Mal ve hizmet alım-satım bildiriminde özellik

 

01.09.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Mal ve hizmet alım-satım bildiriminde özellik

Veysi Seviğ - 01 Eylül 2006 Cuma - Dünya


Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanmış bulunan Vergi Usul Yasası 362 sıra numaralı Genel Tebliğ ile; 2005 yılında bilanço esasına göre defter tutan ve yıl içersinde, kişi ve kurumlar tarafından yapılan katma değer vergisi hariç tutarı 30.000.-YTL'yi aşan mal ve hizmet alımları ile yine bu miktarı aşan mal ve hizmet satışlarının içinde bulunduğumuz eylül ayı sonuna kadar ilgili vergi dairesine bildirilmesi konusu zorunlu kılınmıştır. (*)

Söz konusu tebliğ ile belirlenen ilkeler çerçevesinde 2005 yılında bilanço esasına göre defter tutan, ancak 2006 yılı içersinde bildirimin verileceği tarihten önce işlerini terk eden yükümlüler de bildirim vermekle yükümlü bulunmaktadır. Bu durumda bildirim formları bu mükelleflerin en son bağlı bulundukları vergi dairesine verilecektir.

2005 yılında bilanço esasına göre defter tutan ve fakat 2006 yılında işletme hesabı esasına göre defter tutan yükümlülerde söz konusu bildirimde bulunmak zorundadırlar. Buna karşın, bildirim formlarının ait olduğu yıl işletme hesabına göre defter tutan, ancak 2006 yılından itibaren bilanço esasına geçen yükümlülerin bildirim formlarını verme zorunluluğu bulunmamaktadır.

Birden fazla şubesi bulunan yükümlüler bildirim formlarını şube bazında değil şube bilgilerini konsolide etmek suretiyle iş merkezi itibariyle vereceklerdir.

Herhangi bir mal ve hizmet alımına bağlı olarak, ödemenin gecikmesi suretiyle ortaya çıkan ve fatura düzenlenmek suretiyle alıcıya yansıtılan varsa kur farkı gelirleri de bildirimlere dahil edilecektir.

Bildirim formları özel tüketim vergisi dahil olarak doldurulacaktır. Diğer bir ifade ile bildirim formları düzenlenirken özel tüketim vergisi ayrıştırılmayacak, alım ve satımlar özel tüketim vergisi dahil tutarları ile gösterilecektir.

Mükellefler, Vergi Usul Yasası'nın 235'inci maddesi hükmü gereğince müstahsil makbuzu düzenlemek suretiyle yapmış oldukları alımlarını "Mal ve hizmet alımlarına ilişkin bildirim formu" (Form Ba) ile bildirmek zorundadırlar. Müstahsil makbuzu ile yapılan alımlar, gelir vergisi tevkifatı yapılmadan önceki brüt tutarları ile bildirilecektir.

Bankalar, özel finans kurumları, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, menkul kıymet yatırım fon ve ortaklıkları ile sigorta şirketleri yapmış oldukları işlemleri belirli aralıklarla Maliye Bakanlığı'na bildirmekle yükümlü olduklarından, hizmet ve satış işlemlerinde düzenlemekte oldukları dekont bilgilerini "mal ve satışlarına ilişkin bildirim formu" (Form Bs) ile bildirmek zorunda değildirler. Ancak bu kurumlar faturalı olarak yaptıkları mal ve hizmet alımlarını genel esaslar çerçevesinde bildirmek zorundadırlar.

Sigorta şirketleri tarafından yapılan tazminat ödemeleri fatura ile belgelendirilen bir mal veya hizmet alımına dayanıyor ise, bu alımların genel esaslar çerçevesinde katma değer vergisi hariç tutarları ile "mal ve hizmet alımlarına ilişkin bildirim formu"na (Form Ba) dahil edilmesi gerekmektedir.

Diğer yandan sigorta şirketlerinin poliçe bilgilerini "mal ve hizmet satışlarına ilişkin bildirim formu" (Form Bs) ile bildirilmesi gerekmemektedir.

Noterlerin yasalarına göre vermiş oldukları noterlik hizmetleri için bildirim formu düzenlemelerine gerek bulunmamaktadır. Ancak faturalı olarak yapılan mal ve hizmet alımları için "mal ve hizmet alımlarına ilişkin bildirim formu (Form Ba) düzenlemeleri gerekmektedir.

Döviz alım, satım işi ile uğraşanlar, belirli miktarın üzerindeki döviz alım-satım bilgilerini Maliye Bakanlığı'na bildirmek zorunda olduklarından, bu işlemleri için bildirim formu düzenlemelerine gerek bulunmamaktadır.

Ancak bu işletmeler mal ve hizmet alımları ile ilgili olarak genel ilkeler çerçevesinde bildirimde bulunmak zorundadırlar.

Birleşmelerde, münfesih kurum veya kurumlara ait bildirim formları bu kurumların fesih oldukları tarihteki kanuni temsilcileri tarafından verilir. Kurumlar Vergisi Yasası hükümleri çerçevesinde yapılan devirlerde münfesih kurumun o dönemdeki faaliyetlerine ilişkin bildirim formları münfesih kurumun unvanı ve vergi kimlik numarası yazılmak suretiyle devir alan kurum tarafından verilecektir.

Bildirim formlarını elektronik veya kağıt ortamında belirlenen süre içinde vermeyen, eksik veya yanıltıcı bildirimde bulunan mükellefler hakkında Vergi Usul Yasası'nın mükerrer 355'inci maddesi hükmü uyarınca işlem yapılacaktır.

Diğer yandan tebliğ ile yapılan açıklamaya göre bu mükellefler, öncelikli olarak incelemeye sevk edilecektir.

(*) 17 Ağustos 2006 gün ve 26262 sayılı RG

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 1098

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Mal ve hizmet alım-satım bildiriminde özellik