Vergi kimlik numarasının kullanımı

 

06.09.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Vergi kimlik numarasının kullanımı

Veysi Seviğ - 06 Eylül 2006 Çarşamba - Dünya

Nüfus Hizmetleri Yasası'nın 47'nci maddesi uyarınca;

. Kişiler adına düzenlenecek olan her türlü form, beyanname, kimlik kartı, sürücü belgesi, pasaport gibi bütün tanıtıcı belgelerde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasına yer verilir.

. Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası kurumlar ile diğer gerçek ve tüzel kişilerin her türlü işlem ve kayıtlarında esas alınır.

Bu bağlamda vergi kimlik numarası almış olan Türkiye Cumhuriyeti tabiyetinde bulunan gerçek kişilerin vergi kimlik numaraları ile Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaralarının eşleştirilmesi sonucunda, vergi dairesi kayıtlarında Türkiye Cumhuriyeti tabiyetinde bulunan gerçek kişilerin vergi kimlik numaraları on bir haneli rakamdan oluşan Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaralasına dönüştürülmüş olup, 01.07.2006 tarihinden itibaren vergi dairelerince fiilen Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası kullanılmaya başlanmıştır.

Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan (3) seri numaralı Vergi Kimlik Numarası Genel Tebliği ile yapılan açıklama uyarınca, bundan böyle Türkiye Cumhuriyeti tabiyetinde bulunan gerçek kişiler için vergi kimlik numarası olarak Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasının kullanılmaya başlanıldığı tarihten itibaren belgelerde vergi kimlik numarası satırına on bir haneli Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasının yazılması gerekmektedir.(x)

Türkiye Cumhuriyeti tabiyetinde olmayan yabancı uyruklu gerçek kişilere, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası verilmediğinden, bunlar vergi dairelerince kendilerine verilen on haneli rakamdan oluşan vergi kimlik numaralarını kullanmaya devam edeceklerdir.

Vergi mükellefiyetini gerektirecek bir faaliyet nedeniyle mükellef olan ya da vergi mükellefiyetini gerektirecek faaliyeti bulunmayan, ancak Vergi Usul Yasası'nın 8'inci maddesinin son fıkrasına istinaden yapılan düzenlemeler ve yayımlanan Vergi Usul Yasası genel tebliğleri ile "Vergi Kimlik Numarası Kullanılmasını Yaygınlaştırılması Hakkında"ki Yasa'nın vermiş olduğu yetkiye istinaden çıkarılan vergi kimlik numarası genel tebliğlerinde belirtilen işlemlere taraf olan ve işlemleri gerçekleştirecek kişi ve kuruluşlara vergi kimlik numaralarını ibraz etmek zorunda bulunan tüzel kişiler daha önceden olduğu gibi mevcut ya da vergi dairelerinden yeni alacakları on haneli vergi kimlik numaralarını ibraz edecekler ve kullanacaklardır.

Ticaret sicil memurlukları, yeni kurulacak sermaye şirketlerinin kurucu ortakları, yönetim kurulu başkan ve üyeleri, genel müdürleri ile limited şirkette müdürlerden Türkiye Cumhuriyeti tabiyetinde olanların vergi kimlik numarası olarak Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaralarını, yabancı uyrukluların ise vergi dairelerinden alınacak vergi kimlik numaralarını ilgili belgelere yazılmasını sağlayacaklardır.

Vergi kimlik numarası uygulaması ile ilgili olarak kendilerine daha önce herhangi bir nedenle vergi kimlik numarası verilmiş Türkiye Cumhuriyeti tabiyetinde bulunmayan gerçek kişiler ile kurum ve kuruluşlar, işlemler sırasında vergi kimlik numarasını belirtir belgeyi ibraz edeceklerdir.

Bu bağlamda vergi dairesinden alınmış mükellef kimlik kartı, tahakkuk fişi, vergi dairesi alındısı, vergi levhası gibi belgelerle vergi kimlik numarası kanıtlanabilecektir.

Türkiye Cumhuriyeti tabiyetinde bulunan gerçek kişiler ise, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasının yer aldığı belgelerden birisi veya nüfus cüzdanlarındaki ya da yetkili makamlardan alacakları yazılarda belirtilen Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaralarını ibraz ederek işlemlerini gerçekleştireceklerdir.

Öteden beri faaliyetine devam eden Türkiye Cumhuriyeti tabiyetinde bulunan gerçek kişi mükelleflerce halen kullanılmakta olan ve Vergi Usul Yasası hükümlerine göre düzenlenmesi ve kullanılması zorunlu belgeler, tükeninceye kadar kullanılmaya devam edilecektir. Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasının vergi kumlik numarası olarak kullanılmaya başlandığı tarihten itibaren bastırılacak veya tasdik ettirilecek belgelerde ise yeni kimlik numarası kullanılacaktır.

Halihazırda faaliyetine devam eden Türkiye Cumhuriyeti tabiyetinde bulunan gerçek kişi mükelleflerden, 3100 sayılı Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında'ki yasa gereğince ödeme kaydedici cihaz kullananların, ödeme kaydedici cihazlarını Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaralarının vergi kimlik numarası olarak kullanılmaya başlanıldığı tarihten itibaren bu cihazların kullanma kılavuzlarından yararlanarak cihaz mührünü bozmadan tuşlarına basmak suretiyle fiş üzerine yeni vergi kimlik numarasını yazacak şekilde programlayacak veya aynı işlem yetkili servisler tarafından yapılacaktır.

Kendilerine vergi kimlik numarasını tespit etme ve kullanma yükümlülüğü getirilen gerçek ve tüzel kişiler, Türkiye Cumhuriyeti tabiyetindeki gerçek kişilerin işlemleri için vergi kimlik numarası olarak, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını tespit etme ve kullanmaya 01.11.2006 tarihinden itibaren başlanacaktır. Bu bağlamda da 01.11.2006 tarihine kadar ilgili işlemler için vergi kimlik numarası aranmaya devam edilecek; temin edilebilmesi halinde de isteğe bağlı olarak ve vergi kimlik numarasına ek olarak Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası kullanılabilecektir.

(x) 29.08.2006 gün 26274 R.G.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 793

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Vergi kimlik numarasının kullanımı