Türkiye'de iç denetim olgusu ve kamusal iç denetim

 

29.08.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Türkiye'de iç denetim olgusu ve kamusal iç denetim

Veysi Seviğ - 29 Ağustos 2006 Salı - Dünya

İç denetim kısaca "Bir kurumu faaliyetlerini geliştirmek ve onlara değer katmak amacıyla gerçekleştirilen bağımsız ve tarafsız bir güvence ve danışmanlık sağlama faaliyeti" olarak tanımlanabilir. Bu faaliyet, kurumun risk yönetimi, kontrol ve kurumsal yönetim süreçlerinin etkinliğini de netlemek ve geliştirmek amacına yönelik sistemli ve disiplinli bir yaklaşımla kurumun hedeflerine uluşmasına yardımcı olur. (Uzun, Ali Kamil "İç denetimle yeni yaklaşımlar" iç denetim, Sayı; 13, Sf.: 48)

Ülkemizde iç denetim mesleğine gönül vermiş bulunan bir avuç idealist meslek elemanı ülkemizde 19 Eylül 1995 tarihinde Türkiye İç Denetim Enstitüsü'nü kurarak Türkiye'de uluslararası standartlarda mesleki gelişim ve paylaşım platformunu oluşturmak, meslekle ilgili değişimi ve geleceği yönetmek ve meslek elemanlarının ulusal ve uluslararası düzeyde mesleki örgütlenmesini sağlamayı hedeflemişlerdir. Bu balğamda dünyada 1974 yılından beri yapılmakta olan "Uluslararası İç Denetçi Sertifika" (CIA-Certified Internal Auditor) sınavı 2000 yılından itibaren Türkiye'de de yapılmaya başlanmış ve uluslararası sertifika sahibi iç denetçi sayımız 150'ye yaklaşmıştır.

Türkiye İç Denetim Enstitisü, iç denetim alanında her yıl dünyanın 91 ülkesinde yapılmakta olan CIA, CCSA, CFSA ve CGAP gibi uluslararası sertifika sınavlarının dördünün de İngiliz dili yanında Türkçe de yapılmasını sağlamıştır.

"İç denetim" kamusal açıdan da önem arz etmektedir. Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Yasası'nda yer alan tanımlamadan da anlaşılacağı üzere "İç denetim faaliyeti; kamu idarelerinin faaliyetlerinin amaç ve politikalara, kalkınma planına, programlara, stratejik planlara, performans programlarına ve mevzuata uygun olarak planlanmasını ve yürütülmesini, kaynakların etkili, ekonomik ve verimli kullanılmasını; bilgilerin güvenirliliğini, bütünlüğünü ve zamanında elde edilebilirliğini sağlamayı amaçlar. İç denetim faaliyeti sonucunda, kamu idarelerinin varlıklarının güvence altına alınması, iç kontrol sisteminin etkinliği ve risklerin asgariye indirilmesi için kamu idaresinin faaliyetlerini olumsuz etkiliyebilecek risklerin tanımlanması, gerekli önlemlerin alınması, sürekli gözden geçirilmesi ve mümkünse sayısallaştırılması konusunda yönetime önerilerde bulunur."

Konuya ilişkin olarak yayımlanan ve kamu idarelerinde istihdamı öngörülen "İç Denetçilerin Çalışma Usul ve Esasları Hakkında"ki yönetmelik de ifade edildiği üzere "kamu idarelerinin yurtdışı ve taşra dahil tüm birimlerinin işlem ve faaliyetleri, risk esaslı denetim plan ve programları kapsamında sistematik, sürekli ve disiplinli bir yaklaşımla denetim standartlarına uygun olarak iç denetime" tabi tutulacaktır.

