Arsa-arazi birim değerleri yeniden belirleniyor

 

19.07.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Arsa-arazi birim değerleri yeniden belirleniyor

Veysi Seviğ - 19 Temmuz 2006 Çarşamba - Dünya


"Bütçe kanunlarında yer alan bazı hükümlerin ilgili kanun ve kanun hükmünde kararnamelere eklenmesi ve bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair" 5538 sayılı yasanın 7'nci maddesi ile Emlak Vergisi Yasası'na geçici 22'nci madde eklenmiş bulunmaktadır. (12 Temmuz 2006 gün ve 26226 sayılı Resmi Gazete)

Bu maddenin özelliği belediyeler nezdinde kurulu takdir komisyonlarınca 2005 yılında yapılan arsa ve arazilere ait asgari ölçüde birim değer tespitine ilişkin takdir kararlarının yüksek tutulması nedeniyle ortaya çıkan yakınmaları gidermeye yönelik olmasıdır.

Yapılan yasal düzenleme gereği takdir komisyonlarınca 2005 yılında arsa ve arazilere ait asgari ölçüde birim değer tespitlerine ilişkin takdir kararları, anılan komisyonlar tarafından incelenerek, arsa ve arazilerin takdir işleminin yapıldığı tarihteki asgari ölçüde birim değerlerinde düzeltmeye gerek görülenler yeniden takdir edilmek suretiyle karara bağlanacaktır.

Yasada bu işlemlerin yapılabilmesi için öngörülen süre 12 Temmuz 2006 tarihinden itibaren 30 gün olup, 11 Ağustos 2006 Cuma günü mesai saati bitiminde sona erecektir.

Büyükşehir belediyesi bulunan illerde takdir komisyonları kararları vali veya vekalet vereceği memurun başkanlığında, defterdar (vergi dairesi başkanı) veya vekalet vereceği memur, vali tarafından görevlendirilecek tapu sicil müdürü ile ticaretoOdası, serbest muhasebeci mali müşavirler odası ve esnaf ve sanatkarlar odaları birliğince görevlendirilecek birer üyeden oluşan merkez komisyonuna imza karşılığında verilecektir. Bu komisyonlar kendilerine tebliğ edilen kararları onbeş gün içinde inceleyerek sonucu belirlenen değerleri ilgili takdir komisyonlarına geri göndereceklerdir.

Bu bağlamda merkez komisyonunca farklı değerlerin belirlenmesi halinde bu değerler ilgili takdir komisyonunca yeniden takdir yapılmak suretiyle dikkate alınacaktır.

Takdir komisyonu kararlarından, arsalara ait olanlar, takdirin ilgili bulunduğu il ve ilçe merkezlerindeki ticaret odaları, ziraat odalarına ve ilgili mahalle ve köy muhtarlıkları ile belediyelere, araziye ait olanlar ise il merkezlerindeki ticaret ve ziraat odaları ile belediyelere imza karşılığında verilecektir.

Kendilerine karar tebliğ edilmiş bulunan daire, kurum, teşekkül ve ilgili mahalle ve köy muhtarlıkları ilgili vergi mahkemesi nezdinde dava açabileceklerdir.

Vergi Usul Yasası'nın mükerrer 49'uncu maddesi uyarınca vergi mahkemesince verilecek kararlar aleyhine onbeş gün içinde Danıştay'a başvurulabilecektir.

Emlak Vergisi Yasası'nın 29'uncu maddesine göre ilgili belediyeler tarafından 2006 yılının Kasım ayı içinde yapılacak yeni düzenleme uyarınca hesaplanacak emlak vergisinden, 2005 yılında yapılan asgari ölçüde arsa ve arazi metrekare birim değerleri ile 2006 yılına ait bina metrekare değerleri ve 2006 yılına ait bina metrekare normal inşaat maliyet bedelleri dikkate alınarak birinci taksit olarak tahakkuk ettirilen emlek vergisi mahsup edilecektir. Kalan tutar ise 2006 yılının Kasım ayı içinde ikinci taksit olarak ödenecektir.

Ancak 2006 yılı için hesaplanan emlak vergisinin birinci taksit olarak tahakkuk ettirilen vergiden az olması halinde aradaki fark, verginin ödenmiş olması halinde mükellefin ilgili belediyeye olan emlak vergisi ile Belediye Gelirleri Yasası kapsamında olan diğer borçlarına mahsup edilecektir.

Bu bağlamda mükellefin herhangi bir borcunun bulunmaması halinde ise fazla alınan vergi mükellefe ret ve iade olunacaktır. Eğer söz konusu emlak vergisi ödenmemiş ise bu takdirde söz konusu vergi tahakkuktan terkin edilecektir.

Emlak vergisi uygulaması açısından arsa ve arazilere ait asgari ölçü de arsa ve arazilere ait birim değer tespitlerinin yeniden yapılmasına ve yüksek tespit edilen değerlerin düzeltilmesine veyahut da gerçek değerlerine çekilmesine yönelik olarak düzenlenen Emlak Vergisi Yasası'nın geçici 22'nci maddesi uygulamasına ilişkin usul ve esasları belirleme yetkisi Maliye Bakanlığı'na aittir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 604

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Arsa-arazi birim değerleri yeniden belirleniyor