Vergi danışmanınız - 8

 

26.08.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Vergi danışmanınız

Veysi Seviğ - 26 Ağustos 2006 Cumartesi - Dünya

Soru: Günümüzün ekonomik koşulları nedeniyle sadece sabit geliri olan bir kişinin eşi ve çocukları ile yaşamını sürdürmesi çok zordur.

Ben de eşime maddi açıdan destek sağlamak amacıyla parfüm ve benzeri malzemeleri gerek aile çevresinde ve gerekse bulunduğum muhitte bir şirket adına pazarlıyorum.

Daha önce bir bankada dört yıl kadar çalışmışlığım bulunmaktadır. Üniversite mezunu olmama rağmen iş bulamadığım için pazarlama işini yapmak zorunda kaldım.

Vergi açısından eğer yaptığım işin sorun yaratması söz konusu değilse bu işimi sürdürerek aile bütçesine katkı sağlamak istiyorum.

Yanıt: Gelir Vergisi Yasası'nın 9'uncu maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca "4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Yasa"ya göre gerçek ve tüzel kişilerin mallarını iş akdi ile bağlı olmaksızın bunlar adına kapı kapı dolaşmak suretiyle tüketiciye satanlar belli koşullar çerçevesinde gelir vergisinden bağışık tutulmuşlardır.

Buna göre; iş akdi ile bağlı olmaksızın kapı kapı dolaşmak suretiyle münhasıran tüketiceye mal satanlar elde ettikleri bu gelirleri nedeniyle yasal düzenleme gereği "esnaf muaflığı"ndan yararlanmaktadırlar.

Diğer yandan kapı kapı dolaşarak mal satanlardan esnaf muaflığından yararlanmaları söz konusu olanlar, bu faaliyetleri ile ilgili olarak, kendilerine ürünlerini sattıranlar tarafından yapılan komisyon, prim ve benzeri nitelikteki ödemeler üzerinden Gelir Vergisi Yasası'nın 94'üncü maddesi uyarınca yüzde 20 oranında gelir vergisi hesaplanarak kesintiye tabi tutulmaktadır. Dolayısıyla sizin yapmış olduğunuz pazarlama işi nedeniyle bu işi yaptıran tarafından size ödenen prim, komisyon ve benzeri menfaatler yüzde 20 oranında gelir vergisi kesintisine tabi olup, sizin yapmış olduğunuz bu iş nedeniyle ayrıca vergisel açıdan herhangi bir sorumluluğunuz bulunmamaktadır.

Soru: Çalışmakta olduğum şirket tarafından yapmış olduğumuz peşin satışlar üzerinden bize prim ödenmektedir.

Bizim pazarlama elemanı olarak duruma göre peşin satışlarda belli bir iskonto yapma yetkimiz bulunmaktadır.

Bu yetki çerçevesinde yapmış olduğumuz peşin satışlar üzerinden her ay adımıza prim tahakkuk ettirilmekte ve ödenmektedir.

Bize ödenen primler sattığımız malların katma değer vergisi hariç satış bedeli yani faturada yer alan katma değer vergisiz tutarlarıdır.

Her ay ödenen bu primler bordromuza ücret gibi yazılmak suretiyle gelir vergisine ve damga vergisine tabi tutulmaktadır.

Bu primler, müşterinin şirketimize yapmış olduğu ödemeler üzerinden hesaplanmaktadır.

Yanıt: Gelir Vergisi Yasası'nın 61'inci maddesinde yer alan tanımlamadan anlaşılacağı üzere "ücret, iş verene tabi belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir."

Bu bağlamda "ücretin ödenek, tazminat, kasa tazminatı, mali sorumluluk tazminatı, tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider karşılığı veya başka adlar altında ödenmiş olması veya bir ortaklık münasabeti niteliğinde olmamak şartı ile kazancın belli bir yüzdesi şeklinde" belirlenmiş bulunması ücret olma özelliğini değiştirmemektedir.

Dolayısıyla; size yapmış olduğunuz peşin satışlar üzerinden ödenen primlerde ücretin bir unsuru, daha doğrusu ücret niteliğinde olduğundan bordroya dahil edilerek gelir vergisi kesintisine tabi tutulmaktadır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 690

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Vergi danışmanınız - 8