Vergi danışmanınız

 

11.02.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

SORU VE CEVAP

Vergi danışmanınız

Veysi Seviğ - 11 Şubat 2006 Cumartesi - Dünya


SORU: Eşime ait daireyi hem ikametgah ve hem de işyeri olarak kullanmaktayım. Bugüne kadar söz konusu dairenin eşime ait olması nedeniyle burada otururken, bir kamu kurumunda çalışırken emekli olmam dolayısıyla burada icrai faaliyete başladım.

Ancak vergi denetimi nedeniyle işyerime yani ikametgahıma gelen denetim elemanı burada emsal kira bedeli üzerinden eşimin kira geliri elde ettiğini, benim de bu kira bedeli üzerinden gelir vergisi kesip yatırmamın zorunlu olduğunu ifade etti.

Şimdi bu olay tutanak safhasında, bana ve eşime cezalı vergi salınacak.

Ben eşime ait bir yerde serbest meslek faaliyeti gösterirken, eşime illaki bir kira ödemek durumunda mıyım?

YANIT: Gelir Vergisi Yasası'nın 96'ncı maddesi hükmü gereği olarak "Vergi tevkifatı, 94'üncü madde kapsamına giren nakden veya hesaben yapılan ödemelere uygulanır. Bu maddede geçen hesaben ödeme deyimi, vergi tevkifatına tabi kazanç ve iratları ödeyenleri istihkak sahiplerine karşı borçlu durumda gösteren her türlü kayıt ve işlemleri ifade eder."

Diğer yandan aynı yasanın 73'üncü maddesinde, kiraya verilen mal ve hakların kira bedellerinin emsal kira bedelinden düşük olamayacağı, bedelsiz olarak başkalarının intifaına bırakılan mal ve hakların emsal kira bedeli, bu mal ve hakların kirası sayılır. Bina ve arazide emsal kira bedeli, yetkili özel mercilerce veya mahkemelerce takdir veya tespit edilmiş kirası bu suretle takdir veya tespit edilmiş kira mevcut değilse, Vergi Usul Yasası'na göre belirlenen vergi değerinin yüzde 5'i olacağı belirtilmiştir.

Ayrıca, Vergi Usul Yasası'nın 156'ncı maddesinde, ticari, sınai ve mesleki işyeri; bu faaliyetlerin icrasına tahsis edilen veya bu faaliyetlerde kullanılan yer olarak tanımlanmıştır.

28 seri numaralı Gelir Vergisi Yasası Genel Tebliği'nin X-a-4 bölümünde, "... aynı zamanda hem işyeri hem ikametgah olarak kiralanan gayrimenkuller vergi mevzuatımız açısından işyeri olarak kabul edildiğinden, bu gayrimenkuller için ödenecek kiraların tamamı üzerinden tevkifat yapılacaktır" açıklamaları yer almıştır.

Buna göre; emsal kira bedeli sadece ikametgah olarak kullanılan konutlara uygulanmaktadır. Gayrimenkulün hem işyeri, hem de ikametgah olarak kullanılması durumunda söz konusu ikametgah vergi mevzuatı açısından işyeri olarak kabul edilmektedir.

Bu bilgiler ışığında mülkiyeti eşe ait olan ve işyeri olarak kullanılan ikametgah için gayrimenkul sahibi eşe nakden veya hesaben ödemede bulunulmaması, diğer bir anlatımla işyeri kirası olarak hesaplarda gider gösterilmemesi durumunda söz konusu gayrimenkulden emsal kira bedeli üzerinden tevkifat yapılması söz konusu olmayacaktır. Ancak gayrimenkul sahibi eş tarafından emsal kira bedelinin tamamı üzerinden yıllık gelir vergisi verilmesi gerekmektedir.

SORU: Ben Anadolu yakasında İstanbul'da oturan ve her gün Gayrettepe'ye halk otobüsü ile gelip gitmek zorunda olan bir çalışanım. Bir aylık seyahat süresince bana verilen bilet iki-üçü geçmez. Halk otobüslerinde bilet verilmesi adeta yasaklanmış gibi.

Bizim vermiş olduğumuz ücretlerin bu durumda otobüs işletmesi kayıtlarında gelir olarak gösterilmesi olanağı yok.

Bu işin denetimi ve tespit edilmesi çok kolaydır. Anacak kimse bu durumu denetlemiyor.

YANIT: Konuya ilişkin olarak bizlere ulaşan yakınmalar gittikçe artmaktadır. Halk otobüslerinde bilhassa uzak sayılabilecek mesafeler arasında yolculara bilet verilmediği birkaç yıldır bilinen bir gerçek olmasına rağmen Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı bu tür fiilleri denetlemekten kaçınmaktadır.

Kanımızca bu durumun zaman kaybetmeden denetim altına alınmasında yarar olacaktır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 796

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Vergi danışmanınız