Vergi danışmanınız. .

 

08.07.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

SORU VE CEVAP

Vergi danışmanınız

Veysi Seviğ - 08 Temmuz 2006 Cumartesi - Dünya


Soru: Yeni Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 5'inci maddesinin (e) bendi gayrimenkul satışlarından doğan kazancın ancak yüzde 75'lik kısmının istisnadan yararlanabileceğini hükme bağlamış bulunmaktadır. Bu hüküm 21.06.2006 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir.

21.06.2006 tarihinden önce satış sözleşmesi yapılan ve fakat satışı bu tarihten sonra gerçekleşen bir gayrimenkul satışından doğan kazancın yüzde 75 oranındaki kısmı istisnadan yararlanacak, buna karşılık yüzde 25 oranındaki kısmı ise kurumlar vergisine tabi olacaktır.

Yeni kanun gereği olarak bu istisna, satışın yapıldığı dönemde uygulanacak ve satış kazancının istisnadan yararlanan kısmın satışın yapıldığı yılı izleyen beşinci yılın sonuna kadar pasifte bir fon hesabında tutulması gerekecektir.

Söz konusu kazancın; satışın yapıldığı dönem itibariyle sermayeye eklenmesi halinde de istisnadan yararlandırılması mümkündür.

Satış konusu gayrimenkulün bir arazi olduğu dikkate alınırsa, bu arazinin ihtilaflı olması dolayısıyla açılan davanın 2005 yılı içinde sonuçlanmış bulunması, ancak şirket kayıtlarına tapu tescil işleminin 2003 yılında yapılmış bulunması nedeniyle yapılan bu satış işleminde geçerli olan iki yıllık sürenin hesabında tereddüde düştük.

Çünkü her ne kadar söz konusu arazinin şirket lehine tapuya tescil tarihi 2003 yılında ise de arazi üzerinde var olan ihtilaf dolayısıyla açılan tapu iptal davası nedeniyle 2005 yılına kadar bekledik ve 2005 yılında söz konusu ihtilaf şirketimiz lehine sonuçlandı.

Biz bu araziyi 2003 yılından bu yana kayıtlarımızda duran varlıklar hesabında gösteriyoruz.

Yanıt: Söz konusu gayrimenkulun tapu sicil kayıtlarında 2003 yılından bu yana satışı gerçekleşene kadar bilançonuzun aktifinde yer almış olması nedeni ile satışından doğan kazanç Kurumlar Vergisi Yasası'nın 5'inci maddesinin (e) bendinde yer alan istisnadan yararlanacaktır. Satış işleminin 21.06.2006 tarihinden sonra gerçekleşmesi nedeniyle istisnadan yararlanabileceğiniz miktar satış işleminden doğan kazancın ancak yüzde 75'i oranında olacaktır.

İstisnanın yüzde 75 oranında uygulanması dolayısıyla istisnadan yararlanmayan yüzde 25'lik kısmın satışın yapılmış bulunduğu dönem ititbariyle geçici vergi beyanına dahil edilmesi gerekmektedir.

Gerçekte istisnaya konu olan taşınmazlar Türk Medeni Kanunu'nda yer alan "taşınmaz" olarak tanımlanan, esas itibariyle bir yerden bir yere taşınması mümkün olmayan, dolayısıyla yerinde sabit olan mallardır. Bunlar Medeni Kanunu'nun 704'üncü maddesinde, arazi, tapu siciline ayrı sayfada kaydedilen bağımsız ve sürekli haklar, kat mülkiyeti kütüğüne kayıtlı bağımsız bölümler olarak belirlenmiş bulunmaktadır.

Bu bağlamda taşınmazların bu istisnaya konu edilebilmesi için Medeni Kanun'un 705'inci maddesi gereğince kurum adına tapuya tescil edilmiş olması gerekmektedir.

Soru: Ben hazır giyim işi ile uğraşıyorum. Komşum ise ayakkabıcılık yapıyor. Zaman zaman komşum kredi kartı ile yaptığı satışlar için benim POS makinemi kullanıyor. Bilahere ben bankadan hesabımdan onun yapmış olduğu işlem kadar kullanmasına izin veriyorum. Ancak yapılan kontroller sırasında benim kayıtlarımdan POS makinesi ile yapılan muameleler arasında fark çıktığı için hakkımda zabıt düzenlendi.

Ben her ne kadar durumu izah etmeye çalıştımsa da bu açıklamalarım dikkate alınmadı. Şimdi bana kesilecek vergi ve cezadan kurtulmam mümkün müdür?

Yanıt: Vergi denetimi ile yetkili bulunanların özellikle kredi kartı ile yapılan satışların tam ve doğru olarak kayıtlara intikal ettirilmemesi nedeniyle ortaya çıkan farklar üzerinden gerekli tarhiyat işlemleri yapılmaktadır.

Bu bağlamda yapılan incelemeler sonucunda düzenlenen tutanakta bize aktarmış bulunduğunuz durum kanımızca yer almış olmalıdır. Ancak bu iddianız eğer yapılacak tarhiyat işleminde dikkate alınmamış bulunuyorsa bu takdirde hem uzlaşma ve hem de yargıya başvurma aşamasında bu özel durumunuzu kanıtlıyabildiğiniz takdirde özel durumunuz mutlaka dikkate alınacaktır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 683

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Vergi danışmanınız. .