu limited şirket üzerinde yasal işlemleri tamamlamadan doğrudan hissedarlar üzerinde işlem yaptığı, bu bağlamda ödeme emri göndermeden haciz işlemine yönlendiğini ve yine çoğu kez yapılan haciz işlemlerinden de mükelleflerin sonradan haberdar edildiği anlaşılmaktadır.

Örneğin sahibi bulunduğu evi veya otomobili satmak isteyenler çoğu kez daha önce ortağı oldukları limited şirketin vergi borcundan dolayı bu tür işleme muhatap olduklarını öğrenebilmektedir. Bu tür olaylarda yükümlülerin yasa yollarına başvurma olanağı da kısıtlanmış olmaktadır

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 4184

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Limited şirket ortaklarının vergisel sorumluluğu ve uygulama