İndirimli orana tabi teslimlerde KDV iadesi

 

17.07.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

İndirimli orana tabi teslimlerde KDV iadesi

Veysi Seviğ - 17 Temmuz 2006 Pazartesi - Dünya

Maliye Bakanlığı "indirimli orana tabi işlemlerde" katma değer vergisi iadesine ilişkin usul ve esasları yeniden belirleyerek 99 seri numaralı genel tebliğ ile duyurmuş bulunmaktadır. (11.07.2006 gün ve 26225 sayılı Resmi Gazete)

Katma Değer Vergisi Yasası'nın 29'uncu maddesi gereği olarak indirimli orana tabi işlemler dolayısıyla yüklenilen ve indirim yoluyla giderilemeyen katma değer vergisi tutarının Bakanlar Kurulu tarafından tespit olunan sınırı aşan kısmı yılı içinde vergilendirme dönemleri itibariyle mahsuben, yılı içinde mahsuben iade edilemeyen tutarların ise izleyen yıl içinde mükellefin isteğine göre nakden veya mahsuben iadesi mümkün bulunmaktadır.

Mahsuben iade; mükelleflerin vergi ve sosyal sigorta prim borçları ile genel ve katma bütçeli idareler ile belediyelere olan borçlara veya döner sermayeli kuruluşlar ile sermayesinin yüzde 51'i veya daha fazlası kamuya ait olan veyahut da özelleştirme kapsamında bulunan işletmelerden temin edilen mal ve hizmet bedelleri için yapılabilmektedir.

Bakanlar Kurulu'nun 2006/10379 sayılı kararı ile indirimli vergi oranına tabi teslim ve hizmetlerde iade uygulaması ile ilgili sınır 2006 yılı için 10.000.- YTL olarak belirlemiştir. 2007 ve izleyen yıllarda bu miktar yeniden değerleme oranında artırmak suretiyle uygulanacaktır.

Yasal düzenleme gereği olarak Bakanlar Kurulu tarafından vergi oranları indirilen teslim ve hizmetler dolayısıyla yüklenilen ve indirim yoluyla giderilemeyen katma değer vergisinin 2006 yılı için 10.000.- YTL'yi aşan kısmı mahsup yoluyla indirim konusu yapılabilecektir.

11.07.2006 tarihinden geçerli olmak üzere 2006/Ocak ve izleyen vergilendirme dönemlerine ilişkin indirimli orana tabi işlemlerden doğan katma değer vergisi alacakları, mükelleflerin kendisine ait ithalde alınanlar da dahil olmak üzere vergi borçlarına ve Sosyal Sigortalar Kurumu prim borçlarına mahsup edilebilecektir. Bu alacakların 01.10.2006 tarihi de dahil olmak üzere bu tarihten itibaren elektrik ve doğalgaz borçlarına da mahsup edilmesi mümkün olacaktır.

Mahsup istemi bir dilekçe ile yapılabilecektir. Dilekçeye aşağıdaki belgelerin eklenmesi gerekmektedir.

. Takvim yılı başından mahsup hakkının doğduğu döneme kadar yapılan alışlara ilişkin fatura ve benzeri belgeler ile aynı dönemde yapılan indirimli orana tabi satışlara ilişkin fatura ve benzeri belgelerin listesi.

Bu listede fatura düzenleme haddinin altında kalan tutarlar ile aynı mükelleften yapılan alımların toplamı tek tutar olarak belirtilebilecektir.

. Takvim yılı başından mahsup hakkının doğduğu döneme kadar iade edilecek vergi tutarının hesaplanmasına ilişkin olarak dönemler itibariyle hazırlanacak tablo.

. Mahsup hakkının doğduğu dönemden itibaren sadece mahsup talep edilen vergilendirme dönemine ait olmak üzere indirilecek katma değer vergisi listesi, indirimli orana tabi işlemlere ait satış faturaları ve yüklenilen katma değer vergisi,

Maliye Bakanlığı'ndan tebliğ ile yapılan yönlendirme gereği vergilendirme dönemleri itibariyle 4.000.- YTL'yi aşmayan mahsup istemleri inceleme raporu ve teminat aranılmaksızın yerine getirilecek, talep, belgelerin tamamlandığı tarih itibariyle geçerlilik kazanacaktır.

4.000.- YTL ve üstündeki mahsup istemleri vergi inceleme veya yeminli mali müşavir tasdik raporu karşılığında yerine getirilecektir. İade istemi tutarının 4.000.- YTL'yi aşan kısmı kadar teminat gösterilmesi halinde ilgili belgelerin tamamlanıp teminatın verildiği tarih itibariyle mahsup istemi geçerlilik kazanacaktır.

Teminat vergi inceleme veya yeminli mali müşavir tasdik raporu ile çözülebilecektir. Yeminli mali müşavir tasdik raporlarında ihracat istisnasından doğan katma değer vergisi alacaklarının iadesi ile sınırlı limitler uygulanacaktır. Ancak 2006 yılı içindeki indirimli orana tabi işlemlerden doğan iade istemlerinde, tam tasdik sözleşmesinin bulunmaması halinde de miktara bakılmaksızın mahsuben iade işlemi yapılabilecektir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 461

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

İndirimli orana tabi teslimlerde KDV iadesi