AR-GE harcamalarının giderleştirilmesi

 

24.08.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

AR-GE harcamalarının giderleştirilmesi

Veysi Seviğ - 24 Ağustos 2006 Perşembe - Dünya


Kurumlar Vergisi Yasası'nın 10'uncu maddesinin 1/a bendi uyarınca mükelleflerin, işletmeleri bünyesinde gerçekleştirdikleri münhasıran yeni teknoloji ve bilgi arayışına yönelik araştırma ve geliştirme harcamaları tutarının yüzde 40'ı oranında hesaplanacak "AR-GE" harcamaları, kurumlar vergisi beyannamesi üzerinde ayrıca gösterilmek şartıyla indirim konusu yapılmaktadır.

Gelir Vergisi Yasası'nın 89'uncu maddesinin dokuzuncu bendi gereği olarak da gelir vergisi mükellefleri işletmeleri bünyesinde gerçekleştirdikleri "AR-GE" harcamalarını gelir vergisi beyannamesi üzerinde indirim konusu yapma hakkına sahip bulunmaktadırlar.

Konuya ilişkin olarak Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan 86 seri numaralı Kurumlar Vergisi Genel Tebliği uyarınca "yapılan bir harcamanın AR-GE indirimine konu edilebimesi için AR-GE faaliyeti kapsamında yapılmış olması" gerekmektedir. Bu bağlamda aşağıda belirtilen amaçlara yönelik faaliyetler AR-GE faaliyetleri olarak kabul edilmektedir.

. Bilimsel ve teknolojik alanlardaki belirsizlikleri gidermek ve bunları aydınlatmak amacıyla, bilim ve teknolojininin gelişmesini sağlayacak yeni teknik bilgilerin elde edilmesi,

. Yeni üretim yöntem, süreç ve işlemlerinin bulunması ve geliştirilmesi,

. Yeni ürünler, madde ve malzemeler, araçlar, gereçler, işlemler, sistemler geliştirilmesine yönelik olarak yeni yöntemler geliştirilmesi ve yeni teknikler üretilmesi,

. Bir ürünün maliyetini düşürücü, kalite, standart veya performansını yükseltici yeni tekniklerin/teknolojilerin bulunması,

. Yeni ve özgün tasarıma dayanan yazılım faaliyetleri,

Bir faaliyetin AR-GE faaliyeti olarak nitelendirilebilmesi için yukarıda yer alan amaçlardan en az birine yönelik olması gerekmektedir.

Söz konusu tebliğde de belirtildiği üzere AR-GE faaliyeti, esas itibariyle denemelerin son bulduğu, ilk üretimin yapıldığı aşamada sona erer. Tamamlanan bir proje sonucunda elde edilen ürünün geliştirilmesi amacıyla yapılan, çalışmalar ise yeni AR-GE projesi olarak değerlendirilmektedir.

AR-GE harcamalarının yapıldığı dönemde gider mi kaydedileceği, yoksa aktifleştirilip amortismana mı tabi tutulacağı ve/veya hangi harcamaların ne kadarının gider, ne kadarının aktifleştirme unsuru olarak dikkate alınacağı hususunda vergi hukuku açısından bir belirleme yapılmadığından uygulamada konuya ilişkin duraksamalar her geçen gün artmaktadır.

Bu bağlamda "Amacı, kapsamı (genel ve teknik tanımı) süresi, bütçesi, özel şartları, diğer kurum, kuruluş, gerçek ve tüzel kişilerce sağlanacak ayni ve/veya nakdi destek tutarları belirlenip, bilimsel esaslar çerçevesinde hazırlanan AR-GE projeleri; yeni bir ürün meydana getirilmesine ya da; yeni bir üretim yönteminin geliştirilmesine yönelik ise ve bu AR-GE projesi harcamalarından ekonomik fayda sağlanacağı umuluyor ve bu fayda ölçülebiliyor ise aktifleştirilmeli, aksi halde gider yazılmalıdır. (Daha fazla bilgi için İstanbul Yeminli Mali Müşavirler Odası 15.03.2005 tarihli sirküler rapor)

"...devletçe desteklenen ve TÜBİTAK tarafından denetlenip, onaylanan tüm projeler, AR-GE harcamalarının muhasebeleştirilmesi ve vergi kanunları karşısındaki durumu açısından; proje sonucunda elde edilen tüm şeylerin maddi olmayan duran varlık (gayri maddi hak) niteliğinde olduğu proje kapsamındaki harcamaların, araştırma safhasına ait olanların ilgili bulundukları dönemde giderleştirilmesi, gelişme safhasına ait olanların ise aktifleştirilerek amortisman yoluyla itfa edilmeleri" gerekir. (Daha fazla bilgi için; Durusoy, Refik Yaşar "Devletçe Desteklenen Ar-Ge Harcamalarının Niteliği ve Giderleştirilmesi" Vergi Dünyası, Haziran 2006 sf: 58-66)

Dolayısıyla;

. Gelişme safhasına ait olan AR-GE harcamalarının maliyet bedeli üzerinden aktifleştirilmesi,

. Birden fazla yıla yayılan projelere ait geliştirme giderlerinin, projenin tamamlandığı tarihe kadar aktifte bekletilmesi,

. Aktifleştirilen gelişme giderlerinin proje tamamlandığı tarih itibariyle amortisman yolu ile giderleştirilmesi uygun görülmektedir. (Bakınız, Durusoy agm)

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 1150

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

AR-GE harcamalarının giderleştirilmesi