Akaryakıt istasyonlarında ödeme kaydedici cihaz kullanımı

 

28.06.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Akaryakıt istasyonlarında ödeme kaydedici cihaz kullanımı

Veysi Seviğ - 28 Haziran 2006 Çarşamba - Dünya


Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında'ki 3100 sayılı yasaya göre akaryakıt pompaları ödeme kaydedici cihazlara bağlatma zorunluluğu 01.07.2006 tarihinden itibaren başlayacak olan yükümlülerin yapacakları işlemler Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından bir sirkülerle açıklanmış bulunmaktadır. (x)

Bilindiği üzere, erişme kontrollü karayolları (otoyollar), Karayolları Genel Müdürlüğü'nün yol ağında devlet yolu olarak belirlenen yollar ve Büyükşehir belediye sınırları ile mücavir alanlar içersinde faaliyet gösterenler ile 2004 yılı akaryakıt satışları toplamı bir milyon YTL'yi aşan yükümlülerin akaryakıt pompalarını (LPG dahil) ödeme kaydedici cihazlara bağlatma ve akaryakıt satışlarında bu cihazları kullanma zorunluluğu başlamıştır.

Bunlar dışında kalan;

* Erişme kontrollü karayolları (otoyollar) Karayolları Genel Müdürlüğü'nün yol ağında devlet karayolu olarak belirlenen yollar ve Büyükşehir belediyesi sınırları ile mücavir alanlar dışında kalan ve 2004 yılı akaryakıt satışları toplamı bir milyon YTL'nin altında olan,

* 01.01.2005 - 01.05.2006 tarihleri arasında işe başlayan,

yükümlülerin akaryakıt pompalarını (LPG dahil) ödeme kaydedici cihazlara bağlatma zorunluluğu daha önce yayımlanan 67 seri numaralı Ödeme Kaydedici Cihaz Genel Tebliği ile 01 Temmuz 2006 tarihine kadar ertelenmiş olup, söz konusu faaliyette bulunanların pompalarını bu cihazlara bağlatma zorunluluğu 01.07.2006 tarihinde başlayacaktır.

Diğer yandan Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkındaki Yasa'nın mükerrer 8'inci maddesinin birinci bendi uyarınca "Onaylanan modele uygun üretim ve ithalat yapmayan, cihazları satışa sunmadan önce Maliye Bakanlığı'nın özel mührü ile mühürlettirmeyen satış, bakım onarım bölümlerine sahip olmayan, satışını yaptığı her cihazın yedek parça da dahil olmak üzere en az 10 yıllık bakım ve onarımını sağlayamayan üretici veya ithalatçı kuruluşlar ile süresi içersinde ödeme kaydedici cihazları almayan, cihazları bozan, bozuk cihazları kullanan veya başkalarının kullanmasına izin veren mükellefler adına Vergi Usul Yasası'nın 353'üncü maddesinin 8 numaralı bendine göre özel usulsüzlük cezası kesilmektedir.

Buna göre; aynı tarihte çok sayıda akaryakıt istasyonu işletmecisinin söz konusu araçları kullanma zorunluluğu başlayacağından, yükümlülerin Maliye Bakanlığı'ndan onay alan firmalara başvurarak gerekli sözleşmeyi imzalayarak siparişlerini vermeleri ve montaj tarihini de içeren yazıyı almaları gerekmektedir.

Bu bağlamda; akaryakıt dağıtım şirketleri veya istasyon işletmecileri yani bayiler ile ödeme kaydedici cihazları firmaları veya bu firmaların özel yetkili kıldığı satış bayileri arasında düzenlenecek olan sözleşmede, ticari teammüler gereği olması gereken sözleşmenin tarafları, konusu, kapsamı, süresi ile yapılacak işler, müeyyideler ve benzeri hususlara yer verilmesi gerekmektedir. Sözleşmede ayrıca taraflardan birinin, ticari teammüller uyarınca yerine getirmeleri gereken yükümlülükleri yerine getirmemesi halinde söz konusu sözleşmenin feshedilerek yerine başka firmalarla yeni sözleşmeler yapılabileceği konusuna da yer verilecektir.

Maliye Bakanlığı tarafından onaylanan akaryakıt pompalarına bağlanacak ödeme kaydedici cihazlar ile bu cihazları üreten ve ithal eden firmaları Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesinden öğrenmek mümkündür.

Ayrıca akaryakıt istasyonu işletmecilerinin, pompalarını ödeme kaydedici cihazlara bağlanıncaya kadar, her türlü akaryakıt satışlarını Vergi Usul Yasası hükümlerine göre fatura veya perakende satış fişleri ile pompaları ödeme kaydedici cihazlara bağlandıktan sonra da söz konusu ödeme kaydedici cihazlardan çıkan fişlerle belgelendirmeleri gerekmektedir.

Ülkemizde cihazlara bağlama zorunluluğuna yönelik yapılan çalışmalarda Maliye Bakanlığı konuya ilişkin olarak gerek süre ve gerekse denetim açısından yükümlülere gerekli kolaylığı bugüne kadar göstermiş bulunmaktadır. Ancak buna rağmen uygulamada sistemin yeterli şekilde yükümlülerce algılandığını söylemek zordur. Kaldı ki Maliye Bakanlığı tarafından yapılan yönlendirmelere uymayanlara kesilmesi öngörülen özel usulsüzlük cezası da işin önemi dikkate alındığında kanımızca caydırıcı nitelikte değildir.

(x) Ödeme Kaydedici Cihaz Sirküleri / 7

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 2125

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Akaryakıt istasyonlarında ödeme kaydedici cihaz kullanımı