Uzlaşma gün ve saatinin yeniden belirlenmesi

 

28.07.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Uzlaşma gün ve saatinin yeniden belirlenmesi

Veysi Seviğ - 28 Temmuz 2006 Cuma - Dünya

Vergi Usul Yasası'nın uzlaşma ile ilgili ek birinci maddesi hükmü gereği olarak "Uzlaşma talebi vergi ihbarnamesinin tebliğ tarihinden 30 gün içinde yapılır. Uzlaşmanın vaki olmaması veya temin edilememesi halinde yeniden uzlaşma talebinde bulunulamaz. Uzlaşmanın vaki olmadığına dair tutanağa idarenin nihai teklifi yazılır. Mükellef dava açma süresinin sonuna kadar teklif edilen vergi ve cezayı kabul ettiğini yazılı olarak bildirirse bu takdirde uzlaşma sağlanmış sayılır."

Uygulamada bazı hallerde çeşitli nedenlerle mükellefler tespit edilen gün ve saatte uzlaşma mahalinde bulunamamaktadırlar. Mükellefin elinde olmayan nedenlerle ortaya çıkan böyle bir durumda söz konusu mükelleflere uzlaşmanın yapılabilmesi ve yeni bir tarihin belirlenmesi konusu uygulamada hem duraksama ve hem de hukuki açıdan tartışma konusu olmaktadır.

Özellikle hastalık ve benzeri nedenlerle ortaya çıkan mazeretlerin yeni bir uzlaşma tarihinin belirlenmesine olanak sağlayıp sağlamadığı hususu hukuki açıdan bu bağlamda ayrı bir önem taşımaktadır.

Konuya ilişkin olarak İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı'nın vermiş bulunduğu bir özelge, uygulamaya yön verecek niteliktedir. Şöyle ki:

"Benzer konu nedeniyle Maliye Bakanlığı'ndan alınan 04.02.1992 tarih ve 4726-9987 sayılı yazıda;

Bilindiği üzere Vergi Usul Kanunu'nun 13 maddesinin 1. fıkrasında vergi ödevlerinden herhangi birinin yerine getirilmesine engel olacak derecede ağır hastalık hali mücbir sebep hali olarak kabul edilmiştir.

Aynı kanunun 15 maddesinde ise 13'ncü maddede yazılı mücbir sebeplerden herhangi birinin bulunması halinde bu sebep ortadan kalkıncaya kadar süre işlemez. Bu takdirde tarh zamanaşımı işlemeyen süreler kadar uzar.

Bu hükmün uygulanması için mücbir sebebin malum olması veya ilgililer tarafından ispat ve tevsik edilmesi lazımdır hükmü yer almıştır.

Mücbir sebep hallerinde, mücbir sebebin başladığı tarih ile ortadan kalktığı tarih arasında geçen süreler işlememektedir.

Buna göre mükelleflerin hastalıklarını kanıtlamak amacıyla rapor almaları ve raporda belirtilen hastalığın da 1986/9 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu İç Genelgesi'nde belirtilen kuruluşlarca vergi ödevlerinin yerine getirilmesine engel olacak derecede ağır hastalıklardan olup olmadığı hususunun onaylanması gerekmektedir."

Diğer taraftan, aynı kanunun 14 maddesinde de 'Vergi muamelelerinde süreler vergi kanunları ile belli edilir" denilmek suretiyle süre verme konusunda idarenin yetkisi sınırlandırılmıştır.

Buna göre kanunda açıkça yazılı olmayan hallerde 15 günden aşağı olmamak şartıyla bu süreyi, tebliğ yapacak olan idare belirler ve ilgiliye tebliğ eder.

Dolayısıyla konu hakkında açıkça hüküm yer almaması nedeniyle mükelleflerce alınmış bulunan hastalık raporarının süre geçirilmeden en geç rapor müddeti sonundan itibaren 15 gün içinde ilgili uzlaşma komisyonuna ibraz edilmesi halinde süresi içersinde ibraz edilmiş kabul edilmesi ve buna göre işlem yapılması Maliye Bakanlığı tarafından uygun bulunmuştur.

Aksi halde yani uzlaşma toplantısının yapılacağı tarihte hasta olduğu belirtilen bir raporun mükellef tarafından raporda belirtilen sürenin sonundan itibaren 15 gün içinde değil de daha ilerdeki bir tarihte uzlaşma komisyonuna ibraz edilmesi halinde, mükellef talebinin herhangi bir inceleme yapılmaksızın ret olunması gerekmektedir.

Bu nedenle Vergi Usul Kanunu'nun 13'ncü maddesi ve 1986/9 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu İç Genelgesi'ndeki açıklamalar da dikkate alınarak söz konusu iç genelgede belirtilen kurumlarca, mükellefin rahatsızlığının ağır hastalık olduğunun kabulü halinde mükelleflere yeni bir uzlaşma günü verilmesi mümkün bulunmaktadır.

Bu sürenin hesaplanmasında raporda belirtilen sürenin sonundan itibaren 15 günlük süre dikkate alınacaktır.

Söz konusu özelgeden de anlaşılacağı üzere Maliye Bakanlığı rahatsızlığı nedeniyle uzlaşma gün ve saatinde toplantıya katılamayan mükelleflere süresi içersinde başvurmaları halinde yeni bir uzlaşma tarihi verilebilmektedir.

Bunun için mükelefin rahatsızlığını tespit eden raporun bitiş tarihinden itibaren onbeş gün içersinde gerekli başvurunun yapılması gerekmektedir.(x)

(x) Söz konusu özelge için bakınız: "Mali Mevzuat Platformu" İstanbul Yeminli Mali Müşavirler Odası 15 Haziran 2006 Sf: 60-61.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 919

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Uzlaşma gün ve saatinin yeniden belirlenmesi