Sahte belge suçu

 

28.08.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Sahte belge suçu

Veysi Seviğ - 28 Ağustos 2006 Pazartesi - Dünya

Vergi Usul Yasası'nın 359/b-1 maddesi uyarınca "defter, kayıt ve belgeleri yok edenler veya defter sayfalarını yok ederek yerine başka yapraklar koyanlar veya hiç koymayanlar veya belgelerin asıl ve suretlerini tamamen veya kısmen sahte olarak düzenleyenler veya bu belgeleri kullananlar" hakkında on sekiz aydan üç yıla kadar ağır hapis cezası verilebilmektedir.

Söz konusu yasanın 367'nci maddesi gereği olarak bu tür suçları tespit eden maliye müfettişleri, hesap uzmanları ile bunların muavinleri ve gelirler kontrolörleri ile stajyer gelirler kontrolörleri tarafından doğrudan doğruya ve vergi incelemesine yetkili olan diğer memurlar tarafından ilgili vergi dairesinin bağlı bulunduğu Vergi Dairesi Başkanlığı'nın mütalaası (görüşü) ile keyfiyetin yetkili Cumhuriyet Savcılığı'na bildirilmesi zorunludur.

Bu bağlamda, yasa maddesinde yer alan kaçakçılık suçunun işlendiğine çeşitli nedenlerle ittila hasıl eden (öğrenen) Cumhuriyet Savcılığı hemen ilgili vergi dairesini haberdar ederek inceleme yapılmasını talep eder. Bu aşamada konuya ilişkin kamu davasının açılması, inceleme sonucunun Cumhuriyet Savcılığı'na bildirilmesine daha açıkçası bilgisine sunulmasına kadar ertelenmektedir.

Vergi Usul Yasası'nın 359/b-1 maddesinde yer alan "belgelerin...tamamen veya kısmen sahte" olarak düzenlenmesi fiili "gerçek bir muamele veya durum olmadığı halde bunlar varmış gibi düzenlenen" belgeleri kapsamaktadır. Uygulamada kullanım dışı bırakılan veya çalınmış bulunan yazar kasa fişlerinin özellikle ücretliler tarafından vergi indirimi amacıyla kullanılması halinde de söz konusu kaçakçılık suçunun işlendiğini varsaymak gerekmektedir.

Bu nedenle sahte ödeme kaydedici cihaz fişlerinin kullanımı ve bunun sonucunda haksız bir biçimde vergi indirimi olanağından yararlanılması hali, yasada tanımı yapılan sahte belge kullanma suçunun varlığını gösterir.

Bu tür suçlara bakmak ve delillerini tartışıp değerlendirmek görevi üst dereceli ağır ceza mahkemesine aittir.

Son yıllarda özellikle ücretlilerin bilinçsiz bir biçimde vergi indiriminden tam olarak yararlanabilmek amacıyla çeşitli şekillerde elde etmiş bulundukları ve kullandıkları ödeme kaydedici cihazlarla ilgili fişlerde karşılaşılan bu tür olaylar hukuki açıdan gözardı edilmesi mümkün bulunmayan fiillerdir. Bir başka anlatımla bu tür olayları tespit eden vergi inceleme elemanlarının konuya ilişkin olarak takdir yetkilerini kullanmaları söz konusu olmaz. Çünkü Vergi Usul Yasası'nın daha önce de belirttiğimiz üzere 367'nci maddesi bu gibi olayları hukuki açıdan belli bir zorunluluğa bağlamıştır. Ayrıca böyle bir olayın hukuki düzenlemelere uygun olarak işlem konusu yapılmaması hali, Ceza Yasası açısından dikkate alınması ve değerlendirilmesi gereken bir başka suç kapsamına girmektedir.

Sahte belge düzenleme ve kullanma fiilleri birbirine bağlı olmakla beraber cezalandırılma bakımından hem kullanan açısından ve hem de düzenleyen yönünden ayrı ayrı dikkate alınması gereken bir fiilin varlığını gösterir.

Söz konusu fiilin oluşumu sonucunda vergi ziyaı olmasa bile, bu fiili işleyenler cezanın muhatabı konumundadır.

Suçun varlığı konusunda Vergi Usul Yasası'nda yer alan düzenleme çerçevesinde gerekli incelemenin yapılması görevi vergi idaresine verilmiş olup, bu konuda cumhuriyet savcılıklarınca söz konusu suçla ilgili bir bilgiye ulaşılması halinde durumdan vergi idaresinin haberdar edilmesi öngörülmüştür.

Bu gibi durumlarda yasal düzenleme gereği cumhuriyet savcılıkları tarafından vergi idaresine bildirilecek durumlar üzerine gerekli inceleme ve araştırmalar yapılarak cumhuriyet savcılıklarına bildirilene kadar bu fiilleri işleyenler hakkında kamu davası açılamamaktadır.

Ülkemizde özellikle vergisel açıdan yanıltıcı belge kullanımı giderek artmaktadır. Basit usulde vergilendirmede var olan yasal boşluk ve Maliye Bakanlığı'nın konuya ilişkin toplu fatura düzenlenebileceği yönündeki görüşü, konunun bir başka görüntüsü olarak karşımıza çıkmaktadır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 901

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Sahte belge suçu