Kadastro yenileme harçlarının iadesi

 

07.09.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Kadastro yenileme harçlarının iadesi

Veysi Seviğ - 07 Eylül 2006 Perşembe - Dünya

Harçlar Yasası'na bağlı (4) sayılı tarifenin "II- Kadastro ve tapulama işlemleri" başlıklı bölümünde kadastro harçlarına yer verilmiştir. Buna göre kadastro ve tapulama işlemleri sonucnuda tapu siciline tescil edilen bazı gayrimenkullerde kayıtlı değer üzerinden;

. Tapuda murisi veya kendisi adına kayıtlı olup da kadastroda beyanname verenlere, tapulamada tespitte hazır bulunanlara ait gayrimenkullerin kadastrolanmasında veya topulanmasında binde 5.4,

. Tapuda murisi veya kendisi adına kayıtlı olup da kadastroda beyanname verenlere, tapulamada tespitte hazır bulunmayanlara ait gayrimenkullerin kadastrolanma ve tapulanmasında binde 9,

. Aslen senetsiz gayrimenkullerin zilyedi adına kadastrolanması veya tapulanmasında beyanname vermeyenler ile tespitte hazır bulunmayanlardan binde 10.8, beyanname verenlerde ve tespitte bulunanlardan binde 7.2, oranında tapu harcı alınmaktadır.

Yukarıdaki fıkralar gereğince ödenecek harç miktarı her bir parsel için 7.10 YTL'den aşağı olamaz.

Tapu ve kadastro işlemlerinde de nispi harçların en az miktarı bu bağlamda 7.10 YTL'dir.

Ancak 5035 sayılı yasanın 36'ncı maddesi ile yapılan düzenleme gereği olarak 01.01.2004 tarihinden geçerli olmak üzere "kadastro işlemlerinin yenilenmesinden harç alınmaz."

Diğer yandan 5535 sayılı "Bazı Kamu Alacaklarının Tahsil ve Terkinine İlişkin" Yasa'nın 5'inci maddesi uyarınca "01.01.2004 tarihinden önce yapılan kadastro yenileme işlemleri" için harç tahakkuk ettirilmiyecektir.

Bu bağlamda tahakkuk ettirilmiş ancak tahsil edilememiş olan harçlar ile bunlara ilişkin vergi cezaları ve fer'i alacaklar terkin edilecek, yani silinecektir. "Tahsil edilmiş tutarlar" ise mükelleflerin 08.07.2006 tarihinden itibaren bir yıl içinde yazılı olarak başvurmaları halinde ret ve iade edilecektir.

Yasal düzenleme gereği olarak bu konuda yapılacak ret ve iade işlemlerinin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirleme yetkisi Maliye Bakanlığı'na ait bulunmaktadır.

Bir başka anlatımla 5535 sayılı yasanın beşinci maddesi ile 01.01.2004 tarihinden önce yapılan kadastro yenileme işlemlerinden harç aranmaması, tahakkuk etmiş harçların kayıtlardan terkin edilmesi, tahsil edilmiş olanların ise 08.07.2006 tarihinden itibaren bir yıl içinde mükelleflere başvurmaları halinde ret ve iade edilmesi öngörülmüştür.

Konuya ilişkin olarak yayımlanan 51 seri numaralı "Harçlar Kanunu Genel Tebliği" ile yapılan açıklamalar uyarınca;

. 01.01.2004 tarihinden önce yapılan kadastro yenileme işlemleri nedeniyle kadastro idarelerinden vergi dairelerine intikal eden ancak henüz tahakkuk ettirilememiş olan kadastro yenileme işlemlerine ait harçların tahakkukundan vazgeçilecektir.

. Kadastro yenileme işlemleri ile ilgili olarak vergi daireleri tarafından tahakkuk ettirilmiş ancak bugüne kadar tahsil edilmemiş olan kadastro harçları ve bununla ilgili diğer fer'i alacaklar kayıtlardan terkin edilecektir.

. 01.01.2004 tarihinden önce yapılan kadastro yenileme işlemleri nedeniyle Harçlar Yasası hükümlerine göre tahsil edilmiş olan kadastro harçları 08.07.2006 tarihinden itibaren bir yıl içinde mükelleflerin yazılı başvurusu üzerine Vergi Usul Yasası'nın düzeltmeye ilişkin hükümlerine göre ret ve iade edilecektir.

. Kadastro yenileme işlemlerine ait kadastro harçları ile ilgili olarak yargı mercilerinde gerek idare, gerekse mükellefler tarafından açılmış olan davalarla ilgili yürütülmekte olan ihtilaflardan vazgeçilecektir.

Ayrıca mükelleflerin, ödedikleri kadastro yenileme harçlarını geri alabilmek için 07.07.2006 tarihinden itibaren bir yıl içinde ödemenin yapıldığı vergi dairesine dilekçe ile başvurması gerekmektedir. Vergi dairesine yapılacak başvuru sırasında söz konusu harca ait tahsilat makbuzunun da ayrıca ibrazı öngörülmüş bulunmaktadır. (Harçlar Yasası 51 Seri No.lu Genel Tebliğ 25 Ağustos 2006 gün ve 26270 sayılı R.G.)

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 795

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Kadastro yenileme harçlarının iadesi