Özel tüketim vergisinde imalata yönelik tecil ve terkin

 

12.07.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Özel tüketim vergisinde imalata yönelik tecil ve terkin

Veysi Seviğ - 12 Temmuz 2006 Çarşamba - Dünya


Özel tüketim vergisi, yasaya ekli dört ayrı listede yer alan mallar üzerinden bir defada alınmaktadır. Yasaya ekli listelerde yer alan mallar, Türk Gümrük Tarife Cetveli'nde tanımlanan eşyalardır.

Söz konusu yasanın 8'inci maddesinin birinci fıkrası uyarınca, (1) sayılı listenin (B) cetvelindeki malların; (1) sayılı listeye dahil olmayan malların imalinde kullanılmak üzere mükellefler tarafından tesliminde tarh ve tahakkuk ettirilen özel tüketim vergisinin Bakanlar Kurulu tarafından belirlenmiş olan kısmı, teminat alınmak suretiyle tecil olunabilmektedir.

Bu malların tecil tarihini izleyen aybaşından itibaren oniki ay içinde (1) sayılı listeye dahil olmayan malların imalinde kullanılması halinde tecil olunan vergi terkin olunmaktadır.

Bilindiği üzere özel tüketim vergisinin (1) numaralı listesinde iki ayrı cetvel halinde gümrük tarife cetvellerinde yer alan tanımlamalara göre belirlenen mallar yer almakta olup, bu mallar, benzin, motorin, fuel oil, petrol gazları, doğal gaz, propan, bütan, petrol koku gibi petrol ürünleridir. (B) cetvelinde yer alanlar ise benzol, toluol, petrol eteri, hafif mineral yağlar için müstahzar katkılar, vernikler, yağlama yağları, diğer yağlardır.

Yasa koyucu (B) cetvelinde yer alan malların (1) sayılı listeye dahil olmayan malların imalatında kullanılması halinde söz konusu malların tesliminde tahakkuk ettirilen özel tüketim vergisinin teminat altına alınması halinde tecil olunmasına olanak sağlanmıştır.

Yasa hükmüne uyulmaması halinde, bu malların tecil-terkin işlemi dışında kalan amaçlarla tesliminde tarh edilmesi gereken vergi tutarından daha önce tahsil edilen verginin mahsubundan sonra kalan tutar gecikme zammı ile birlikte alıcıdan aranmaktadır.

Uygulamada; zaman içersinde Özel Tüketim Vergisi Yasası'nın sekizinci maddesinin birinci fıkrası kapsamında (1) sayılı listenin (B) cetvelinde yer alan malların (1) sayılı liste dışında yer alan bir malın imalinde kullanılmasından ne anlaşılması gerektiği konusu duraksama yaratmış bulunmaktadır.

Özellikle son aylarda petrol ürünlerinin kimyasal bazı katkılandırma işlemlerinde ortaya çıkan sorun ve özel durumlar bu bağlamda daha da önemli hale gelmiş bulunmaktadır.

Maliye Bakanlığı'nın sirkülerle yapmış olduğu bir açıklamaya göre söz konusu madde hükmü uyarınca, "Özel Tüketim Vergisi Yasası'na ekli (1) sayılı listenin (B) cetvelinde yer alan malların (1) sayılı listeye dahil olmayan malların imalinde girdi olarak kullanılması halinde" Özel Tüketim Vergisi Yasası'nın 8/1 maddesinde yer alan tecil, terkin imkanından yararlandırılması öngörülmüştür. Bu aşamada tecil ve terkin işlemi kapsamına sonradan damıtma veya benzeri yöntemlerle ayrıştırılmış olması işlemleri de dahil edilmiş bulunmaktadır.

Yasa maddesinin en önemli özelliği (B) cetvelinde yer alan malların imalat işinde kullanılması zorunluluğudur. Bir başka anlatım tarzı ile (B) cetvelinde yer alan malların;

. (1) sayılı listeye dahil olmayan bir malın imalinde kullanılması,

. İmal edilen malın mutlak suretle bünyesine girmiş olması, halinde teslim aşamasında tarh ve tahakkuk ettirilecek vergi, teminat alınmak suretiyle tecil olunabilecektir.

Buna karşılık söz konusu malların temizlik, test, yağlama ve benzeri amaçlarla imal edilen ürünün bünyesine girmeksizin yardımcı madde veya sarf malzemesi olarak kullanılması halinde söz konusu malların tesliminde tecil ve terkin işlemi yapılamayacaktır.

Daha önce de belirtmeye çalıştığımız gibi Özel Tüketim Vergisi Yasası'na ekli (1) sayılı listenin (B) cetvelinde yer alan mallar bir çok malın imalatında kullanılabilmektedir. Bu nedenle yasa koyucu bu malların imalat amacıyla kullanımında teslim aşamasında özel tüketim vergisinin tecil işlemine tabi tutulmasına öngörmüş bulunmaktadır.

Bu malların imalat işinde kullanıldığı hususunu kanıtlama görevi imalatı gerçekleştirecek olana yani alıcıya aittir.

Yasal düzenleme gereği bu aşamada da tecil konusu vergi tecil tarihinden itibaren on iki ay içinde imalatta kullanıldığının kanıtlanması halinde terkin edilebilecektir.

Tecil edilen verginin Vergi Usul Yasası hükümleri çerçevesinde ortaya çıkan mücbir sebepler dolayısıyla terkin edilememesi halinde, terkin edilemeyen vergi tecil edildiği tarihten itibaren Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkındaki Yasa'nın 48'inci maddesi gereği olarak ilgili dönemlerde geçerli olan tecil faizi ve birlikte imalatta kullanmak koşulu ile malı satın alandan tahsil edilmektedir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 974

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Özel tüketim vergisinde imalata yönelik tecil ve terkin