Geçici vergi yükü ve beyanları

 

09.08.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Geçici vergi yükü ve beyanları

Veysi Seviğ - 09 Ağustos 2006 Çarşamba - Dünya


Gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri cari vergilendirme döneminin vergisine mahsup edilmek üzere üçer aylık dönemler halinde geçici vergi ödemekle yükümlü tutulmuşlardır.

Yasal düzenleme gereği; gelir vergisi mükellefleri geçici vergiyi yüzde 15, kurumlar vergisi mükellefleri ise 5520 sayılı yasa ile yapılan yeni belirleme uyarınca yüzde 20 oranında ödemekle yükümlüdürler.

Kurumlar 1 Ocak 2006-31 Mart 2006 tarihleri arasındaki faaliyetleri nedeniyle elde ettikleri kazanç üzerinden 5422 sayılı Kurumlar Vergisi Yasası'nın 25'inci maddesi uyarınca yüzde 30 oranında geçici vergi ödemişlerdir.

Bilahare 21 Haziran 2006 gün ve 26205 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 5520 sayılı yeni "Kurumlar Vergisi Yasası"nın 32'nci maddesi ile kurumlar vergisi oranı yüzde 20 olarak belirlenmiştir.

Bu düzenleme uyarınca; dar mükellefiyete tabi kurumlarda ticari ve zirai kazançlarla sınırlı olmak üzere cari vergilendirme döneminin kurumlar vergisine mahsup edilmek üzere yüzde 20 oranında geçici vergi ödenmesi öngörülmüştür.

Dolayısıyla 2006 yılı ikinci geçici vergi dönemi ile ilgili olarak ödenecek vergi oranı yüzde 20'dir.

Diğer yandan 5520 sayılı yeni "Kurumlar Vergisi Yasası"nın geçici birinci maddesinin onbirinci fıkrası uyarınca; 01.01.2006 tarihinden sonraki geçici vergi dönemlerinde yüzde 30 oranına göre hesaplanan ve tahsil edilen geçici verginin anılan dönemler için bu kanuna göre hesaplanan tutarı aşan kısmı, müteakip (izleyen) dönemler için hesaplanan geçici vergiden mahsup edilecektir.

Buna göre; kurumların 01.04.2006-30.09.2006 tarihlerini kapsayan 2006 yılı ikinci dönem geçici vergi beyanları üzerinden yüzde 20 oranında hesaplanacak geçici vergi toplamından, birinci dönemde ödenen fazla kısım mahsup edilmek suretiyle tahsilat yapılacaktır.

Ayrıca Maliye Bakanlığı 55 sıra numaralı Gelir Vergisi Sirküleri ile Vergi Usul Yasası'nın 17'nci maddesini dayanak göstermek suretiyle gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri için geçici vergi beyan süresini 14 Ağustos 2006 Pazartesi günü mesai saati bitimine kadar uzatmış bulunmaktadır.

Bilindiği üzere "hesaplanan geçici vergi" dönemi izleyen ikinci ayın onuncu günü akşamına kadar bağlı olunan vergi dairesine beyan edilerek onyedinci gün akşamına kadar ödenmektedir.

Maliye Bakanlığı sadece beyanname verme süresini uzatmak suretiyle, mükelleflere beyannamelerin hazırlanması konusunda ek bir süre vermiş olmaktadır.

Geçici vergi uygulaması ile ilgili olarak üzerinde durulması gereken önemli bir konu da, söz konusu verginin kurumlara, gelir vergisi mükelleflerine farklı oranda uygulanmasıdır.

Kurumlar Vergisi Yasası'nın 32'nci maddesinin üçüncü fıkrası gereği olarak "Bakanlar Kurulu; geçici vergi oranını 5 puana kadar indirmeye kanuni seviyesine kadar getirmeye yetkilidir. Bu yetkinin Bakanlar Kurulu tarafından kullanılması halinde geçici vergi oranı gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri açısından eşit hale getirilebilecektir.

Gelir vergisi mükellefleri için geçerli bulunan ve uygulanan ve ilgili yasanın 103'üncü maddesinde yer alan tarifeye göre yüzde 15 ile yüzde 35 oranında değişen bir aralıkla beyan edilen matrah esas alınarak artan oranlı olarak hesaplanan vergilendirmede geçici vergi oranı, en düşük oran olan yüzde 15 olarak belirlenmiş bulunmaktadır.

Buna karşılık kurumlar vergisi tek oranlıdır. Bu oran yasal düzenleme ile yüzde 20 olarak tespit edilmiş olup, geçici vergi oranı da yüzde 20'dir.

Kurumlar bu uygulama ile istisnalar hariç kurumlar vergisinin tamamını cari yıl içersinde geçici vergi olarak ödemektedirler.

Son olarak kurumların kâr dağıtımı yapmaları halinde, dağıtımı üzerinden ayrıca yüzde 15 oranında kesinti hesaplanması öngörülmüş olup, bir yandan kurumlar vergisi oranı düşürülürken, diğer yandan kâr dağılımından yapılan vergi kesintisi oranı artırılmak suretiyle, kurumlar üzerindeki vergi yükünün belli bir oranda tutulması hedeflenmiştir.

Vergilendirmede temel ilke, diğer konularda da olduğu gibi istikrardır. Bu bağlamda kurumlarda kâr dağıtımını etkileyici özelliği olan tevkifat oranının artırılmış olması uygulama açısından önemlidir

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 988

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Geçici vergi yükü ve beyanları