Bu bağlamda öngörülen iç denetim alanı;

. Kamu idarelerinin iç kontrol sisteminin yeterliliği ve etkinliğinin incelenmesi ve değerlendirilmesi,

. Risk yönetimi için öneriler geliştirilmesi ile risk değerlendirme ve risk yönetim metodlarının uygulama ve etkinliğinin incelenmesi,

. Kaynakların etkili, ekonomik ve verimli kullanılmasını sağlama amaçlı performans değerlendirmelerinin yapılması ve idarelere önerilerde bulunulması,

. İdarenin faaliyet ve işlemlerinin mevzuata, belirlenen hedef ve politikalara uygunluğunun denetlenmesi,

. Muhasebe kayıtları ile mali tabloların, doğruluğu ve güvenirliğinin incelenmesi,

. Üretilen bilgiler ile kamuoyuna açıklanan her türlü rapor, istatistik ve mali tabloların doğruluğu, güvenirliği ve zamandalığının sınanması,

. Elektronik bilgi sistemi ve e-devlet hizmetlerinin yönetim ve sistem güvenirliliğinin gözden geçirilmesi, olarak belirlenmiş bulunmaktadır.

Yeni düzenleme gereği olarak iç denetçiler bakanlıklar ve bağlı idareler de, üst yöneticilerin teklifi üzerine bakan, diğer idarelerde üst yöneticiler tarafından sertifikalı adaylar arasından atanacak ve aynı yöntemle görevlerinden alınacaktır.

Yönetmelikte belirtildiği üzere Maliye Bakanlığı tarafından verilmesi öngörülen iç denetçi eğitimi sonucunda yapılan yazılı sınavda başarılı olanlara, aldıkları puanı gösteren ve üç yılda bir (A-1) düzeyinden (A-4) düzeyine kadar derecelendirilen (A) dereceli iç denetçi sertifikası verilecektir. İlk sertifika derecelendirilmesi, iç denetim mesleğinde beş yıl geçtikten sonra yapılacaktır.

Kamu iç denetçi sertifikası, üç yıllık dönemde altmış puan toplanmasıyla bir üst derece sertifika ile değiştirilecektir. Üç yıllık dönemde yeterli puan alınmaması durumunda takip eden yıllarda geçmiş son üç yılın toplam puanı dikkate alınacaktır.

Uluslararası geçerliliği olan CIA (Certified Internal Auditor), CISA (Certified Information System Auditör), CCSA (Certified Control Self Asseasment) ve CGAP (Certified Goverment Auditing Professıonal) sertifikalarından birini alan iç denetçiye bir defaya mahsus olmak üzere bir üst derece sertifika verilecektir.

Kamu kurum ve kuruluşlarında istihdamı öngörülen iç denetçi sayısı toplamı 1382'dir.

Gerçekte; iç denetim, nesnel güvence sağlamanın yanında, özellikle risk yönetimi, kontrol ve yönetim süreçlerinin geliştirmede idarelere yardımcı olmak üzere bağımsız ve tarafsız bir danışmanlık hizmeti sağlar. Danışmanlık hizmeti, idarenin hedeflerini gerçekleştirmeye yönelik faaliyetlerinin ve işlem süreçlerinin sistemli ve düzenli bir biçimde değerlendirilmesi ve geliştirilmesine yönelik önerilerde bulunulmasıdır.

Nesnel güvence sağlama, kurum içinde etkin bir iç denetim sisteminin var olduğuna; kurumun risk yönetimi, iç kontrol sistemi ve işlem süreçlerinin etkin bir şekilde işlediğine; üretilen bilgilerin doğruluğuna ve tamlığına; varlıklarının korunduğuna; faaliyetlerin etkili, ekonomik, verimli ve mevzuata uygun bir şekilde gerçekleştirildiğine dair, kurum içine ve yeterli güvencenin verilmesidir. (Yönetmelik madde: 5, 12 Temmuz 2006 gün ve 26226 sayılı R.G.)

İç denetim konusunda ülkemizde Türkiye İç Denetim Enstitüsü'nün kuruluşu ile birlikte önemli bir birikim ve uluslararası iş ilişkisi ile bilgi alışverişi olmuştur.

Kanımızca iç denetim olgusunun bugün kamu kurum ve kuruluşlarının örgütsel organizasyonları içersinde değerlendirilerek daha farklı bir sistemin tartışmaya açılarak uygulamaya konulması daha yararlı olacaktır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 873

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Türkiye'de iç denetim olgusu ve kamusal iç denetim