Yatırım fonlarının vergilendirilmesinde karmaşa

 

15.09.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Yatırım fonlarının vergilendirilmesinde karmaşa

Veysi Seviğ - 15 Eylül 2006 Cuma -Dünya

Gelir Vergisi Yasası'nın geçici 67'nci maddesi ile menkul kıymetler ve diğer sermaye piyasası araçlarının elden çıkartılması ve elde tutulması süresince elde edilen gelirler ve mevduat faizleri, repo gelirleri ve bankalardan elde edilen gelirlerin vergilendirilmesine yönelik özel düzenleme uygulamada bazı yakınmalara neden olmuş, bu bağlamda uygulamanın başlangıcında ilgili yasa maddesinde bazı değişiklikler yapılmış, yine uygulamanın başlangıcında yapılan bu değişikliklere paralel olarak Bakanlar Kurulu tarafından alınan kararlar uygulamaya konulmuştur.

Başlangıçta; Gelir Vergisi Yasası'nın söz konusu 67'nci maddesinin sekizinci fıkrası gereği olarak Sermaye Piyasası Yasası'na göre kurulan borsa yatırım fonları ile konut finansman fonları ve varlık finansman fonları dahil menkul kıymet yatırım ortaklıklarının kurumlar vergisinden istisna edilmiş bulunan portföy kazançları, dağıtılsın veya dağıtılmasın yüzde 15 oranında vergi tevkifatına tabi tutulması öngörülmüştür.

Bilahare; 5527 sayılı "Gelir Vergisi Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yasa" ile söz konusu yasa maddesinde yapılan değişiklikler çerçevesinde Bakanlar Kurulu'nun 2006/10731 sayılı kararının birinci maddesinin (b) bendi uyarınca;

. Borsa yatırım fonları ile konut finansman fonları ve varlık finansmanı fonları hariç, menkul kıymetler yatırım fonları ile menkul kıymetler yatırım ortaklıklarının portföy işletmeciliği kazançları üzerinden 23.07.2006 tarihinden 01.10.2006 tarihine kadar yüzde 10,

. Sermaya Piyasası Yasası'na göre kurulan borsa yatırım fonları ile konut finansman fonları ve varlık finansman fonları dahil, menkul kıymetler yatırım fonları ile menkul kıymetler yatırım ortaklıklarının portföy işletmeciliği kazançları üzerinden 01.10.2006 tarihinden itibaren yüzde sıfır, oranında tevkifat yapılması öngörülmüştür.

Bu durumda; Sermaye Piyasası Yasası'na göre kurulan menkul kıymetler yatırım fonları ile menkul kıymetler yatırım ortaklıklarının kurumlar vergisinden istisna edilmiş bulunan portföy kazançları üzerinden 01.01.2006 tarihinden 23.07.2006 tarihine kadar yüzde 15 oranında, bu tarihten 01.10.2006 tarihine kadar ise yüzde 10 oranında tevkifat (stopaj) yapılacaktır.

Yapılan bu açıklamalar çerçevesinde, konuya ilişkin olarak söz konusu fon ve ortaklıklarının portföy kazançlarına, yukarıda belirtilen tarihler itibariyle belirlenecek kıst dönemler dikkate alınarak, bu kıst dönemlere ilişkin tevkifat oranları uygulanacaktır.

Bir başka açıdan yapılan düzenlemelerle Sermaye Piyasası Yasası'na göre kurulan menkul kıymetler yatırım fonları ve menkul kıymetler yatırım fonları ve menkul kıymetler yatırım ortaklıklarının portföy kazançları üzerinden yüzde 15 oranında yapılan tevkifat uygulamasına 01.10.2006 tarihinden itibaren son verilmiştir.

Ayrıca;

. Borsa yatırım fonları ile konut finansman fonları hariç Sermaye Piyasası Yasası'na göre kurulmuş bulunan menkul kıymetler yatırım fonları ile menkul kıymet yatırım ortaklıklarından sağlamış oldukları:

- Alış ve satış bedelleri arasındaki fark,

- İtfa bedelleri ile alış bedelleri arasındaki fark,

- Dönemsel getiriler,

- Her nevi tahvil ve Hazine bonosu, Kamu Ortaklığı İdaresi ile Özelleştirme İdaresi'nce çıkarılan menkul kıymetlerden sağlanan gelirler,

- Mevduat faizleri,

- Repo gelirleri,

Üzerinden 23.07.2006 tarihinden 01.10.2006 tarihine kadar yüzde 10 oranında,

. Sermaye Piyasası Yasası'na göre kurulan menkul kıymetler yatırım fonları (borsa yatırım fonları ile konut finansman fonları ve varlık finansman fonları dahil) ile menkul kıymetler yatırım ortaklıklarının yukarıda belirtilen gelirleri üzerinden yapılacak tevkifat (stopaj) oranı 01.10.2006 tarihinden itibaren yüzde sıfır oranında, uygulanacaktır.

Diğer yandan bu fonların katılma belgelerinin ilgili olduğu fona iadesinden elde edilen gelirler ile yatırım ortaklıklarının hisse senetlerinin alım-satımından elde edilen kazaçların katılımcı nezdinde vergilendirilmeyeceği göz önüne alındığında, 01.10.2006 tarihinden itibaren yapılacak yüzde 10'luk tevkifat uygulamasında, yatırımcıların bu tarihten önceki iktisap ettikleri yatırım fonları katılma belgeleri için 29.09.2006 tarihinde ilan edilen ilgili yatırım fonu katılma belgesinin kapanış fiyatı, yatırım ortaklığı hisse senetleri için ise; bu hisse senetlerinin 29.09.2006 tarihinde, son işlem gününde borsada oluşan fiyatı, alış maliyeti olarak dikkate alınacaktır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 760

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Yatırım fonlarının vergilendirilmesinde karmaşa