İade edilen mallarda değerleme

 

07.08.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

İade edilen mallarda değerleme

Veysi Seviğ - 07 Ağustos 2006 Pazartesi - Dünya


Vergi Usul Yasası'nın üçüncü kitabı, "değerleme" ile ilgili hükümleri içermektedir. (Madde: 258-330)

Değerleme, yasal tanımlamadan anlaşılacağı üzere "vergi matrahlarının hesaplanmasıyla ilgili iktisadi kıymetlerin takdi ve tespitidir." (Madde: 258) Bu bağlamda "değerlemede, iktisadi kıymetlerin vergi kanunlarında gösterilen gün ve zamanlarda haiz oldukları kıymetler esas tutulur." (Madde: 259)

Bazı hallerde işletmede bulunan varlıkların değerlemesinde başvurulacak yöntem konusunda mükellefler duraksamaya düşmektedirler.

Her ne kadar Vergi Usul Yasası'nda hangi varlıkların nasıl değerlendirileceği konusunda gerekli düzenlemeler mevcutsa da, zaman zaman karşılaşılan bazı olaylarda bu düzenlemelerle örtüşmeyen özel durumların ortaya çıkması söz konusu olabilmektedir.

Örneğin müşteriler tarafından, imalat kusuru nedeniyle iade edilen malların stoklara alınışı sırasında değerleme ölçüsü ne olacaktır sorusu uygulamada sıkça sorulmaktadır.

Vergi Usul Yasası'nın 278'inci maddesinin başlığı "değeri düşen mallar"dır. Madde içeriğine göre; "yangın, deprem ve su basması gibi afetler yüzünden veyahut bozulmak, çürümek, kırılmak, çatlamak, paslanmak gibi haller neticesinde iktisadi kıymetlerinde önemli bir azalış vaki olan emtia ile maliyetlerinin hesaplanması mutad olmayan hurdalar ve döküntüler, üstüpü, deşe ve ıskartalar" emsal bedeli ile değerlenir.

Bu madde ile değişik nedenlerle değerlerinde önemli ölçüde azalma meydana gelen mallar ile değerinde azalma olmamakla birlikte maliyetin hesaplanması mutad olmayan malların emsal bedeli ile değerlenmesine imkan sağlanmıştır.

Diğer yandan bilindiği üzere malların değerinde düşme meydana gelmesi durumunda, malın kayıtlı değeri üzerinden satışı söz konusu olmadığından işletme (sahibi) zarara uğramaktadır.

Bu durumda zararın sonuç hesaplarına yansıtılabilmesi amacıyla maliyet bedeli yerine "emsal bedeli" ile değerlendirilmesi mümkün olabilmektedir.

Yasa maddesinde yer alan "iktisadi kıymetlerinde ödemli bir azalış vaki olan emtia" kavramı mükellefler açısından bu bağlamda önem arz etmektedir. Bir başka anlatımla işletmede yer alan bir iktisadi kıymette değer kaybı, kayba neden olan olayın özelliğine göre belirlenir.

Bir işletmede satış konusu olan ve fakat zaman içinde müşterilerce imalat kusuru ve benzeri nedenlerle iade edilen mal bedelinin tamamen veya kısmen zarar yazılabilmesi için yapılması gereken söz konusu varlığın iktisadi değerini bulmaktır.

Çoğu kez bu gibi hallerde Tüketiciyi Koruma Yasası çerçevesinde mal bedeli alıcıya iade edilmekte ve söz konusu mal değer düşüklüğü tespiti yapılmak suretiyle kayıtlara alınabilmektedir.

Mevcut yasal düzenleme gereği ürün satışı yapan şirketlerde müşteriden iade alınan ürünler için müşterilere yeni ürün verilmesi ya da bedelinin iadesi söz konusu olmaktadır. Bu durumda da ürünlerin maliyet bedelleri yerine emsal bedelleri üzerinden zarar yazılması, kanımızca mümkün olabilmektedir. Kaldı ki; konuya ilişkin bir yargı kararı uyarınca da "...yıl içinde para iadesi veya ürünün yenisini vermesine karşın bu işlemlerin yapıldığı dönemlerde zarar yazılmaması halinde iade alınan malların emsal bedelleri üzerinden zarar yazılabilmesi mümkündür." (Danıtay 4. Daire E.No: 2004/1765, K.No: 2004/2234)

Bu gibi durumlarda öncelikle takdir komisyonlarına yapılan başvurularda, yetkili takdir komisyonları genellikle "imalat hatası"ndan doğan değer kayıplarını kabul etmeme eğilimlerindedirler. Ancak satış gerçekleştiren işletmeler, kendilerine iade edilen imalat hatalı mallar nedeniyle zaman zaman imalatçılarla da sorun yaşamaktadırlar. Bu aşamada yine çoğu kez imalat hatası bulunan mal satıcı bünyesinde kalmaktadır. Değerleme ile ilgili sorunlarda bu aşamada ortaya çıkmaktadır.

Herhangi bir malın (ürünün) satışını üstlenenlerin zaman zaman karşılaştıkları bu gibi sorunlarda takdir komisyonlarının olayı değerlemede daha gerçekçi davranmaları kanımızca mevcut uyuşmazlıkları azaltacaktır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 708

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

İade edilen mallarda değerleme