Basit usulde vergilendirme

 

10.08.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Basit usulde vergilendirme

Veysi Seviğ - 10 Ağustos 2006 Perşembe - Dünya

Gelir Vergisi Yasası'nın yeniden yazımı aşamasında, basına yansıyan bilgilerden anlaşılacağı üzere basit usulde vergilendirme sistemine son verilmesi düşünülmektedir.

Sadece ticari kazancın belirlenmesi için uygulanmakta olan bu sisteme göre bir hesap dönemi içinde elde edilen hasılat ile giderler ve satılan malların alış bedelleri arasındaki olumlu fark ticari kazanç olarak kabul edilmektedir. Bu fark yasal düzenleme gereği yapılan faaliyetle ilgili olarak Vergi Usul Yasası hükümlerine göre alınması ve verilmesi zorunlu olan alış ve giderler ile hasılatlara ilişkin belgeler üzerinde yazılı olan tutarlara göre hesaplanmaktadır.

Kazancın bu şekilde tespiti sırasında emtia ticareti ile uğraşanlarda;

- Hesap dönemi sonundaki emtia mevcudunun değeri hasılata,

- Hesap dönemi başındaki emtia mevcudunun değeri ise giderlere eklenmektedir.

Kazançları basit usulde tespit edilen mükellefler tarafından kullanılan sabit kıymetlerin gider yazılması ve bu kıymetler üzerinden amortisman ayırmaları mümkün değildir.

Ayrıca kazancı basit usulde tespit edilen mükelleflerin defter tutma yükümlülükleri de bulunmamaktadır. Bu usulde vergilendirilenler, kazancın tespiti ve Vergi Usul Yasası'nın defter tutma hükümleri hariç, bildirme, vesikalar (belgeler), ibraz, diğer ödevler ve ceza hükümleri ile ikinci sınıf tacirler için geçerli olan diğer hükümlere tabidirler.

Gelir Vergisi Yasası basit usule tabi olmanın genel ve özel koşullarını ayrı ayrı belirlemiş bulunmaktadır. (Gelir Vergisi Yasası madde; 47-48)

Basit usulde vergilendirilen mükelleflerin defter tutma yükümlülüklerinin bulunmamasına karşın fatura, perakende satış vesikası ile diğer belgeleri düzenleme ve kullanma mecburiyetleri vardır. Bu bağlamda yasal düzenleme gereği basit usulde vergilendirilen mükellefler Vergi Usul Yasası'nın belge kullanma ve düzenleme ile ilgili hükümlerine uygun davranmak zorundadırlar. Ancak ülkemizde genel olarak belge kullanma alışkanlığı oluşturulmadığı için basit usulde vergiye tabi olanların bu zorunluluğa uygun davrandıklarını söyliyebilme olanağı da yoktur.

Basit usule tabi mükellefler mevcut düzenlemeler çerçevesinde hasılatları ile ilgili olarak Vergi Usul Yasası'nda yazılı belgeleri kullanmak zorundadırlar. Şöyle ki;

- 215 seri numaralı Gelir Vergisi Yasası Genel Tebliği uyarınca basit usulde vergilendirilen yükümlülerin günlük hasılatları için gün sonunda tek bir fatura düzenleyebilmelerine olanak sağlanmış ve bu durum 41/2005, 13 nolu Gelir Vergisi Sirküleri ile 31.12.2006 tarihine kadar geçerli kılınmıştır.

Dolayısıyla basit usulde vergiye tabi olan ticari kazanç sahipleri gün içersinde yapmış oldukları işler için vermedikleri ve yahut da veremedikleri belgeler için gün sonunda toplu bir fatura düzenleyebilmektedirler.

- Gün sonunda düzenlenen faturanın alıcıya ilişkin bilgiler yerine "...tarihli toplam hasılat", ibaresinin yazılması gerekmektedir.

Diğer yandan gün sonunda tek fatura düzenleme imkanından yararlanan mükelleflerin müşterilerinin istemeleri halinde fatura veya perakende satış vesikası verme zorunluluğu bulunmaktadır.

Ülkemizde "götürü matrah" tespiti yerine uygulamaya konulan basit usulde vergilendirme sistemi başarılı olamamıştır. Özellikle bu kesimin belge düzenleme ve kullanma zorunluluğuna uygun davranmamaları, kendilerine gün sonunda toplu fatura düzenleme olanağının sağlanması ile de bu olanağın kötüye kullanılması sonucunda ortaya çıkan olaylar hem yakınma ve hem de vergi ziyaına neden olan bir durum olarak kabul edilmiştir.

Her ne kadar yapılan düzenlemelerle basit usulde vergilendirilmesi öngörülen faaliyet alanları sınırlandırılmış bulunuyorsa da ülkemizde halihazırda yaklaşık 800 bin civarında basit usulde vergilendirilen ticari kazanç sahibi bulunmaktadır. Diğer yandan basit usulde vergilendirilenlerin bir bölümü, basit usulde vergilendirilmede aranan özellikleri yitirmelerine rağmen gerçek durumlarını idarenin bilgisi dışında bırakmak suretiyle mükellefiyetlerini sürdürmektedirler.

Günümüzde basit usulde vergilendirmenin yarattığı sorunlar ve uygulanan yöntemin başarısızlığı dikkate alındığında, bu sistemin sürdürülmesinden vazgeçilmesi daha uygun olacaktır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 3315

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Basit usulde vergilendirme