Arsa ve arazi takdirlerinde uygulanacak esaslar

 

24.07.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Arsa ve arazi takdirlerinde uygulanacak esaslar

Veysi Seviğ - 24 Temmuz 2006 Pazartesi - Dünya


Emlak Vergisi Yasası'nın geçici 22'nci maddesi uyarınca arsa ve arazilere ait takdir komisyonları, 2005 yılında yapılmış bulunan asgari ölçüde birim değer tespitlerine ilişkin takdir kararlarından düzeltmeye gerek görülenleri 12.07.2006 tarihinden itibaren 30 gün içinde inceleyerek, arsa ve araziler için, arsa ve arazilerin takdir işleminin yapıldığı 2005 yılındaki asgari ölçüde birim değerlerini yeniden takdir etmek suretiyle karara bağlayacaklardır.

Bu bağlamda Emlak Vergisi Yasası 2006/1 sayılı iç genelgesi uyarınca;

. Arsa ve arazilere ilişkin olarak takdir komisyonları tarafından 2005 yılında asgari ölçüde takdir edilmiş bulunan metrekare birim değerlerinin incelenmesi sonucu değiştirilmesi gerekli görülen değerler değiştirilecektir.

. Takdir komisyonları, takdir işlemlerinin yapılması sırasında 2005 yılı için belirlenen ilkeler çerçevesinde hareket edeceklerdir.

. Bir cadde veya sokağın bir tarafının bir belediyeye, diğer tarafının ise diğer bir belediyeye ait olması halinde, farklı takdir komisyonları tarafından yapılacak takdirlerde ortaya çıkabilecek değer farklılıklarını en aza indirmek ve vatandaş mağduriyetini önlemek açısından, takdir komisyonları arasında gerekli eşgüdüm sağlanmak suretiyle uyumsuzlukların giderilmesi ne çalışılacaktır.

. 2005 yılında yapılmış olan arsa ve arazilere ait asgari ölçüde birim değer tespitine ilişkin takdir komisyonu kararları aleyhine açılan davalar sonucu yargı mercilerince verilen kararlara göre kesinleşen değerlerin takdir komisyonlarınca yeniden yapılacak değer tespitinde dikkate alınması gerekmektedir.

. Gerekli görülen hallerde, takdir işlemleri yapılırken teknik elemanlardan da faydalanılacaktır.

. Arsa takdirleri arsalara ait takdir komisyonu tarafından, arazi takdirleri ise arazilere ait takdir komisyonları tarafından yapılacaktır.

. Takdir komisyonları tarafından tespit edilecek olan arsa ve arazi metrekare birim değerleri dört yıl süre ile geçerli olacaktır. Ancak Bakanlar Kurulu dört yıllık süreyi, yasal düzenleme gereği olarak sekiz yıla kadar artırma veya iki yıla kadar indirme yetkisine sahip bulunmaktadır.

Vergi değerini tadil eden sebeplerin bulunması nedeniyle mükellefiyet tesisi gereken hallerde vergi değerinin hesabında, söz konusu değerler gelecek yıllarda emlak vergisindeki yıllık artış oranı olan yeniden değerleme oranının yarısı nispetinde artırılarak dikkate alınacağından, değer tespiti yapılırken ileriye yönelik muhtemel değer artış ve azalışı gibi faktörler üzerinde durulmayacaktır. Buna göre takdirler, 2005 yılındaki esaslar göz önünde bulundurulmak suretiyle gerçekleştirilecektir.

Büyükşehir Belediyesi bulunan illerde, arsa ve arazilere ait takdir kararlarının birer örneği imza karşılığında merkez komisyonuna verilecektir. Merkez komisyonu, kendilerine tebliğ edilen kararı 15 gün içinde inceleyerek ve inceleme sonucu belirlenen değerleri ilgili takdir komisyonuna geri gönderecektir. Merkez komisyonları tarafından belirlenen değerlerin ilgili takdir komisyonu kararlarında yer alan değerlerden farklı olması halinde bu değerleri, ilgili takdir komisyonları tarafından yeniden takdir yapılmak suretiyle dikkate alınacaktır.

Takdir komisyonları, takdir kararlarının (Büyükşehir Belediyesi bulunan illerde merkez komisyonu incelemesinden geçmek suretiyle yeniden yapılan takdirlere ilişkin kararlar) iki örneği ilgili belediyeye bir örneğini defterdarlıklara (Gelir müdürleri) Vergi Dairesi Başkanlığı bulunan illerde Vergi Dairesi başkanlıklarına, birer örneğini ise takdirin ilgili bulunduğu il veya ilçe merkezlerindeki ticaret odalarına, ziraat odaları ile ilgili mahalle veya köy muhtarlıklarına en geç 11 Ağustos 2006, Büyükşehir Belediyesi bulunan illerde ise 28 Ağustos 2006 tarihine kadar göndereceklerdir.

Arazilere ilişkin takdir komisyonları kararı da gerekçeli olacak, kararın aslı kararı veren komisyon tarafından muhafaza edilecek ve kararın birer örneği il merkezlerindeki ticaret ve ziraat odaları ile ilde mevcut belediyelere en geç 11 Ağustos 2006 tarihine kadar verilecektir.

Takdir Komisyonu kararları gerekçeli olacak. Takdir sırasında "Emlak vergisine matrah olacak vergi değerlerinin takdirine ilişki tüzük" hükümlerine uygun davranılacaktır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 831

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Arsa ve arazi takdirlerinde uygulanacak esaslar