Gelir Vergisi Yasası'nda geçici 67'nci madde değişikliği

 

13.07.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Gelir Vergisi Yasası'nda geçici 67'nci madde değişikliği

Veysi Seviğ - 13 Temmuz 2006 Perşembe - Dünya

Gelir Vergisi Yasası'nın geçici 67'nci maddesinin birinci fıkrası gereği olarak bankalar ve aracı kurumlar takvim yılının üçer aylık dönemleri itibariyle;

. Alım satımına aracılık ettikleri menkul kıymetler ile diğer sermaye piyasası araçlarının alış ve satış bedelleri arasındaki fark,

. Alımına aracılık ettikleri menkul kıymet veya diğer sermaye piyasası araçlarının itfası halinde alış bedeli ile itfa bedelleri arasındaki fark,

. Menkul kıymetlerin veya diğer sermaye piyasası araçlarının tahsiline aracılık ettikleri dönemsel getirileri (herhangi bir menkul kıymet veya diğer sermaye piyasası aracına bağlı olmayan);

. Aracılık ettikleri menkul kıymet veya diğer sermaye piyası araçlarının ödünç işlemlerinden sağlanan gelirler üzerinden yüzde 15 oranında vergi tevkifatı yapmakla yükümlü kılınmışlardır.

5527 sayılı yasanın birinci maddesi uyarınca 07.07.2006 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere "dar mükellef gerçek kişi ve kurumlar için bu oran yüzde sıfır olarak" uygulanacaktır. (07.07.2006 gün ve 26221 sayılı R.G)

Yapılan yasal düzenleme ile ayrıca söz konusu madde de yeni 17 sayılı fıkra uyarınca Bakanlar Kurulu; bu maddede yer alan olanları her bir kazanç ve irat türü ile bunları elde edenler itibariyle, yatırım fonlarının katılma belgelerinin fona iade edilmesinden elde edilen kazançlar için fonun portföy yapısına göre ayrı ayrı sıfıra kadar indirmeye veya yüzde 15'e kadar artırmaya yetkili kılınmıştır. Bu hüküm gereği olarak bundan böyle yasa maddesi ile daha önce belirlenmiş bulunan vergi tevkifatı oranının alınacak Bakanlar Kurulu kararı doğrultusunda;

. Her bir kazanç ve irat türü itibariyle,

. Bu kazanç ve iratları elde edenlerin hukuki özelliklerine,

. Yatırım fonlarının katılma belgelerinin fona iade edilmesinden elde edilen kazançlar için fonun portföy yapısına göre, ayrı ayrı sıfıra kadar indirilmesi ve/veya yüzde 15'e kadar artırılması söz konusu olabilecektir.

Yapılan yeni yasal değişiklik uyarınca Gelir Vergisi Yasası'nın geçici 67'nci maddesinde yer alan vergi tevkifatı oranı gerek görüldüğü hallerde yukarıdaki ayrıma göre farklı farklı oranlarda uygulanabilir hale gelmektedir.

Bu düzenleme 07.07.2006 tarihinden itibaren geçerli bulunmaktadır.

Diğer yandan 01.10.2006 tarihinden itibaren "Hazine tarafından yurtdışına ihraç edilen menkul kıymetlerin alım-satımı, itfası sırasında elde edilen getirileri ile bunların dönemsel getirilerinin tahsilinde, tam mükellef kurumlara ait olup, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda işlem gören ve bir yıldan fazla süreyle elde tutulan hisse senetleri ile sürekli olarak portföyünün en az yüzde 51'i İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda işlem gören hisse senetlerinden oluşan yatırım fonlarının bir yıldan fazla elde tutulan katılma belgelerinin elden çıkarılmasında ve hisse senetleri kâr paylarının hisse sahipleri adına tahsilinde tevkifat, yapılmayacağı hususu hükme bağlanmış olup, ayrıca kurumlara ait, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda işlem gören ve bir yıldan fazla süreyle elde tutulan hisse senetlerinin elden çıkarılmasından elde edilen gelirler için Gelir Vergisi Yasası'nın mükerrer 80'inci maddesinde yer alan "değer artış kazancı" hesaplaması yapılmayacaktır.

Gelir Vergisi Yasası'nın geçici 67'nci maddesinin sekizinci fıkrasında yapılan değişiklikle de 01.10.2006 tarihinden geçerli olmak üzere "Sermaye Piyasası Kanunu"na göre kurulan menkul kıymetler yatırım fonları dahil olmak üzere menkul kıymetler yatırım ortaklıklarının kurumlar vergisinden istisna edilmiş olan portföy kazançları, dağıtılsın veya dağıtılmasın yüzde 15 oranında vergi tevkifatına tabi tutulabilecektir. Yasal düzenleme gereği Bakanlar Kurulu bu oranda da değişiklik yapma yetkisine sahiptir.

Gelir Vergisi Yasası'nda değişiklik yapılmasına yönelik 5527 sayılı yasa ile Gelir Vergisi Yasası'nın geçici 67'nci maddesinin 1, 8, 14'üncü fıkralarında değişiklik yapılmış yasa maddesinin 17'nci fıkrası düzenlenmiş bu fıkradan sonra gelen fıkra numaraları buna göre teselsül ettirilmiştir.

Yukarıda da kısaca değinmeye çalıştığımız gibi dar yükümlü gerçek ve tüzel kişilere yapılacak konuya ilişkin ödemelerden sıfır oranında tevkifat yapılması hüküm altına alınmış, buna karşılık tam yükümlüler için konuya ilişkin oranın belirlenmesi yetkisi Bakanlar Kurulu'na verilmiştir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 975

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Gelir Vergisi Yasası'nda geçici 67'nci madde değişikliği