Alım-satım bildirim formları

 

31.08.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Alım-satım bildirim formları

Veysi Seviğ - 31 Ağustos 2006 Perşembe - Dünya

Maliye Bakanlığı geçtiğimiz yıl Vergi Usul Yasası'nın 148, 149 ve mükerrer 257'inci maddelerinin vermiş bulunduğu yetkiye dayanarak yayımlanmış bulunduğu 350 sıra numaralı genel tebliğ ile bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin belirli bir haddi aşan mal ve hizmet alımlarını

. "Mal ve hizmet alımlarına ilişkin bildirim formu" (Form Ba).

. Mal ve hizmet satışlarını ise "Mal ve hizmet satışlarına ilişkin bildirim formu" (Form Bs).

bildirmeleri yükümlülüğünü getirmiş bulunmaktadır. (21.07.2005 gün ve 25882 sayılı R.G.)

Bu bağlamda Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan 362 sıra numaralı Vergi Usul Yasası Genel Tebliği'nde belirtildiği üzere "Bir kişi veya kurumdan yapılan katma değer vergisi hariç 30.000 YTL ve üzerindeki mal ve hizmet alımları "Mal ve hizmet alımlarına ilişkin bildirim formu" (Form Ba) ile bir kişi veya kuruma yapılan katma değer vergisi hariç 30.000.-YTL ve üzerindeki mal ve hizmet satışları ise "Mal ve hizmet satışlarına ilişkin bildirim formu" (Form Bs) ile bildirim konusudur. (17.08.2006 gün ve 26262 R.G.)

Tebliğ ile yapılan yönlendirme gereği olarak bilanço esasına göre defter tutan ve bildirimlerin ilgili olduğu yıla ait gelir ve kurumlar vergisi beyannamesini elektronik ortamda vermek zorunda olan mükellefler, Ba ve Bs bildirim formlarını elektronik ortamda vereceklerdir.

Mal müdürlüklerine bağlı olan mükellefler hariç olmak üzere, bildirimlerini elektronik ortamda vermek zorunda olmayan mükellefler ise dilerlerse bildirimlerini elektronik ortamda verebileceklerdir.

Bildirimlerin elektronik ortamda verilmesi halinde, bildirimlerin verilmiş sayılabilmesi için onay işleminin yapılmış olması gerekmektedir. Bu bağlamda onaylama işlemi en geç, bildirimlerin verilmesi gereken son gün saat 24.00'ten önce tamamlanmış olmalıdır.

Bildirim formlarını elekronik ortamda vermek zorunda olan mükellefler kesinlikle kağıt ortamında bildirim veremeyeceklerdir. Bu nedenle elektronik ortamda verilmesi gerekirken kağıt ortamında (elden veyahut da posta) ile verilen bildirimler hiç verilmemiş sayılacaktır.

2005 yılına ait bildirim formları (Form Ba ve Form Bs) 2006 yılı Eylül ayı içinde verilecektir. Özel hesap dönemine tabi olan mükellefler ise bildirim formlarını, tabi oldukları özel hesap dönemi itibariyle değil, takvim yılı itibariyle düzenleyeceklerdir. Buna göre özel hesap dönemine tabi mükellefler de dahil olmak üzere 2006 yılı Eylül ayı içinde verilecek bildirim formları 01.01.2005-31.12.2005 tarihleri arasındaki alım-satım bilgilerine göre düzenlenecek ve verilecektir.

2006 yılı ve sonraki yıllara ait bildirim formları ise takip eden yılın şubat ayı içinde ilgili vergi dairesine verilecektir.

Mükelleflerin elektronik ortamda verdikleri bildirim formlarını onaylattıktan veya kağıt ortamında bildirimde bulunduktan sonra, verdikleri formlarda hata yaptıklarını belirlemeleri halinde, bildirim süresi içersinde düzeltmeleri mümkündür. Bir başka anlatımla mükellefler vermiş oldukları bildirim formlarını bildirimi verme süresinin sonuna kadar düzeltme hakkına sahiptirler.

Örneğin 2005 yılına ait bildirim formunu 20 Eylül 2006 tarihinde veren bir mükellef; vermiş olduğu bildirim formunun hatalı olması nedeniyle bu formu bildirimin verilme süresi sonuna kadar düzeltme hakkına sahiptir.

Düzeltme işleminde ilk bildirim formu tamamen iptal edilerek yerine doğru olarak verildiği beyan edilen bilgi formu kabul edilecektir. Bu nedenle, düzeltme yapılması gereken hallerde mükellefler, yeni bildirim formunu, daha önce bildirimde bulunulmamış gibi tüm alım-satım bilgilerini içerecek şekilde düzenleyeceklerdir.

Bildirimlerin sadece bir tanesinde hata yapıldığının belirtilmesi halinde, sadece hata yapılan bildirim formunun verilmesi yeterli olacaktır.

Kağıt ortamında düzeltme amacıyla verilecek olan bildirim formları ise bağlı olunan vergi dairesi veya mal müdürlüğüne bir dilekçe ekinde verilecektir.

Tebliğ yapılan düzenleme gereği olarak bildirim verme yükümlülüğünde olan mükellefler, belirtilen hadlerin altında kalmaları nedeniyle, bildirilecek alım-satımları bulunmasa bile bildirim formlarını vermekle yükümlüdürler. Bu mükellefler, bildirim formlarını alım-satım bilgileri dışındaki tüm bilgileri eksiksiz olarak doldurmak suretiyle vereceklerdir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 1607

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Alım-satım bildirim formları