Hurda motorlu taşıtlara şartlı vergi affı

 

08.09.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Hurda motorlu taşıtlara şartlı vergi affı

Veysi Seviğ - 08 Eylül 2006 Cuma - Dünya

"Bazı kamu alacaklarının tahsil ve terkinine ilişkin" 5535 sayılı yasanın 4'üncü maddesi uyarınca "ilgili trafik sicilinde adlarına kayıt ve tescilli bulunan motorlu kara taşıtlarını" 31.12.2006 tarihine kadar ilgili yönetmelik hükümlerine göre kayıt ve tescilinin silinmesi ve hurdaya çıkarılması suretiyle il özel idarelerine bedelsiz olarak teslim eden gerçek ve tüzel kişilerden "08.07.2006 tarih itibariyle yük ve yolcu taşımacılığı dışında bilanço esasına göre defter tutmayı gerektiren başkaca ticari ve mesleki faaliyeti nedeniyle mükellefiyeti bulunmayanların, hurdaya çıkarılan taşıta ilişkin olarak tahakkuk etmiş ve ödenmemiş olan motorlu taşıtlar vergisi ile bu vergiye ilişkin gecikme zammı, gecikme faizi ve vergi cezaları terkin edilecektir. Bu bağlamda yasal düzenleme gereği il özel idarelerinin, bu kapsamda teslim aldıkları hurda taşıtların satışından elde ettikleri kazançları ile bu faaliyetlerle ilgili olarak yapılan işlemler ve düzenlenen kağıtlar her türlü vergi, resim ve harçtan müstesna tutulmuştur.

Motorlu kara taşıtlarını noter satış senedi ile iktisap edip ilgili trafik tescil kuruluşundan adlarına kayıt ve tescil ettirmemiş olan ve 08.07.2006 tarihi itibariyle yük ve yolcu taşımacılığı dışında bilanço esasına göre defter tutmayı gerektiren başkaca ticari ve mesleki faaliyetten dolayı mükellefiyeti bulunmayan gerçek ve tüzel kişiler, 08.07.2006 tarihinden itibaren 31.12.2006 tarihine kadar kayıt ve tescil işlemlerini tamamlayarak konuya ilişkin diğer koşulları da yerine getirmeleri halinde bu olanaktan yararlanabileceklerdir.

Söz konusu yasal düzenlemeden otomobil, kaptı kaçtı, arazi taşıtları ve benzerleri ile motosikletler, minibüs, panelvan, motorlu karavan, otobüs ve benzerleri ile kamyonet, kamyon, çekici ve benzeri taşıtlar yararlandırılmış bulunmaktadır.

Buna göre;

. İlgili trafik sicilinde adlarına Motorlu Taşıtlar Vergisi Yasası'nın 5'inci maddesinin (I) sayılı tarifesinde yer alan; otomobil, kaptı kaçtı, arazi taşıtları ve benzeri taşıtlar ile motosikletler, aynı yasanın 6'ncı maddesinin (II) sayılı tarifesinde yer alan; minibüs, panelvan, motorlu karavan, otobüs ve benzerleri ile kamyonet, kamyon, çekici ve benzeri taşıt kayıt ve tescili bulunan ve 08.07.2006 tarihi itibariyle yük ve yolcu taşımacılığı dışında bilanço esasına göre defter tutmayı gerektiren başkaca ticari veya mesleki faaliyetten dolayı mükellefiyeti bulunmayan,

. Yukarıda sayılmak suretiyle belirtilmiş bulunan motorlu kara taşıtlarını 08.07.2006 tarihinden önce noter satış senedi ile iktisap eden ancak, ilgili trafik tescil kuruluşlarında adlarına kayıt ve tescil ettirilmemiş olan mükelleflerden, 08.07.2006 tarihinden 31.12.2006 tarihine kadar, adlarına kayıt ve tescil ettiren, yine 08.07.2006 tarihi itibariyle yük ve yolcu taşımacılığı dışında bilanço esasına göre defter tutmayı gerektiren başkaca ticari veya mesleki faaliyetten dolayı mükellefiyeti bulunmayan gerçek ve tüzel kişilerin bağışıklıktan, yararlandırılması mümkündür.

Bu konuda gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olanların 08.07.2006 tarihinden 31.12.2006 tarihine kadar örneği 27 seri numaralı motorlu taşıtlar genel tebliği ekinde bulunan bir dilekçe ile gelir veya kurumlar vergisi yönünden bağlı oldukları vergi dairelerine başvurarak, 08.07.2006 tarihi itibariyle yük ve yolcu taşımacılığı, faaliyeti dışında bilanço esasına göre defter tutmayı gerektiren başkaca bir ticari veya mesleki faaliyetten dolayı mükellef olmadıklarına dair yazı almaları gerekmektedir.

Yapılacak bu başvuru üzerine hurdaya çıkarma işlemlerine tabi tutulacak taşıtların ilgili trafik sicilindeki kayıtları üzerinden varsa Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkındaki Yasa hükümlerine göre tatbik edilmiş bulunan "hacizler" kaldırılacaktır. Ancak buna karşılık, bu taşıtlar üzerinde üçüncü şahıslar tarafından konulmuş olan mülkiyeti muhafaza, rehin veya haciz gibi motorlu kara taşıtının il özel idaresine devrine engel teşkil edecek şerhlerin bulunması durumunda, bu şerhler kaldırılmadıkça, mükellefler bu düzenlemeden yararlandırılmıyacaktır. Bu nedenle başvuru sahiplerinin, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkındaki Yasa'ya göre tatbik edilmiş olan hacizler dışında, üçüncü şahıslar tarafından konulmuş bulunan mülkiyeti muhafaza, rehin veya haciz ve benzeri şerhlerin bulunmadığına dair trafik tescil kuruluşundan belge almaları gerekmektedir. Bu belgenin herhangi bir tescil kuruluşundan alınması mümkündür.

Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkındaki Yasa uyarınca haciz koyma işlemleri belediyeler, il özel idareleri, gümrük idaresi ve Sosyal Sigortalar Kurumu ve benzeri kuruluşlar tarafından gerçekleştirildiğinden, söz konusu tahsil dairelerince devir konusu taşıtlara konulmuş bulunulan hacizler de kaldırılacak ve durum ilgili kuruma ayrıca bildirilecektir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 886

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Hurda motorlu taşıtlara şartlı vergi affı