Vergiden bağışık ücret ödemeleri

 

21.08.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Vergiden bağışık ücret ödemeleri

Veysi Seviğ - 21 Ağustos 2006 Pazartesi - Dünya


Gelir Vergisi Yasası bazı ücretleri gelir vergisinden istisna etmiş, yine bazı ücretleri de vergiden muaf tutmuş bulunmaktadır. Bu bağlamda yasal düzenleme gereği bazı ücretler konuları itibariyle, bazı ücretler de bu geliri edenler açısından vergi dışı bırakılmıştır. Şöyle ki;

. Yabancı ülkelerin Türkiye'de bulunan elçi, maslahatgüzar ve konsolosları ile elçilik ve konsolosluklara mensup olan ve ilgili ülkenin uyruğunda bulunan memurları dışında kalan memur ve hizmetlilerin yalnızca bu işlerinden dolayı aldıkları ücretler karşılıklı olmak koşuluyla gelir vergisinden bağışıktır, (Gelir Vergisi Yasası md: 16)

. Köylerde veya son nüfus sayımına göre belediye içi nüfusu 5.000'i aşmayan yerlerde faaliyet gösteren ve yalnız el ile dokunan halı ve kilim imal eden işletmelerde çalışan işçilerin ücretleri, (Gelir Vergisi Yasası md: 23/1)

. Gelir vergisinden muaf olanların veya gerçek usulde vergilendirilmeyen çiftçilerin yanında çalışan işçilerin ücretleri, (Gelir Vergisi Yasası md: 23/2)

. Toprak altı işletmesi halinde bulunan madenlerde cevher üretimi ve bununla ilgili diğer bütün işlerde çalışanların sadece yeraltında çalıştıkları zamanlara ait ücretleri (Gelir Vergisi Yasası md: 23/3)

. Köy muhtarları ile köylerin katip, korucu, imam, bekçi ve benzeri hizmetlilerine köy bütçesinden ödenen ücretler ile çiftçi mallarını koruma bekçilerinin ücretleri, (Gelir Vergisi Yasası md: 23/5)

. Özel, fertler tarafından evlerde, bahçelerde, apartmanlarda ve ticerat mahalli olmayan sair yerlerde orta hizmetçiliği, süt ninelik, dadılık, bahçıvanlık, kapıcılık gibi özel hizmetlerde çalışanlara yapılan ödemeler, (Gelir Vergisi Yasası md: 23/6)

Ancak yasal düzenleme gereği mürebbiyelere ödenen ücretler istisnadan yararlandırılmamaktadır.

. Sanat okulları ve bu nitelikteki enstitülerde, ceza ve ıslahevlerinde, darülaceze atölyelerinde çalışan öğrencilere, hükümlü ve tutuklulara, düşkünlere verilen ücretler, (Gelir Vergisi Yasası md: 23/7)

. Hizmet erbabına işveren tarafından yemek verilmek suretiyle sağlanan menfaatler, (Gelir Vergisi Yasası md: 23/8)

İşverenler tarafından, işyerinde veya müştemilatında yemek verilmeyen durumlarda çalışılan günlere ait olmak üzere 2006 yılında günlük yemek bedelinin 8.25 YTL, katma değer vergisi dahil 9.74 YTL'si gelir vergisine tabi değildir.

. Genel olarak maden işletmelerinde ve fabrikalarda çalışan işçilere ve özel yasalarına göre lojman tahsisi gerekenlere konut tedariki ve bunların aydınlatılması, ısıtılması ve suyunun sağlanması ile mülkiyeti işverene ait 100 metrekareyi aşmayan konutların hizmet erbabına mesken olarak tahsisi halinde bu gibi menfaatler, (Gelir Vergisi Yasası md: 23/9)

. Hizmet erbabının toplu olarak işyerine gidip gelmelerini sağlamak amacıyla işverenler tarafından yapılan taşıma giderleri, (Gelir Vergisi Yasası md: 23/10)

Yasa maddesinde yer alan hizmet erbabı kapsamına işyerinde çalışan yöneticiler de dahildir. Ancak uygulamada üst düzey yöneticilere özel araç tahsis edilmektedir. Bu takdirde yapılan taşıt giderleri istisna kapsamına girmemektedir.

Personelin kendi taşıtını kullanması ve giderlerini de işverenden alması durumunda, hizmet erbabına bu nedenle yapılan ödeme ücret olarak kabul edilmektedir.

. Çıraklık ve Mesleki Eğitim Yasası uyarınca çıraklara yapılan ve asgari ücreti aşmayan ödemeler, (Gelir Vergisi Yasası md: 23/12)

. Yabancı ülkelerde bulunan sosyal güvenlik kurumları tarafından ödenen emekli, maluliyet, dul ve yetim aylıkları, (Gelir Vergisi Yasası md: 23/13)

. Kanuni ve iş merkezi Türkiye'de bulunmayan dar mükellifeye tabi işverenlerin yanında çalışan hizmet erbabına, işverenin Türkiye dışında elde ettiği kazançları üzerinden döviz olarak ödediği ücretler, (Gelir Vergisi Yasası md: 23/14)

. Yüz ve daha aşağı işçi çalıştıran iş yerlerinde bir, yüzden fazla işçi çalıştıran iş yerlerinde iki amatör sporcu çalıştıranların, her yıl milli müsabakalara iştirak ettiklerinin kanıtlanması halinde bu sporculara asgari ücretin iki katını aşmamak kaydıyla yapılan ödemeler, (Gelir Vergisi Yasası md: 23/15)

. 31.12.2007 tarihine kadar sporculara yapılan ücret ödemeleri sadece yüzde 15 tevkifata tabi tutulmak suretiyle, (Gelir Vergisi Yasası geçici md: 64)

Vergiden bağışık tutulmuştur.

Diğer yandan yasa ile kurulmuş bulunan emekli sandıkları ile benzeri nitelikteki kuruluşlardan ödenen aylıkların toplamı, en yüksek devlet memuruna ödenen en yüksek ödeme tutarına kadar olmak koşuluyla gelir vergisinden bağışık tutulmaktadır. Bu miktarı aşan kısım ise gelir vergisine tabidir.

Ülkemizde uygulamada ücret ödemelerinin bordrolara tam olarak yansıtılması artık istisnai bir uygulama haline dönüşmüş bulunmaktadır. Bu nedenle Gelir Vergisi Yasası'nın 23. maddesine konu teşkil eden "istisnalar" da uygulama açısından son derece sınırlı bir kesime yöneliktir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 1745

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Vergiden bağışık ücret ödemeleri