Soru Cevap - 24.06.2006

 

24.06.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

SORU VE CEVAP

Veysi Seviğ - 24 Haziran 2006 Cumartesi - Dünya


SORU: 1996 yılında babamın kurduğu limitet şirkette yüzde 1 hissem bulunuyor. 2000 yılında kurulan anonim şirkette (AŞ) yönetim kurulu üyesi bulunmaktayım. Hissem yüzde 1 ama bu firmalarla hiçbir ticari ilişkim olmamıştır. Sadece isim olarak bulunmaktayım. Babamın işlerinin bozulmasıyla şirketler faal değil. Kanunen iflası verilmemiştir. Piyasaya olan borçlar bir şekilde hallediliyor. Şu an vergi borçlarının ödenmediğini öğrendim. Bu şirketlerde vergi borcundan SSK borcundan dolayı herhangi bir riskim var mı?

Şu anda eşimle beraber kurduğumuz firmada müdür olarak yetkim var. Yüzde 88 eşimin, yüzde 15 diğer ortağımın üzerine. Bu firmanın herhangi bir riski var mı? Bu konularda bana yardımcı olabilir misiniz?

YANIT: Amme Alacaklarının Tahsili Hakkındaki Yasa'nın 35'inci maddesi gereği olarak "Limitet şirket ortakları, şirketten tahsil imkanı bulunmayan amme alacağından sermaye hisseleri oranında doğrudan doğruya sorumlu olurlar ve söz konusu kanun hükümleri gereğince takibe tabi tutulurlar."

Diğer yandan aynı yasanın mükerrer 35'inci maddesi uyarınca da "Tüzel kişilerle küçüklerin ve kısıtlıların, vakıflar ve cemaatler gibi tüzel kişiliği olmayan teşekküllerin mal varlığından tamamen veya kısmen tahsil edilemeyen veya tahsil edilemeyeceği anlaşılan amme alacakları, kanuni temsilcilerin ve tüzel kişiliği olmayan teşekkülü idare edenlerin şahsi mal varlıklarından tahsil edilir.

Yasal düzenleme gereği olarak "Tüzel kişilerin tasfiye haline girmiş veya tasfiye edilmiş olmaları, kanuni temsilcilerin tasfiyeye giriş tarihinden önceki zamanlara ait sorumluluklarını kaldırmamaktadır."

Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkındaki Yasa ile kesinleşmiş vergi borçlarından dolayı öncelikle limitet şirket ortaklarının sermayedeki payları oranında sorumlu oldukları hususu hükme bağlanmış bulunmaktadır.

Diğer yandan söz konusu yasanın mükerrer 35'inci maddesinde Vergi Usul Yasası'nın 10'uncu maddesine paralel olarak yapılmış bulunan yasal düzenleme ile kanuni temsilcilerin görev ve sorumlulukları belirlenmiş bulunmaktadır.

Kanuni temsilcilerin sorumlulukları görev yaptıkları süre ile sınırlı bulunmaktadır. Bu nedenle kanuni temsilciler göreve başlamadan önceki dönemlere ait vergi borçlarından dolayı sorumlu tutulamazlar ve haklarında takibat yapılamaz. (Danıştay 4'üncü Daire E. No: 2004/1885, K. No: 2005/572)

Türk Ticaret Kanunu'nun 540'ıncı maddesinde aksi kararlaştırılmış olmadıkça, ortakların hep birlikte limitet şirketlerde müdür sıfatıyla şirket işlerini idareye ve şirketi temsile mezun ve mecbur oldukları hususu hükme bağlanmış bulunmaktadır.

Sizin limitet şirket ortağı olarak sorumluluğunuz babanızın kurmuş olduğu şirkette mevcut vergi borçlarının yüzde 1'i ile sınırlı bulunmaktadır.

Bir başka anlatımla, babanızın kurmuş bulunduğu limitet şirkette sermaye payınız yüzde 1 olduğundan mevcut vergi borcu ve cezalarından dolayı yüzde 1 oranında sorumlu bulunmaktasınız. Eğer eşinizin yüzde 88 paya sahip olduğu şirket limitet şirket statüsünde ise bu takdirde de sizin bu şirkette müdür sıfatı taşımanız nedeniyle doğan vergi borçlarından dolayı kanuni temsilci olarak sorumlu tutulmanız söz konusu olabilecektir.

SSK prim alacakları da amme alacağı niteliğinde olduğundan sorumluluğunuz söz konusu alacakları da kapsamaktadır.

Ancak kanuni temsilcinin takibi için, tüzel kişi hakkında tüm takip yollarının tükenmiş olması gerekmektedir.

Kanuni temsilci konumunda bulunan kişi Vergi Usul Yasası'nın 10'uncu maddesi uyarınca düzenlenerek kendisine tebliğ edilen ödeme emrine karşı açacağı idari davada, sorumluluktan kurtulmak üzere, kusursuz olduğunu kanıtlayabilir. (Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkındaki Kanun "İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı" 2006 Sf.:160)

Şirketi temsil edenlerin belirlenmesinde Ticaret Sicil Gazetesi'nde yayımlanan bilgiler esas alınmaktadır. Şirket müdürünün atanma ve görevden ayrılmaları bu bağlamda Ticaret Sicili'nde yer alan bilgilere göre dikkate alınmaktadır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 812

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Soru Cevap - 24.06.2006