İş ortaklığında mükellefiyet

 

23.08.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

İş ortaklığında mükellefiyet

Veysi Seviğ - 23 Ağustos 2006 Çarşamba - Dünya


Kurumlar Vergisi Yasası'nın ikinci maddesinde yer alan tanımlamadan anlaşılacağı üzere; sermaye şirketleri, kooperatifler, iktisadi kamu kuruluşları, dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmelerin kendi aralarında veya şahıs ortaklıkları ya da gerçek kişilerle, belli bir işin birlikte yapılmasını ortaklaşa yüklenmek ve kazancını paylaşmak amacıyla kurdukları ortaklıklardan "iş ortaklığı" olarak mükellefiyet tesis ettirenlerin kazançları da kurumlar vergisine tabi olmaktadır.

İş ortaklığının kurulması ortakların tercihine bırakılmıştır. Bu nedenle iş ortaklığının koşulları oluşmuş bulunsa dahi, ancak ortakların istemi halinde iş ortaklığı olarak müstakil mükellefiyet tesis ettirmek mümkündür. Yasa maddesinde yer alan "...bu şekilde mükellefiyet tesis edilmesini talep edenler iş ortaklıklarıdır" hükmü, bu tür ortaklığın mükellefiyet tesisi suretiyle vergisel açıdan kabul edilebileceğini öngörmüş bulunmaktadır.

İş ortaklıklarının ortak sayısında herhangi bir belirleme bulunmamaktadır. Bu nedenle bir ve daha fazla kurum ile kişinin oluşturacağı bu tür ortaklıkların iş ortaklığı olarak tescili mümkündür. Ancak bu bağlamda ortaklardan en az birinin kurumlar vergisi mükellefi olması zorunludur.

Eğer ortakların tümü gerçek kişi ise bu takdirde oluşan ortaklık "adi ortaklık" niteliğindedir ve Borçlar Kanunu'nun ilgili hükümlerine göre değerlendirilir. Dolayısıyla böyle bir ortaklığın kurumlar vergisi mükellefiyetinden bahis etmek mümkün değildir.

Kaldı ki; 31 seri numaralı Kurumlar Vergisi Genel Tebliği'nde de belirtildiği üzere "iş ortaklığının kurumlar vergisi mükellefi sayılabilmesi için, ortaklardan en az birisinin kurumlar vergisi mükellefi olması" gerekmektedir.

İhale işlerinin ortaklık olarak alınması, bilahare söz konusu ortaklığın "iş ortaklığı" olarak mükellefiyet tesis ettirmesi mümkün değildir.

İş ortaklıklarının belirgin vasıfları şunlardır:

. Ortaklardan en az birisi kurumlar vergisi mükellefi olacaktır.

. Ortaklığın belli bir işi sonuçlandırmak üzere müteselsil sorumluluk esasına göre sözleşme ile kurulmuş olması gerekir.

. İş ortaklığının konusu belli bir işin yapımı olmalıdır.

. Birlikte yapılacak işin belli bir süre içersinde sonuçlandırılacağı konusu üstlenilen işle ilgili sözleşmede açıkça yer almalıdır.

. İşin, birden fazla yıla sarkan inşaat, onarma, montaj ve teknik hizmetlerden olması zorunludur.

. Ortaklık ile işveren arasında yapılacak işle ilgili yazılı sözleşme imzalanmış olmalı ve bu sözleşmede işin yapımı nedeniyle müteselsil sorumluluk esasının geçerli olduğu açıkça belirtilmelidir.

İş ortaklıklarının müstakil mükellefiyet tesis ettirmeleri halinde ortaklık olarak mükellefiyetle ilgili ödevlerin yerine getirilmesi gerekmektedir. Bu bağlamda defter tasdiki ve kullanımı ile belge düzenine uygun davranılması zorunlu olmaktadır.

İş ortaklığı kazançları genellikle işin bitiminde hesaplanmaktadır. Ancak istisnai hallerde iş ortaklıklarının da dönemsel olarak beyan edilmesi gereken kazancı elde ettikleri, gözlenmektedir.

İş ortaklığında bulunması gereken özellikler dikkate alındığında, bu tür ortaklıkların konsorsiyumdan farklı oldukları anlaşılmaktadır.

İş ortaklığı tarafından mükellefiyetle ilgili ödevlerin yerine getirilmemesi veyahut da eksik yerine getirilmesi halinde tarh edilecek vergi ve kesilecek cezadan ortaklar müştereken (birlikte) sorumlu olacaklardır.

Diğer yandan iş ortaklığının sona ermesinden sonra, ortaklık adına tarh olunacak vergi ve cezalar müteselsilen ortaklardan aranacaktır. Bu bağlamda vergi ve cezanın herhangi bir ortaktan aranması ve alınması halinde vergi ve cezanın tamamını ödeyen ortağın diğer ortaklara ortaklık payları ile orantılı olarak "rücu" hakkı bulunmaktadır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 2768

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

İş ortaklığında mükellefiyet