Finansal kiralamada giderler

 

14.08.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Finansal kiralamada giderler

 Veysi Seviğ - 14 Ağustos 2006 Pazartesi - Dünya

Vergi Usul Yasası'nın mükerrer 290'ıncı maddesinde yer alan tanımlamadan da anlaşılacağı üzere "finansal kiralama" kira süresi sonunda mülkiyet hakkının kiracıya devredilip devredilmediğine bakılmaksızın, bir iktisadi kıymetin mülkiyetine sahip olmaktan kaynaklanan tüm riskler ile yararların kiracıya bırakılması sonucunu doğuran kiralamalardır."

Gerçekte; finansal kiralama işlemleri "kiralayanın, kiracının talebi ve seçimi üzerine üçüncü kişiden satın aldığı veya başka surette temin ettiği bir malın zilyetliğini, her türlü faydayı sağlamak üzere ve belli bir süre feshedilmemek şartıyla kira bedeli karşılığında kiracıya bırakmasını öngören bir hukuki işlemdir. Bu bağlamda kiracı sözleşme süresince finansal kiralama konusu malın zilyedi olup, sözleşmenin amacına uygun olarak her türlü faydayı elde etmek hakkına sahiptir.

Sözleşmede aksine bir düzenleme (hüküm) yoksa finansal kiralama konusu malın bakım ve onarım masrafları kiracıya aittir.

Ayrıca finansal kiralama ile ilgili olarak mevcut yasal düzenleme gereği finansal kiralamaya konu iktisadi kıymeti amortismana tabi tutmak hakkı belli koşullar çerçevesinde finansal kiralama yolu ile iktisadi kıymeti kiralayana yani kiracıya geçmiştir.

Ancak; finansal kiralama konusu iktisadi kıymetlerin değerini artırıcı giderlerle, söz konusu varlıkların nakliye ve montaj giderlerinin kiracı tarafından nasıl bir işleme tabi tutulabileceği konusu uygulamada hali hazırda duraksama yaratmaktadır.

Bilindiği üzere Vergi Usul Yasası'nın 269'uncu maddesi uyarınca;

- Gayrimenkullerin mütemmim cüzleri ve teferruatı,

- Tesisat ve makineler,

- Gemiler ve diğer taşıtlar,

- Gayrimaddi haklar.

Gayrimenkul olarak kabul edilmekte ve maliyet bedelleri esas alınmak suretiyle muhasebeleştirilmektedir.

Oluşan bir görüşe göre gayrimenkuller gibi değerlenmesi gereken ve finansal kiralama yoluyla edinilen makineler ve benzeri iktisadi kıymetler için katlanılan nakliye ve montaj giderlerinin bu değerlerin satın alınması durumunda Vergi Usul Yasası'na göre "tabi tutulacağı işlem ile paralel olması gerekir. Yani Vergi Usul Yasası'nın 269'uncu maddesine göre satın alınan makineler için katlanılan nakliye ve montaj giderleri maliyete ilave edilerek amortisman yoluyla itfa edildiğinden, finansal kiralama yoluyla edinilen iktisadi kıymet için ayrıca ödenen nakliye ve montaj giderlerinin de aktifleştirilerek finansal kiralama süresi boyunca amortisman yoluyla itfa edilmesi" gerekmektedir. (Tuğla, Ali "Finansal kiralama ile edinilen kıymetlerin finansal kiralama giderleri dışındaki giderleri" Yaklaşım Dergisi, Temmuz 2006, Sayı: 163 sf. 116-119)

Ayrıca İstanbul Defterdarlığı tarafından verilen bir mukteza (özelge) ya göre de "finansal kiralama yoluyla edinilmiş olan iktisadi kıymetlere ilişkin olarak yapılan harcamaların özel maliyet bedeli kapsamına girmesi halinde bu harcamaların finansal kiralama sözleşmesinde belirtilen kira süresi dahilinde amortisman yoluyla itfa edilmesi" uygun görülmüştür.

Vergi Usul Yasası'nın 270'inci maddesinde yer alan "satın alma" deyimi nedeniyle finansal kiralama yoluyla edinilen iktisadi kıymetlere yönelik yapılan değer artırıcı harcamalar ile nakliye ve montaj giderlerini maliyete intikali konusu, finansal kiralama ile ilgili düzenlemede yer almadığı için yukarıda da açıklandığı üzere uygulama açısından belirsizlik yaratmaktadır. Bu bağlamda finansal kiralama konusu varlıklar için yapılan değer artırıcı harcamalar ile nakliye ve montaj giderlerinin özel maliyet konusu olarak kabul edilmesi yönündeki görüş uygulamada ön plana çıkmaktadır.

Konuya ilişkin olarak mevcut duraksamaları gidermek üzere Gelir İdaresi Başkanlığı'nın bir genel tebliğ ile görüşünü açıklaması bu bağlamda yararlı olacaktır.

Bir başka açıdan da "finansal kira sözleşmesinin uzun süreli kira sözleşmesi" niteliğinde olması, kira konusu üzerindeki zilyetliğin kiracıya geçirilmesi ve kira konusundan ekonomik bakımdan kiracının yararlanması nedeniyle "...fiili tasarruf erkinin finansal kiracıya ait olacağı açıkça" bellidir. Finansal kiralama işlemlerinde "...zilyetliğin geçirilmesiyle, maddi anlamda işleten sıfatı kiralayandan kiracıya geçmektedir. Bu nedenle de finansal kira konusu varlıkların tüm giderleri" kiracıya ait olması gerekmektedir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 1028

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Finansal kiralamada giderler