"Yeni Kurumlar Vergisi Kanunu"

 

22.06.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

"Yeni Kurumlar Vergisi Kanunu"

Veysi Seviğ - 22 Haziran 2006 Perşembe - Dünya


Uzun süredir üzerinde çalışılan ve yeniden yazılmış bulunan "Yeni Kurumlar Vergisi Kanunu" Sayın Cumhurbaşkanı tarafından da onaylanarak yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.

1949 yılında başlatılan büyük vergi reformunun asli unsurlarından birisi olarak Kurumlar Vergisi Kanunu onbir yıllık ilk uygulama döneminin ardından, özellikle dar mükellefiyete tabi kurumların vergilendirilmesine yönelik ciddi yetersizlikler nedeniyle 1960 yılında bazı önemli değişikliklere uğramış ve günümüze kadar da günün gelişen ekonomik koşullarına uyum sağlamaya yönelik değişiklikler yapılarak uygulanmıştır.

Ancak son yıllarda daha çok geçici maddelerle ekonomik gelişmelere paralel değişiklikleri de bünyesine alan kanun metni çok yönlü duraksamalara da neden olmaya başlamıştır.

Bu bağlamda yeniden yazımı gerçekleştirilen Kurumlar Vergisi Kanunu ile daha çok geniş tabanlı, düşük oranlı, kurumlaşmayı özendiren, yaşanabilir bir vergi ortamı sağlanması hedeflenmiştir.

Dört kısım 38 ana ve bir geçici maddeden oluşan yeni Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 32'nci maddesi uyarınca kurumlar vergisi oranı 01.01.2006 tarihinden geçerli olmak üzere yüzde 30'dan yüzde 20'ye indirilmiş bulunmaktadır.

Kurumlar Vergisi Kanunu'nun kısımları ve bu kısımlar altında yer alan bölümler ve konuları aşağıda gösterilmiş bulunmaktadır.

. Mükellefiyet;

- Konu ve mükellefiyet, (Madde: 1-3)

- Muafiyet ve istisnalar, (Madde: 4-5)

. Tam mükellefiyet esasında verginin tarhı ve ödenmesi;

- Matrahın tayini, (Madde: 16)

- Beyan, (14)

- Verginin tarhı, (Madde: 16)

- Tasfiye, birleşme, devir, bölünme ve hisse değişimi, (Madde: 17-21)

- Verginin ödenmesi, (Madde: 21)

. Dar mükellefiyet esasında verginin tarhı ve ödenmesi;

- Matrahın tayini, (Madde: 22-23)

- Beyan, (Madde: 24-25)

- Özel beyan, (Madde: 26-27)

- Verginin tarhı ve ödenmesi, (Madde: 28-29)

- Vergi kesintisi ve muhtasar beyanname, (Madde: 30-31)

. Ortak hükümler ve geçici hükümler (Madde: 32, 38 ve geçici madde: 1)

Yeni Kurumlar Vergisi Kanunu'nu iki farklı kuruma da yer vermek suretiyle günümüzde daha çok Avrupa Birliği ülkelerinin problemi haline gelmiş bir gelişmeyi belli ilkelere bağlamak suretiyle varolan bir boşluğu da doldurmuş bulunmaktadır.

Bu bağlamda;

. Kontrol edilen yabancı kurum kazancı, (Madde: 7) ile

. Transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü kazanç dağıtımı (Madde: 13) konusunda yapılan düzenlemeler Türk vergiciliğinin yenilikleri arasında yer alan özel nitelikli düzenlemelerdir.

Yapılan bu düzenlemelerle uluslararası ilişkilere bağlı olarak vergilendirme rejimimizi etkiyen olumsuzlukların ortadan kaldırılması ve bu tür gelişmelerin kontrol altına alınması amaçlanmış bulunmaktadır.

Yeni kanun metninde yer alan bir başka yenilik de bu güne kadar kurumları ve kurumlar vergisini ilgilendirdiği halde Gelir Vergisi Kanunu çerçevesinde gerçekleştirilen vergi kesintisi işlemlerinin Kurumlar Vergisi Kanunu kapsamına alınmış olmasıdır.

Gerçekte; Gelir Vergisi Kanunu'nun vergi kesintisine ilişkin hükümleri başlangıçta sadece gerçek kişilerin ticari kazançlar dışındaki gelir unsurlarını kapsayacak şekilde iken, zaman içersinde mevcut uygulamaya yönelik olarak genişletilmiş ve sonuçta kurum kazançlarının vergilendirilmesinde de bu sistemden yararlanılması öngörülmüş bulunmaktadır.

Bu nedenle Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 30'uncu maddesi ile "Vergi kesintisi ve muhtasar beyanname" konusu düzenlenmiş bulunmaktadır.

Ayrıca; yeni düzenleme gereği "transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü kazanç dağıtımı" ile ilgili hükmün uygulanmasına yönelik usulleri belirleme yetkisi Bakanlar Kurulu'na ait olup, bu hüküm 01.01.2007 tarihinden itibaren yürürlüğe girecektir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 886

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

"Yeni Kurumlar Vergisi Kanunu"