Kurumlar vergisi mükellefiyet kaydının silinmesi

 

19.06.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Kurumlar vergisi mükellefiyet kaydının silinmesi

Veysi Seviğ - 19 Haziran 2006 Pazartesi - Dünya


Vergi Usul Yasası'nın 161'inci maddesinde yer alan tanımlamaya göre "vergiye tabi olmayı gerektiren muamelelerin tamamen durdurulması ve sona ermesi, işi bırakmayı ifade" etmektedir. Bu bağlamda işlerin herhangi bir nedenle geçici bir süre için durdurulması, işi bırakma sayılmamaktadır.

Kurumlarda işi bırakma belli bir hukuki süreçten sonra gerçekleşmektedir. Söz konusu yasanın 162'inci maddesi uyarınca "Tasfiye ve iflas hallerinde, mükellefiyet vergi ile ilgili muamelelerin tamamen sona ermesine kadar devam eder.

Bu hallerde tasfiye memurları veya iflas dairesi;

. Tasfiye veya iflas kararlarını,

. Tasfiyenin veya iflasın kapandığını, vergi dairesine ayrı ayrı bildirmeye mecburdurlar.

Vergi Usul Yasası'nda yer alan bu düzenlemelerden de anlaşılacağı üzere; anonim şirketler ile limited şirketlerin mükellefiyetlerinin sona erdirilmesi tasfiye ve iflas hallerinde söz konusu olmaktadır. Bir başka anlatımla mükellefin işi bırakmış sayılabilmesi için işi ile ilgili tedarik işlemlerini durdurması yanı sarı, işletmede bulunan emtia stokları ile diğer döner ve sabit değerlerinin de elden çıkarılması veya bu varlıkların işletme sahiplerince işletmeden çekilmiş olması, tüzel kişiliğe haiz mükelleflerin ayrıca tasfiye sürecinin tamamlanarak ticaret unvanlarının sicilden silinmesi gerekmektedir.

Diğer yandan Kurumlar Vergisi Yasası'nda tasfiye haline giren kurumların vergilendirilmesi konusunda ayrı düzenlemeler yer almakla birlikte tüzel kişiliğin ne şekilde sona ereceği konusunda herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır. Ticaret şirketlerinin tüzel kişiliklerinin (hükmi şahsiyetlerini) ne zaman ve ne şekilde sona ereceği, Türk Ticaret Yasası'nda belirlenmiş olup, sermaye şirketlerinin tüzel kişiliklerinin kazanılması veya kaybedilmesi hakkında Türk Ticaret Yasası'nda yer alan düzenlemeler geçerli olmaktadır.

Anonim şirketlerin infisahı, tasfiyesi ve tasfiyenin yapılış şekli ile ilgili işlemler söz konusu yasanın 434 ile 454'üncü maddelerinde düzenlenmiş olup, 439'uncu maddesinde de "infisah eden şirket tasfiye haline girer" hükmüne yer verilmiştir.

Yasal düzenleme gereği infisah etmek suretiyle tasfiye haline giren anonim şirketlerin pay sahipleriyle olan ilişkilerinde dahi tasfiye sonuna kadar ve ehliyetinin tasfiye amacıyla mahdut olan tüzel kişiliğini muhafaza ve ticaret unvanına (tasfiye) halinde ibaresini eklemek suretiyle kullanmaya devam edeceği, tasfiye haline giren şirketin organlarının vazife ve selahiyetlerinin tasfiyenin yapılabilmesi için zaruri olan, mahiyetleri gereği tasfiye memurlarınca yapılamayan işlemleri kapsadığı, tasfiyenin sona ermesi halinde şirkete ait ticaret unvanının sicilden terkin edilmesinin tasfiye memurları tarafından sicil memurluğundan talep edileceği ve bu istem üzerine terkin (silinme) şeklinde tescil ve ilan olunacağı hükme bağlanmıştır.

Dolayısıyla; anonim şirketlerde tüzel kişiliğin ortadan kaldırılabilmesi ve mükellefiyet kaydının silinebilmesi için şirketin münfesih addolunması yeterli olmayıp, bu durumdaki bir şirketin tasfiye veya iflas yoluyla tasfiyeye tabi tutulması gerekmektedir. Türk Ticaret Yasası'nda öngörülen işlemler yerine getirilmeden ve tasfiye veya iflasın sona erdiği hususu tescil ve ilan edilmeden tasfiyenin sona erdiğinin kabul edilmesi ve şirketin tüzel kişiliğinin ortadan kaldırılması ve vergi mükellefiyetinin sona erdirilmesi mümkün değildir.

Ancak; Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi'nin 2004/13 sayılı iç genelgesi ile işi bırakma bildiriminde bulunmayan bir mükellefin işi bıraktığının tespit edilmesi veya yapılan araştırma ve yoklamalar sonucunda bilinen adreslerinde bulunmaması ve başka bir adreste faaliyetine devam ettiğine dair bilgi edinilmemesi halinde mükellefiyet kaydının vergi dairesince terkin edileceği belirtilmiştir. Bu bağlamda mükellefiyetin devlet veya devlet güvencesinde tutulan kayıt ve siciller veya diğer kanaat getirici vesikalarla kanıtlanması, bu şekilde kanıtlanamayanların ise ilk yoklamanın yapıldığı tarihten itibaren terkin edilmesi öngörülmüştür.

Maliye Bakanlığı bu bağlamda Ocak 2005-Mayıs 2006 döneminde re'sen terk işlemine tabi tuttuğu ve kaydını silmiş bulunduğu kurumlar vergisi mükellefi sayısı 78.222'dir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 1550

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Kurumlar vergisi mükellefiyet kaydının silinmesi