Vergi danışmanınız - Soru Cevap - 02.09.2006

 

02.09.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Vergi danışmanınız

Soru Cevap

Veysi Seviğ - 02 Eylül 2006 Cumartesi - Dünya

SORU: Mükelleflerimden birisi "serbest bölge"de faaliyet göstermektedir. Serbest meslek makbuzu karşılığı bu mükellefime vermiş bulunduğum hizmetin bedelini almaktayım.

Yaklaşık dört yıl hizmet vermiş bulunduğum bu mükellefime yapmış olduğum ödemeler nedeniyle vergi kesintisi yapılmamaktadır. Daha doğrusu benim görüşüm böyledir.

Ancak bağlı bulunduğum vergi dairesi tarafından bu konuda yapılan ödemelerin vergi kesintisine tabi olması gerektiği şifahi olarak söylendi.

YANIT: Serbest Bölgeler Yasası'nın geçici üçüncü maddesi uyarınca 06.02.2004 tarihi itibariyle Serbest Bölgeler Yasası hükümleri çerçevesinde bu bölgelerde faaliyette bulunmak üzere ruhsat almış mükelleflerin;

. Bu bölgelerde gerçekleştirdikleri faaliyetleri dolayısıyla elde ettikleri kazançları 06.02.2004 tarihi itibariyle faaliyet ruhsatlarında belirtilen süre ile sınırlı olmak üzere gelir ve kurumlar vergisinden müstesnadır. Bu istisnanın Gelir Vergisi Yasası'nın 94'üncü maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendinin (b) alt bendi kapsamında yapılacak tevkifata etkisi yoktur.

. Bu bölgelerde istihdam ettikleri personele ödedikleri ücretler 31.12.2008 tarihine kadar gelir vergisinden müstesnadır. Ancak, bu maddenin yürürlüğe giriş tarihi olan 06.02.2004 tarihi itibariyle ruhsatlarında belirtilen süre 31.12.2008 tarihinden daha önceki bir tarihte sona eriyorsa, istisna uygulamasında ruhsatta yer alan sürenin bitiş tarihi esas alınır.

. Bu bölgelerde gerçekleştirdikleri faaliyetleri ile ilgili olarak yaptıkları işlemleri 31.12.2008 tarihine kadar her türlü vergi, resim ve harçtan bağışıktır.

Yasal düzenleme gereği olarak Serbest Bölgeler Yasası'nın geçici 3/c maddesi uyarınca, 06.02.2004 tarihi itibariyle serbest bölgelerde faaliyet ruhsatı sahibi olan mükelleflerin işlemleri 31.12.2008 tarihine kadar her türlü vergi, resim ve harçtan bağışık tutulmuş bulunmaktadır.

Dolayısıyla Gelir Vergisi Yasası'nın 94'üncü maddesi uyarınca bu bölgede faaliyet gösterenlerin Gelir Vergisi Yasası'nın 94'üncü maddesi uyarınca yapmış oldukları serbest meslek makbuzu karşılığı ödemeler vergi tevkifatına tabi tutulmayacaktır.

Diğer yandan, bu bölgede faaliyet gösteren mükellefe mesleki hizmet sunan meslek elemanına kesinti yapılmaksızın ödenen bedel, söz konusu meslek elemanınca kayıtlarına hasılat olarak intikal ettirilecek ve beyanını buna göre yapacaktır.

SORU: Vergi mahkemelerinde dava açma süresi geçtikten sonra vergi dairesi nezdinde yapılan düzeltme başvurusuna karşılık dava açma süresi hangi tarihten itibaren geçerlidir?

YANIT: Düzeltme konusu olabilecek bir vergi hatasının düzeltme talebinde bulunulması halinde eğer bu düzeltme işlemi vergi dairesi tarafından yapılamaz ise, konunun dava yoluyla çözümü için süre hesaplaması aşağıdaki ilkeler çerçevesinde olmaktadır.

Vergi mahkemesinde dava açma süresi geçtikten sonra vergi dairesi müdürlüğüne yapılan düzeltme başvurusunun reddi veyahut da yanıtlanmaması halinde üst makama başvurulmadan dava açılması mümkün değildir.

İdari Yargılama Usulü Yasası'nın 10'uncu maddesi uyarınca ilgililer, haklarında idari davaya konu olabilecek bir işlem veya eylemin yapılması için idari makamlara başvurmak mümkündür.

Yasal düzenleme gereği olarak altmış gün içinde cevap verilmezse, söz konusu yasanın 11'inci maddesi uyarınca öncelikle üst makama başvurmak, üst makamın ret yanıtı veyahut da isteme yanıt vermemesi halinde yine aynı süre ile bağlı kalmak koşuluyla dava açılır.

Bu bakımdan düzeltme ve şikayet başvurularında redde ilişkin dava Maliye Bakanlığı işlemine karşı açılacaktır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 715

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Vergi danışmanınız - Soru Cevap - 02.09.2006