Akaryakıt bayilerinin fişleri

 

11.09.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Akaryakıt bayilerinin fişleri

Veysi Seviğ - 11 Eylül 2006 Pazartesi - Dünya

Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan 68 seri numaralı Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkındaki Yasa ile ilgili genel tebliği uyarınca "akaryakıt pompalarının bağlı olduğu ödeme kaydedici cihazlar kullanılmak suretiyle otomatik olarak düzenlenen fişlerin, fatura düzenleme tutarının altında veya üstünde olsa dahi 'fatura yerine geçen belge' olarak kabul edilmesi ve bu şekilde belgelenen satışlar dolayısıyla nihai tüketiciler veya vergi mükelleflerince yapılan fatura düzenleme taleplerinin dikkate alınmaması" öngörülmüştür. (07.09.2006 gün ve 26282 sayılı R. G.)

Tebliğ ile yapılan bu yönlendirmeye göre nihai tüketicilerin tüketim amacıyla, mükellef olanların ise ticari, zirai ve mesleki faaliyetleriyle ilgili olarak satın aldıkları akaryakıt karşılığında düzenlenecek söz konusu ödeme kaydedici cihaz fişleri üzerinde yazılı tutar ne olursa olsun fatura yerine geçen belge olarak kabul edilecek, ayrıca faturaya dönüştürülmesi istenmeyecek ve yapılan incelemeler ve kontroller sırasında bu fişleri gider belgesi olarak kullananlardan fatura ibrazı talep edilmeyecektir.

Uygulamada akaryakıt istasyon işletmeleri veya dağıtım şirketleri, bazı kamu kurumları veya özel firmalara, işleriyle ilgili taşıtları için taşıt tanıma, müşteri tanıma vb. sistemleri veya özel olarak geliştirilen kartları kullanarak ya da özel anlaşmalara dayanarak akaryakıt satabilmektedirler.

Bu bağlamda akaryakıt pompaları ödeme kaydedici cihazlara bağlanmış olan istasyonlardan;

. Taşıt tanıma, müşteri tanıma ve benzeri sistemler kullanılarak örneğin fiş üzerinde "Taşıt veya Müşteri Tanıma Sistemi Faturaya Dönüştürülecek" ibaresi bulunan,

. Bazı kurumlar tarafından geliştirilen özel kartları kullanılarak,

. Taşıt tanıma, müşteri tanıma ve benzeri sistemler olmaksızın müşteriler ile akaryakıt dağıtım şirketleri veya istasyon işletmecileri arasında yapılan özel anlaşmalara dayanılarak;

gerçekleştirilen ve pompalara bağlı ödeme kaydedici cihazlardan otomatik olarak çıkan fişlerle belgelendirilen ve faturası mal teslimini müteakiben belirli periyotlarla düzenlenen akaryakıt satışlarına münhasır olmak üzere, bu satışlara ilişkin faturanın, katma değer vergisi açısından vergilendirme dönemi aşılmamak koşuluyla on beş gün içinde dağıtım şirketleri ve/veya akaryakıt istasyon işletmecileri tarafından Vergi Usul Yasası'na göre toplu olarak düzenlenecektir.

Bu şekilde akaryakıt satışı yapılan kişiler adına düzenlenecek faturanın her iki nüshasının ekinde, faturaya dönüştürülen fişlerin tarihi, numarası ("Taşıt veya Müşteri Tanıma Sistemi Faturaya Dönüştürülecek" ibaresi olan fişlerin faturaya dönüştürülmesinde, fişlerin tarih ve numarasının belirtilmesime gerek yoktur), taşıtın plaka nosu, akaryakıt cinsi, miktarı ve tutarı liste halinde belirtilecektir. Akaryakıt istasyonu işletmeleri veya dağıtım şirketleri bahse konu listeleri, faturanın düzenlendiği tarih itibariyle hazırlayacaklar ve kaşeleyip imzaladıktan sonra gerektiğinde ibraz edilmek üzere ilgili faturayla birlikte muhafaza edeceklerdir. Dolayısıyla işletmeler, muhasebe kayıtlarında bu faturalarda yazılı miktar ve tutarları esas alacaklardır.

Taşıt tanıma, müşteri tanıma ve benzeri sistemler kullanılmadan özel anlaşmalara dayanılarak yapılan ve faturalı sonradan düzenlenen akaryakıt satışlarına ait ödeme kaydedici cihaz fişleri, akaryakıt istasyon işletmeleri tarafından üzerine "iptal" şerhi düşülerek iptal edilmek suretiyle adına fatura düzenlenen kişi ve kuruluşlara verilecektir. Söz konusu fişler, adına fatura düzenlenen kişi veya kuruluşlarca ilgili faturaya eklenmek suretiyle saklanacaktır. Ancak dileyen istasyon işletmeleri, akaryakıtın teslimi anında cihazdan çıkan ödeme kaydedici cihaz fişlerinin asıllarını, adına fatura düzenlenen kişi ve kuruluşlara, faturanın düzenlenmesi aşamasında da verebileceklerdir. Bu takdirde teslimat yapılan araçta, istasyon sahibi ile müşteri arasında yapılan anlaşma metninin bir örneğinin bulunması gerekmektedir. Ödeme kaydedici cihaz fişlerinin üzerine veya arkasına yapılacak ödemelere ilişkin olarak akaryakıt istasyonu işletmelerince veresiye, kredi ve benzeri kaşe veya şerhlerin düşülmesi de mümkündür.

Adına fatura düzenlenen kişi ve kuruluşların söz konusu belgeleri gider belgesi olarak kullanabilmeleri için fatura üzerindeki tutar ile ekindeki iptal edilmiş ödeme kaydedici cihaz fişlerinin toplam tutarının birbirine eşit olması gerekmektedir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 1158

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Akaryakıt bayilerinin fişleri