Vergi borcu olanların ilan edilmesi (teşhiri)

 

20.07.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Vergi borcu olanların ilan edilmesi (teşhiri)

Veysi Seviğ - 20 Temmuz 2006 Perşembe - Dünya


Vergi Usul Yasası'nın 5'inci maddesinin dördüncü fıkrası gereği olarak "Mükelleflerin vergi tarhına esas olan beyanları, kesinleşen vergi ve cezaları ile vadesi geçtiği halde ödenmemiş bulunan vergi ve ceza miktarları Maliye Bakanlığı" tarafından açıklanabilmektedir. Yasal düzenleme gereği Maliye Bakanlığı bu yetkisini mahalline devredebilir.

Diğer yandan söz konusu yasa maddesi uyarınca "...kamu görevlilerince yapılan adli ve idari soruşturmalar ile ilgili olarak talep edilen bilgi ve belgeler ile bankalara, yapacakları vergi tahsiline yönelik bilgiler verilebilir. Bu bilgilerin verilmesine ilişkin usul ve esaslar Maliye Bakanlığı'nca belirlenir."

Sahte veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge düzenledikleri veya kullandıkları vergi inceleme raporuyla tespit olunanların, kanunla kurulmuş meslek kuruluşlarına ve 3568 sayılı kanunla kurulan birlik ve meslek odalarına bildirilmesi vergi mahremiyetini ihlal sayılmamaktadır. Bu takdirde kendilerine bilgi verilen kişi ve kurumlar da Vergi Usul Yasası'nın 5'inci maddesinde yer alan "vergi mahremiyeti" ile ilgili yasaklara uymak zorundadırlar.

Maliye Bakanlığı ayrıca bilgilerin açıklanmasıyla ilgili usulleri belirlemeye yetkili kılınmıştır.

Maliye Bakanlığı her yıl ikmalen, re'sen veya idarece yapılan tarhiyatlar dolayısıyla kesinleşen vergi ve cezalar ile vadesi geçtiği halde ödenmemiş vergi ve cezaların açıklanmasına ilişkin usulleri 293 sıra numaralı Vergi Usul Yasası Genel Tebliği ile belirlenmiş ve duyurmuş bulunmaktadır. (27.01.2001 gün ve 24300 sayılı Resmi Gazete)

Bu yetki uyarınca; Maliye Bakanlığı 359 sıra numaralı genel tebliğ ile 2006 yılında yapılacak konuya ilişkin açıklamaların kapsamını ve açıklanış şeklini belirlemiştir. (11 Temmuz 2006 gün ve 26225 sayılı Resmi Gazete) buna göre;

. 2006 yılında yapılacak açıklamaların, Türkiye genelinde vergi dairelerinde, vergi dairesinin ilan koymaya tahsis edilmiş yerlerinde asılmak suretiyle 17 Temmuz 2006 ile 17 Ağustos 2006 tarihleri arasında, 01 Eylül 2006 tarihinden itibaren de Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesinde yapılması.

. Açıklama kapsamına, her bir vergi idaresine 125.000.-YTL ve daha fazla borcu olan veya bu tutar ve üzerinde kesinleşen vergi ve cezası bulunan mükelleflerin alınması.

. Yapılacak açıklamada 31.12.2005 tarihi itibariyle vadesi geçtiği halde 30.06.2006 tarihi itibariyle ödenmemiş bulunan ve nev'i itibariyle açıklanması uygun görülen vergi ve cezalar ile 01.06.2005-31.05.2006 tarihleri arasında kesinleşen tarhiyatların dikkate alınması.

. İnternet ortamında açıklanacak bilgileri içeren listelerin bir örneğinin Gelir İdaresi Başkanlığı, Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı, Gelir İstatistikleri ve Raporlama Müdürlüğü'ne gönderilmesi.

. Açıklama kapsamına Vergi Barışı Kanunu hükümlerine göre taksitlendirilen ve taksit ödeme süresi henüz sona ermemiş olan vergi ve cezalar ile Büyükşehir Belediye Kanunu ve Belediye Kanunu uyarınca Hazine Müsteşarlığı Belediye Uzlaşma Komisyonu Başkanlığı'na takas ve mahsup için başvuruda bulunan ve başvuruları kabul edilen, büyükşehir belediyelerine ve belediyelere ait ve bunlara bağlı kuruluşlar ile sermayesinin yüzde 50'sinden fazlası büyük şehir belediyelerine belediyelere ait şirketlerin vadesi 31.12.2004 tarihi ve öncesine rastlayan borçlarının alınmaması, uygun görülmüştür.

Vergi borçlusu olarak açıklanmış bulunan listelerde yer alan bazı mükelleflerin söz konusu borçlarını mali imkansızlıklar nedeniyle ödeyemedikleri bilinmektedir. Bu mükelleflerin vergi borçlarını ödeyememeleri nedeniyle karşılaştıkları itibar kırıcı davranışlar dolayısıyla toplum içersinde de sorunlu oldukları bilinmektedir.

Kanımızca; vergi borçlarını ödeyemeyenlerin veyahut da ödemeyenlerin teşhir yolu ile duyurulması yerine, bu mükellefler hakkında vergi borçlarını hangi nedenlerle ödemediklerini veya ödeyemediklerini belirleyici çalışmalar yapmak ve bilinçli olarak vergi borcunu ödemeyenler hakkında teşhir etme dışında daha caydırıcı ve tahsilatı kolaylaştırıcı yöntemlere başvurulması gerekmektedir.

Vergi borcunu bilinçli olarak ödemeyenler ile ödeyemeyenler arasında ayrım yapmaksızın sadece ilan yoluyla yapılan ve borçlu mükellefler üzerinde bu yöntemle psikolojik baskı oluşturma düşüncesi kanımızca verimli ve caydırıcı bir uygulama olma özelliğini yitirmiş bulunmaktadır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 561

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Vergi borcu olanların ilan edilmesi (teşhiri)