Defter ibrazında zorunluluk

 

02.08.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Defter ibrazında zorunluluk

Veysi Seviğ - 02 Ağustos 2006 Çarşamba- Dünya

Vergi Usul Yasası'nın 30/3. maddesinde "Bu kanuna göre tutulması mecburi olan defterlerin... vergi incelemesi yapmaya yetkili olanlara herhangi bir sebeple ibraz "edilmemiş olması halini "re'sen takdir" konusu olarak belirlemiştir.

Yasa maddesinde yer alan "herhangi bir sebeple ibraz" edilmeme fiili hukuki açıdan uygulamada zaman içersinde duraksama yaratmıştır.

Vergi inceleme elemanları, yasal düzenleme gereği olarak vergi mükelleflerinin defter, belge ve kayıtlarını inceleme yetkisine sahip bulunmaktadırlar. Bu bağlamda defter kayıtlarından bir veya bir kaçına bakmak suretiyle o mükellefler iş ilişkisinde bulunanların kayıtları veyahut da ticari işleri hakkında bilgi edinmekte mümkün olabilmektedir.

Gerçekte Vergi Usul Yasası'nın 171'inci maddesi uyarınca da "Mükellefin hesap ve kayıtlarının yardımıyla üçüncü şahısların vergi karşısındaki durumlarını" defter kayıtları üzerinde belirlemek mümkündür.

Defter ve belgeler mükelleflerden muhtemel bir vergi incelemesi içinde istenebilir. Ayrıca defter ve kayıtlara dayanak oluşturan belgelerin herhangi bir şekilde yok edilmesi olasılığı varsa bu takdirde de inceleme elemanları söz konusu defter ve belgeleri koruma altına alabilir.

Vergi Usul Yasası'nın 139'uncu maddesinde yer alan "incelemeye tabi olanın lüzumlu defter ve vesikalarını daireye getirmesi" istemi ile inceleme elemanının "defter ve belgelerin ibrazı" koşulları birlikte değerlendirildiğinde inceleme elemanlarının defter ve belgeleri gördükten sonra gerek inceleme ve gerekse yapılacak işlem konusunda karar alabilmeleri ve yönlenebilmeleri için söz konusu defter ve belgelerin inceleme elemanına ibrazı zorunlu olmaktadır.

Konuya ilişkin olarak oluşan bir yargı kararına göre; "Vergi Usul Kanunu'nun 30/3. maddesinde, bu kanuna göre tutulması mecburi olan defterlerin hepsinin veya bir kısmının vergi incelemesi yapmaya yetkili olanlara herhangi bir sebeple ibraz edilmemesi re'sen takdir nedeni olarak belirlenmiştir.

Bu düzenlemeye göre, kanunen tutulması zorunlu defterlerin tümünün veya bir kısmının ibraz edilmemesinin dönem matrahının resen takdirini gerektirebilmesi için ibraz isteğinin vergi incelemesine yetkili olanlarca yapılmış olması yeterli olup ayrıca, defterlerin vergi incelemesi sırasında istenilmiş olması koşulu yasada yer almamaktadır. (Danıştay Vergi Dava Daireleri Genel Kurulu E.No: 2004/186, K.No: 2005/27)

Yukarıya aynen aktarılan Danıştay Vergi Dava Daireleri Genel Kurulu kararından da anlaşılacağı üzere inceleme elemanları başlangıçta herhangi bir gerekçe göstermeden defter ve belgelerin ibrazını isteyebilir.

Bu aşamada tüm belgelerini inceleme elamanına ibraz eden bir yükümlü eğer herhangi bir nedenle defterlerini ibraz edemiyorsa, bu takdirde dahi defterin ibraz edilememiş olması re'sen takdiri gerektiren bir fiil olarak kabul edilmektedir.

Vergi Usul Yasası'nın 30/3'üncü maddesinde yer alan hükmün yine aynı yasanın 139'uncu maddesinde yer alan "incelemenin dairede yapılması halinde istenilen defter veya vesikaları belli edilen zamanda mazeretsiz olarak getirmeyen"lere süre verilmesi gerektiği konusundaki hükümle karıştırmamak gerekmektedir.

Uygulamada incelemeye alınacak mükellefler hakkında bazen ön çalışma yapılması gerekmektedir. Bu bağlamda ön çalışma aşamasında mükellefin defterleri üzerinde yapılan çalışmalar inceleme yapılıp yapılmaması konusunda yönlendirici olabilmemektedir. Dolayısıyla her defteri istenen mükellef nezdinde inceleme yapılacaktır diye bir koşuldan bahis etmek doğru değildir.

Vergi mükelleflerinin değişik bahanelerle defterlerini ibrazdan kaçınmaları halinde öncelikle bu davranışın re'sen takdir konusu olarak değerlendirilmesi gerekmektedir.

Ayrıca herhangi bir nedenle bir yükümlünün defterlerini talep eden bir inceleme elemanı söz konusu defterleri hangi amaçla istediğini söylemek veya açıklamak zorunda da değildir. Ancak buna karşılık inceleme elemanı gerek görürse konuya ilişkin bir defterlerini ibraz eden mükellefe konuya ilişkin bir açıklama yapabilir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 1012

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Defter ibrazında zorunluluk